Најнови објави

Бесими на Форумот на „Еуромани“ – Спроведуваме одговорен пристап за надминување на кризата и добри политики за поволна бизнис-клима за инвестиции и економски раст

Вести

25 мај 2022, Скопје – Министерот за финансии, Фатмир Бесими денеска во Виена... Read More → Бесими на Форумот на „Еуромани“ – Спроведуваме одговорен пристап за надминување на кризата и добри политики за поволна бизнис-клима за инвестиции и економски раст

РЕБАЛАНС КАКО ОДГОВОР НА КРИЗАТА И ЗАЧУВУВАЊЕ НА РАСТОТ

Вести, Колумни

24 мај 2022, Скопје – Во саботата во јавноста го претставивме... Read More → РЕБАЛАНС КАКО ОДГОВОР НА КРИЗАТА И ЗАЧУВУВАЊЕ НА РАСТОТ

Владата го усвои ребалансот на Буџетот: Фискален простор за нови мерки, повисоки плати и пензии

Вести

21 мај 2022, Скопје – Нови, дополнителни 76 милиони евра во случај да се јави... Read More → Владата го усвои ребалансот на Буџетот: Фискален простор за нови мерки, повисоки плати и пензии

Средба на министерот Бесими со поранешните министри за финансии – Нивното искуство и знаење придонес во конципирањето на програмските цели на СЕФФ

Вести

20 мај 2022, Скопје – Поранешните министри за финансии, вчера во просториите... Read More → Средба на министерот Бесими со поранешните министри за финансии – Нивното искуство и знаење придонес во конципирањето на програмските цели на СЕФФ

Нобеловецот Пол Кругман доаѓа на Скопскиот економски и финансиски форум (СЕФФ)

Вести

19 мај 2022, Скопје – Американски професор, економист и автор Пол Кругман,... Read More → Нобеловецот Пол Кругман доаѓа на Скопскиот економски и финансиски форум (СЕФФ)

МФ: Обезбедени средства од ЕБОР за реализација на автопатот Скопје – Блаце и за регионалниот проект за цврст отпад

Вести

18 мај 2022, Скопје – Над 200 милиони евра поволни средства од ЕБОР се обезбедени... Read More → МФ: Обезбедени средства од ЕБОР за реализација на автопатот Скопје – Блаце и за регионалниот проект за цврст отпад

Бесими: Со реструктурирање на Буџетот ќе се направи простор за евентуални нови антикризни мерки

Вести

16 мај 2022, Скопје – Преку реструктурирање на Буџетот ќе се направи простор и... Read More → Бесими: Со реструктурирање на Буџетот ќе се направи простор за евентуални нови антикризни мерки

СПРАВУВАЊЕ СО КРИЗАТА, ПРОДОЛЖУВАЊЕ СО РЕФОРМИТЕ И ОДРЖУВАЊЕ НА РАСТОТ

Вести, Колумни

15 мај 2022, Скопје – Со примени три дози вакцина, минатата недела се тестирав и... Read More → СПРАВУВАЊЕ СО КРИЗАТА, ПРОДОЛЖУВАЊЕ СО РЕФОРМИТЕ И ОДРЖУВАЊЕ НА РАСТОТ

Бесими: Продолжуваме со реформи во јавните финансии базирани на концептот СМАРТ финансии за долгорочни и одржливи решенија

Вести

13 мај 2022, Скопје – Министерството за финансии ги продолжува активностите за... Read More → Бесими: Продолжуваме со реформи во јавните финансии базирани на концептот СМАРТ финансии за долгорочни и одржливи решенија

Бесими на Годишното собрание на ЕБОР – Во време на глобални кризи остануваме посветени на реформската агенда, поддршката од ЕБОР значајна за нашите приоритети

Вести

11 мај 2022, Скопје – Во време кога глобалните и европските економии се... Read More → Бесими на Годишното собрание на ЕБОР – Во време на глобални кризи остануваме посветени на реформската агенда, поддршката од ЕБОР значајна за нашите приоритети

Николоски на Економскиот форум во Тирана: Итно отпочнување на преговорите со ЕУ и политичка стабилност со цел привлекување инвестиции и реализација на клучните проекти

Вести

10 мај 2022, Тирана – Итно отпочнување на процесот за членство на нашата... Read More → Николоски на Економскиот форум во Тирана: Итно отпочнување на преговорите со ЕУ и политичка стабилност со цел привлекување инвестиции и реализација на клучните проекти

Бесими – Улман: Се зајакнува економската соработка со Швајцарија, еден од најголемите развојни партнери на РС Македонија

Вести

5 мај 2022, Скопје – Продлабочување на економската соработка помеѓу РС... Read More → Бесими – Улман: Се зајакнува економската соработка со Швајцарија, еден од најголемите развојни партнери на РС Македонија

СКЛУЧЕНИ ДОГОВОРИ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ ВО 2022 ГОДИНА ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ФИНАНСИИ

Вести

ДОГОВОР ЗА ЈАВНА НАБАВКА НА УСЛУГИ ОД АГЕНЦИЈА ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА НАСТАНИ... Read More → СКЛУЧЕНИ ДОГОВОРИ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ ВО 2022 ГОДИНА ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ФИНАНСИИ

Задржан кредитниот рејтинг во време на меѓународна криза

Вести

30 април 2022, Скопје – Агенцијата за кредитен рејтинг „Фич“ го потврди... Read More → Задржан кредитниот рејтинг во време на меѓународна криза

МФ: Јавниот долг во услови на криза намален на 57,1% од БДП, на ниво под мастришкиот критериум

Вести

29 април 2022, Скопје – Јавниот долг, заклучно со 31.3.2022 година, изнесува 57,1% и е... Read More → МФ: Јавниот долг во услови на криза намален на 57,1% од БДП, на ниво под мастришкиот критериум

Средба Бесими – Боуман: Континуирана поддршка на проекти за надминување на кризата и обезбедување развој

Вести

28 април 2022, Скопје – Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) дава... Read More → Средба Бесими – Боуман: Континуирана поддршка на проекти за надминување на кризата и обезбедување развој

Средба на министерот Бесими со првиот човек на ММФ, Кристалина Георгиева: ПЛЛ се доделува на земјите со добри економски политики

Вести

24 април 2022, Вашингтон – Добрите економски политики и економската... Read More → Средба на министерот Бесими со првиот човек на ММФ, Кристалина Георгиева: ПЛЛ се доделува на земјите со добри економски политики

Бесими ги завршува средбите во Вашингтон со препорака за пристап до средства од ММФ, наменети за здрави економии

Вести

23 април 2022, Скопје – Министерот за финансии, Фатмир Бесими ги завршува... Read More → Бесими ги завршува средбите во Вашингтон со препорака за пристап до средства од ММФ, наменети за здрави економии

Министерот Бесими на средби во Светска банка – Oдговор на влијанието од енергетската и ценовната криза, но и фокус кон натамошен долгорочен развој

Вести

23 април 2022, Скопје – На средбите со извршниот директор на Светска банка, Кун... Read More → Министерот Бесими на средби во Светска банка – Oдговор на влијанието од енергетската и ценовната криза, но и фокус кон натамошен долгорочен развој

Бесими оствари средба со високи претставници на Трезорот на САД: МФ ќе соработува со Трезорот на САД во подобрување на ефикасноста, транспарентноста и отчетноста на јавните финансии

Вести

22 април 2022, Вашингтон – САД ја поддржува брзата интеграцијата на РС... Read More → Бесими оствари средба со високи претставници на Трезорот на САД: МФ ќе соработува со Трезорот на САД во подобрување на ефикасноста, транспарентноста и отчетноста на јавните финансии

Бесими од Вашингтон – РС Македонија ќе може да користи средства по поволни услови

Вести

22 aприл 2022, Скопје – РС Македонија упати барање до Меѓународниот монетарен... Read More → Бесими од Вашингтон – РС Македонија ќе може да користи средства по поволни услови

Бесими – Ескобар: Зајакнување на економската соработка помеѓу две држави сојузници во НАТО

Вести

20 април 2022, Вашингтон – Mожноста за продлабочување на економската... Read More → Бесими – Ескобар: Зајакнување на економската соработка помеѓу две држави сојузници во НАТО

Министерот Бесими на Пролетните средби на ММФ и СБ во Вашингтон

Вести

20 април 2022, Скопје – Влијанието нa конфликтот во Украина врз економијата во... Read More → Министерот Бесими на Пролетните средби на ММФ и СБ во Вашингтон

МФ: Се отвора финансискиот пазар за нови даватели на услуги, нови услуги, пониски трошоци и заштита на потрошувачите

Вести

19 април 2022, Скопје – Либерализација на финансискиот пазар со влез на нови... Read More → МФ: Се отвора финансискиот пазар за нови даватели на услуги, нови услуги, пониски трошоци и заштита на потрошувачите

Бесими: Со одржливо решение за раст на платите и зголемена продуктивност до одржлив раст и подобар животен стандард

Вести

17 април 2022, Скопје – Платите во образованието треба да растат, а и во... Read More → Бесими: Со одржливо решение за раст на платите и зголемена продуктивност до одржлив раст и подобар животен стандард

За човечкиот капитал, продуктивноста и платите: Кој е патот до економски развој и подобар животен стандард?

Вести, Колумни

16 април 2022, Скопје – „Растот на продуктивноста на една нација е централниот... Read More → За човечкиот капитал, продуктивноста и платите: Кој е патот до економски развој и подобар животен стандард?

Соопштение за јавност – Покана за коментари и предлози за Програмата за реформа на управувањето со јавните финансии 2022 – 2025

Вести

15 април 2022, Скопје – Ве известуваме дека Министерството за финансии во... Read More → Соопштение за јавност – Покана за коментари и предлози за Програмата за реформа на управувањето со јавните финансии 2022 – 2025

МФ: Поефикасна и поефективна финансиска контрола на користењето на јавните финансиски средства во јавниот сектор и на користењето на средствата од фондовите на ЕУ

Вести

13 април 2022, Скопје – Министерството за финансии преку финансиската... Read More → МФ: Поефикасна и поефективна финансиска контрола на користењето на јавните финансиски средства во јавниот сектор и на користењето на средствата од фондовите на ЕУ

Средба Бесими – Рено-Басо: Енергетската криза го покажува значењето на инвестициите во зелената агенда, значајна поддршката од ЕБОР во енергетскиот сектор

Вести

9 април 2022, Скопје – Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) е најактивна... Read More → Средба Бесими – Рено-Басо: Енергетската криза го покажува значењето на инвестициите во зелената агенда, значајна поддршката од ЕБОР во енергетскиот сектор

Бесими на Делфи форумот во Грција: Владата досега реализираше мерки во вредност од 615 милиони евра за амортизирање на ценовниот шок, посветени сме на краткорочни и долгорочни решенија

Вести

8 април 2022, Атина – „Околу 615 милиони евра се издвоени досега за... Read More → Бесими на Делфи форумот во Грција: Владата досега реализираше мерки во вредност од 615 милиони евра за амортизирање на ценовниот шок, посветени сме на краткорочни и долгорочни решенија

Николоски: Јакнење на капацитетите за економско управување како дел од процесот на пристапување кон ЕУ

Вести

7 април 2022, Скопје – Ќе се зајакнуваат капацитетите на надлежните... Read More → Николоски: Јакнење на капацитетите за економско управување како дел од процесот на пристапување кон ЕУ

МФ ја следи реализацијата на капиталните инвестиции со механизмот КАПЕФ – во првиот квартал резервирани 558 милиони денари

Вести

5 април 2022, Скопје – Министерството за финансии веќе втора година го следи... Read More → МФ ја следи реализацијата на капиталните инвестиции со механизмот КАПЕФ – во првиот квартал резервирани 558 милиони денари

Бесими: Финансирање на мерките за ублажување на ефектите од постојната криза, со задржување на контурите на фискалната консолидација во услови на раст на цените и на каматните стапки

Вести

3 април 2022, Скопје – На крајот на јануари државниот и јавниот долг се... Read More → Бесими: Финансирање на мерките за ублажување на ефектите од постојната криза, со задржување на контурите на фискалната консолидација во услови на раст на цените и на каматните стапки

ПРЕДИЗВИЦИТЕ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ФИСКАЛНАТА ПОЛИТИКА ВО ПРЕБРОДУВАЊЕ НА КРИЗАТА И ЗАЗДРАВУВАЊЕ НА ЕКОНОМИЈАТА

Вести, Колумни

Кратко, но важно за нотирање 2 април 2022, Скопје – На денешен ден, пред 30... Read More → ПРЕДИЗВИЦИТЕ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ФИСКАЛНАТА ПОЛИТИКА ВО ПРЕБРОДУВАЊЕ НА КРИЗАТА И ЗАЗДРАВУВАЊЕ НА ЕКОНОМИЈАТА

Поради обезбедена ликвидност, во јули само една аукција на ДХВ

МФ: Граѓаните и во 2022 година ќе имаат можност да добијат поддршка за станбен кредит преку проектот „Купи куќа, купи стан“

Вести

1 април 2022, Скопје – Министерството за финансии ќе објави нов повик за... Read More → МФ: Граѓаните и во 2022 година ќе имаат можност да добијат поддршка за станбен кредит преку проектот „Купи куќа, купи стан“

Средба Бесими – Јановски: УСАИД значаен партнер на РС Македонија во изминатите 30 години во остварување на нејзините цели

Вести

1 април 2022, Скопје – Агенцијата за развој на САД (УСАИД) е значаен партнер на... Read More → Средба Бесими – Јановски: УСАИД значаен партнер на РС Македонија во изминатите 30 години во остварување на нејзините цели

Средба на министерот за финансии со Мисијата на СБ – Подготвуваме решенија за инвестиции на компаниите во зелена и дигитална трансформација

Вести

1 април 2022, Скопје – Министерството за финансии заедно со Светска банка... Read More → Средба на министерот за финансии со Мисијата на СБ – Подготвуваме решенија за инвестиции на компаниите во зелена и дигитална трансформација

МФ: Над 40 милиони евра поддршка за стопанството со бескаматни и поволни кредитни линии преку РБСМ, како дел од последниот пакет-мерки

Вести

31 март 2022, Скопје – Бескаматни и поволни кредитни линии се ставаат на... Read More → МФ: Над 40 милиони евра поддршка за стопанството со бескаматни и поволни кредитни линии преку РБСМ, како дел од последниот пакет-мерки

МФ: Променета Уредбата за приватизација на градежно државно земјиште – индивидуалното домување останува 61 денар, комерцијалните градби 13.140 денари

Вести

29 март 2022, Скопје – Владата го усвои предлогот на Министерството за... Read More → МФ: Променета Уредбата за приватизација на градежно државно земјиште – индивидуалното домување останува 61 денар, комерцијалните градби 13.140 денари

Николоски: Се зајакнуваат капацитетите на сметководителите во јавниот сектор

Вести

29 март 2022, Скопје – „Министерството за финансии ја препозна важноста на... Read More → Николоски: Се зајакнуваат капацитетите на сметководителите во јавниот сектор

Средба Бесими – Лудва: ЕУ перспективата нема алтернатива, тоа се покажува и во време на криза

Вести

28 март 2022, Скопје – Посветеноста на новата Влада на РСМ на продолжувањето на... Read More → Средба Бесими – Лудва: ЕУ перспективата нема алтернатива, тоа се покажува и во време на криза

Финансиските регулатори потпишаа Меморандум за соработка во финтек-областа: Градиме систем за поддршка на развојот на финтек-секторот

Вести

26 март 2022, Скопје – На иницијатива на Народната банка, а заради создавање... Read More → Финансиските регулатори потпишаа Меморандум за соработка во финтек-областа: Градиме систем за поддршка на развојот на финтек-секторот

МФ: Во подготовка се правни решенија за промена на надоместокот за приватизација на државно градежно земјиште

Вести

25 март 2022, Скопје – Во тек е подготовката на правните решенија со кои ќе се... Read More → МФ: Во подготовка се правни решенија за промена на надоместокот за приватизација на државно градежно земјиште

Средба Бесими – Гарсија: Потврдена поддршката на Шпанија за нашите ЕУ перспективи, остануваме посветени на реформите од ПЕР за пристапување во ЕУ

Вести

24 март 2022, Скопје – ЕУ перспективата на РС Македонија, актуелната... Read More → Средба Бесими – Гарсија: Потврдена поддршката на Шпанија за нашите ЕУ перспективи, остануваме посветени на реформите од ПЕР за пристапување во ЕУ

Зајакнати капацитетите на УФР преку проект финансиран од Кралството Холандија

Вести

24 март 2022, Скопје – Поголема свесност за ризиците од користењето виртуелни... Read More → Зајакнати капацитетите на УФР преку проект финансиран од Кралството Холандија

Стратешките проекти и влез на инвестиции од ОАЕ теми на дводневните состаноци на Бесими со Фондот за развој и со Инвестицискиот фонд на Абу Даби

Вести

22 март 2022, Скопје – Стратешките проекти што се приоритетни за Владата на РС... Read More → Стратешките проекти и влез на инвестиции од ОАЕ теми на дводневните состаноци на Бесими со Фондот за развој и со Инвестицискиот фонд на Абу Даби

Средба Бесими – Ал Суади: Можност за инвестиции во клучни области предвидени со Планот за забрзан економски раст

Вести

21 март 2022, Скопје – Можностите за инвестиции во значајни крупни проекти во... Read More → Средба Бесими – Ал Суади: Можност за инвестиции во клучни области предвидени со Планот за забрзан економски раст

Започнува Глобалната недела на парите 2022: „Градете ја својата иднина, користете ги парите паметно“

Вести

21 март 2022, Скопје – Координациското тело на финансиските регулатори за... Read More → Започнува Глобалната недела на парите 2022: „Градете ја својата иднина, користете ги парите паметно“

Бесими: Минатата година беше тешка и успеавме да оствариме раст, и годинава очекуваме раст

Вести

15 март 2022, Скопје – Се наоѓаме во енормна енергетска и ценовна криза и затоа... Read More → Бесими: Минатата година беше тешка и успеавме да оствариме раст, и годинава очекуваме раст

Бесими: Задолжувањето од 600 милиони евра ќе биде според планираното во Буџетот за 2022 година

Вести

15 март 2022, Скопје – Во Буџетот за 2022 година, што е усвоен во Собранието,... Read More → Бесими: Задолжувањето од 600 милиони евра ќе биде според планираното во Буџетот за 2022 година

Бесими: Во регионот меѓу првите реагиравме со ваков голем сет мерки

Вести

14 март 2022, Скопје – Кризата е голема, нашата економија е мала и ние не можеме... Read More → Бесими: Во регионот меѓу првите реагиравме со ваков голем сет мерки

Бесими: Обемна и навремена владина реакција на ценовните притисоци со мерки во вкупна вредност од 615 милиони евра

Вести

13 март 2022, Скопје – Најновиот пакет антикризни мерки во износ од 400 милиони... Read More → Бесими: Обемна и навремена владина реакција на ценовните притисоци со мерки во вкупна вредност од 615 милиони евра

ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА, ЦЕНОВНИОТ РАСТ И ВЛАДИНИТЕ ПОЛИТИКИ: ТАЈМИНГ, ОПФАТ И ТАРГЕТИРАЊЕ

Вести, Колумни

Oд почетокот на енергетската криза и порастот на цените донесени се над 30... Read More → ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА, ЦЕНОВНИОТ РАСТ И ВЛАДИНИТЕ ПОЛИТИКИ: ТАЈМИНГ, ОПФАТ И ТАРГЕТИРАЊЕ

Бесими: Заштита на стандардот на граѓаните и на потрошувачката кошница, со пониски цени на храната и горивата, се намали ДДВ и акцизата, дел од сетот мерки

Вести

12 март 2022, Скопје – Законските решенија од сетот мерки што Владата ги донесе... Read More → Бесими: Заштита на стандардот на граѓаните и на потрошувачката кошница, со пониски цени на храната и горивата, се намали ДДВ и акцизата, дел од сетот мерки

Бесими: Од медиумите дознав за случајот спроти „Нова Македонија“, тој ќе биде последен спроведен со Уредбата од 2011 година, очекувам етички чин од оние што ја искористиле досега

Вести

11 март 2022, Скопје – Измени на Уредбата со којашто се утврдува надоместокот... Read More → Бесими: Од медиумите дознав за случајот спроти „Нова Македонија“, тој ќе биде последен спроведен со Уредбата од 2011 година, очекувам етички чин од оние што ја искористиле досега

Средба Бесими – Брнз: Можности за продлабочување на економската соработка со САД, како главен стратешки партнер

Вести

9 март 2022, Скопје – Продлабочување на економската соработка со Соединетите... Read More → Средба Бесими – Брнз: Можности за продлабочување на економската соработка со САД, како главен стратешки партнер

Бесими – Ван Гелдер: Значајна поддршка од Светска банка за спроведување на реформите и во ковид-кризата, активно работиме на реализација на проектите

Вести

9 март 2022, Скопје – Република Северна Македонија има значајна поддршка од... Read More → Бесими – Ван Гелдер: Значајна поддршка од Светска банка за спроведување на реформите и во ковид-кризата, активно работиме на реализација на проектите

Комитет за финансиска стабилност: Финансиската и стабилноста на курсот на денарот успешно се одржуваат

Вести

9 март 2022, Скопје – Гарантирана е стабилноста на курсот на денарот. И... Read More → Комитет за финансиска стабилност: Финансиската и стабилноста на курсот на денарот успешно се одржуваат

Средба Бесими – Павлова: ЕИБ е силен и посветен партнер на РС Македонија, продолжува поддршката во нови проекти за одржлива патна, железничка, енергетска инфраструктура и зелена транзиција

Вести

8 март 2022, Скопје – Министерството за финансии има успешна соработка со... Read More → Средба Бесими – Павлова: ЕИБ е силен и посветен партнер на РС Македонија, продолжува поддршката во нови проекти за одржлива патна, железничка, енергетска инфраструктура и зелена транзиција

Бесими: Интензивно работиме на сет мерки за справување со кризата

Вести

7 март 2022, Скопје – Стоковите резерви се стабилни, Буџетот е ликвиден, а... Read More → Бесими: Интензивно работиме на сет мерки за справување со кризата

МФ: Ја подобруваме енергетската ефикасност во здравствените објекти и во објектите под надлежност на општините

Вести

5 март 2022, Скопје – Министерството за финансии преку проектната единица... Read More → МФ: Ја подобруваме енергетската ефикасност во здравствените објекти и во објектите под надлежност на општините

Бесими – Ангелов: РС Македонија и Бугарија со конкретни активности ја зголемуваат динамиката на спроведување на заедничките проекти

Вести

4 март 2022, Скопје – Актуелните настани, енергетската криза и нивното... Read More → Бесими – Ангелов: РС Македонија и Бугарија со конкретни активности ја зголемуваат динамиката на спроведување на заедничките проекти

Бесими – Силвестри: Да се искористат можностите за унапредување на економската соработка меѓу РС Македонија и Италија

Вести

4 март 2022, Скопје – Енергетската криза и економските последици врз... Read More → Бесими – Силвестри: Да се искористат можностите за унапредување на економската соработка меѓу РС Македонија и Италија

Бесими за Еуроњуз Албанија: Се следи развојот на настаните во Украина, навремено и по потреба ќе одговориме како што тоа го правиме во континуитет со ковид и енергетската криза

Вести

1 март 2022, Скопје – Стоковите резерви ги имаат потребните количини и тие се... Read More → Бесими за Еуроњуз Албанија: Се следи развојот на настаните во Украина, навремено и по потреба ќе одговориме како што тоа го правиме во континуитет со ковид и енергетската криза

Бесими: Ја следиме состојбата и по потреба ќе дејствуваме со мерки за заштита на економијата и на стандардот на граѓаните

Вести

27 февруари 2022, Скопје – Подготвени сме да носиме мерки и политики во интерес... Read More → Бесими: Ја следиме состојбата и по потреба ќе дејствуваме со мерки за заштита на економијата и на стандардот на граѓаните

Светската економија пред нов предизвик: Руско-украинската војна дополнително ќе ги затегне глобалните синџири на добавување

Вести, Колумни

26 февруари 2022, Скопје – Неизвесноста е единственото извесно нешто. Оваа... Read More → Светската економија пред нов предизвик: Руско-украинската војна дополнително ќе ги затегне глобалните синџири на добавување

МФ: РС Македонија доби 225,6 милиони евра грант за инфраструктурни и енергетски проекти преку ЕК

Вести

25 февруари 2022, Скопје – РС Македонија денеска доби грант од Европската... Read More → МФ: РС Македонија доби 225,6 милиони евра грант за инфраструктурни и енергетски проекти преку ЕК

Бесими – Лукаревска: Владата во поддршка на конкурентноста на компаниите и стандардот на граѓаните, намалена царината за 258 суровини, зголемена минималната плата

Вести

25 февруари 2022, Скопје – Вработените со минимална плата од следниот месец ќе... Read More → Бесими – Лукаревска: Владата во поддршка на конкурентноста на компаниите и стандардот на граѓаните, намалена царината за 258 суровини, зголемена минималната плата

Ангеловска-Бежоска – Бесими: Денарот и финансискиот систем ќе останат стабилни

Вести

25 февруари 2022, Скопје – Монетарните и фискалните власти се координираат и... Read More → Ангеловска-Бежоска – Бесими: Денарот и финансискиот систем ќе останат стабилни

Бесими: РС Македонија неделава го очекува одговорот за поддршка од Европскиот инвестициски план на поднесените проекти

Вести

22 февруари 2022, Скопје – РС Македонија во текот на оваа недела очекува... Read More → Бесими: РС Македонија неделава го очекува одговорот за поддршка од Европскиот инвестициски план на поднесените проекти

Средба Бесими – Хан: Поддршката од ЕУ значајна за одржлив економски раст

Вести

22 февруари 2022, Брисел – Зелената транзиција, енергетската ефикасност,... Read More → Средба Бесими – Хан: Поддршката од ЕУ значајна за одржлив економски раст

МФ: Пониски увозни давачки за домашните компании, намалени царинските стапки на 258 индустриски стоки и на природниот гас

Вести

22 февруари 2022, Скопје – Трајно се намалуваат или укинуваат царинските... Read More → МФ: Пониски увозни давачки за домашните компании, намалени царинските стапки на 258 индустриски стоки и на природниот гас

Средба Бесими – Вархеји: РС Македонија посветена на ЕУ перспективата и на доближување до европските стандарди

Вести

21 февруари 2022, Брисел – ЕУ перспективите на РС Македонија и очекувањата од... Read More → Средба Бесими – Вархеји: РС Македонија посветена на ЕУ перспективата и на доближување до европските стандарди

Средба на Бесими со Џентилони – Владата на РС Македонија проактивно одговара на енергетската како и за време на здравствената криза

Вести

21 февруари 2022, Брисел – Енергетската криза и инфлацијата, мерките што се... Read More → Средба на Бесими со Џентилони – Владата на РС Македонија проактивно одговара на енергетската како и за време на здравствената криза

Министерот Бесими од денеска во работна посета на Брисел

Вести

20 февруари 2022, Скопје – Министерот за финансии, Фатмир Бесими од денеска до... Read More → Министерот Бесими од денеска во работна посета на Брисел

„Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг ББ- со стабилен изглед – Економијата на РС Македонија закрепнува на предпандемиското ниво

Вести

19 февруари 2022, Скопје – Агенцијата за кредитен рејтинг „Стандард и Пурс“... Read More → „Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг ББ- со стабилен изглед – Економијата на РС Македонија закрепнува на предпандемиското ниво

Бесими: Зелената и дигиталната транзиција, човечкиот капитал и поврзувањето на локалните компании со глобалните синџири на вредности во фокусот на ПЕР 2022-2024

Вести

18 февруари 2022, Скопје – Економско закрепнување, зелена транзиција и... Read More → Бесими: Зелената и дигиталната транзиција, човечкиот капитал и поврзувањето на локалните компании со глобалните синџири на вредности во фокусот на ПЕР 2022-2024

Бесими: Финансиите стабилни, Буџетот ликвиден, минималната плата е предвидена и во администрацијата, другите плати и пензиите ќе се решаваат преку дијалог

Вести

17 февруари 2022, Скопје – Финансиите се стабилни и во наредниот период ќе се... Read More → Бесими: Финансиите стабилни, Буџетот ликвиден, минималната плата е предвидена и во администрацијата, другите плати и пензиите ќе се решаваат преку дијалог

Средба на Бесими со специјалниот трговски претставник на Обединетото Кралство – Крупните енергетски и инфраструктурни проекти во земјава можност за влез на британски инвеститори

Вести

16 февруари 2022, Скопје – Можности за влез на британски инвестиции во крупни... Read More → Средба на Бесими со специјалниот трговски претставник на Обединетото Кралство – Крупните енергетски и инфраструктурни проекти во земјава можност за влез на британски инвеститори

ММФ ги поздравува фискалните политики – истите придонесоа кон закрепнување на економијата и зачувување на работните места

Вести

16 февруари 2022, Скопје – По забележаниот пад на економската активност во 2020... Read More → ММФ ги поздравува фискалните политики – истите придонесоа кон закрепнување на економијата и зачувување на работните места

Бесими: Развојот на пазарот на капитал дел од планот за постигнување стапки на економски раст од 5% на среден рок

Вести

13 февруари 2022, Скопје – Придобивките за стопанството и економијата од... Read More → Бесими: Развојот на пазарот на капитал дел од планот за постигнување стапки на економски раст од 5% на среден рок

Развој на финансиските пазари во функција на развојот на економијата и нови вработувања

Вести, Колумни

12 февруари 2022, Скопје – Финансиите се крвотокот на економијата – често... Read More → Развој на финансиските пазари во функција на развојот на економијата и нови вработувања

Средба Бесими – Фрагогијанис: Со заеднички чекори ќе ја зајакнуваме економската соработка меѓу двете земји

Вести

11 февруари 2022, Скопје – РС Македонија и Грција со заеднички чекори ќе... Read More → Средба Бесими – Фрагогијанис: Со заеднички чекори ќе ја зајакнуваме економската соработка меѓу двете земји

Бесими: Зголемувањето на минималната плата системско и одржливо решение кое ќе влијае и на продуктивноста и на конкурентноста

Вести

10 февруари 2022, Скопје – Зголемувањето на минималната плата како мерка што е... Read More → Бесими: Зголемувањето на минималната плата системско и одржливо решение кое ќе влијае и на продуктивноста и на конкурентноста

МФ: Со Стратегијата за развој на финансискиот пазар до алтернативни можности за финансирање на компаниите, повеќе можности за инвестирање на домаќинствата и странски инвеститори

Вести

9 февруари 2022, Скопје – Повеќе можности за финансирање проекти за... Read More → МФ: Со Стратегијата за развој на финансискиот пазар до алтернативни можности за финансирање на компаниите, повеќе можности за инвестирање на домаќинствата и странски инвеститори

Бесими: Значајна поддршка од УНДП за проекти за зелена транзиција

Вести

3 февруари 2022, Скопје – Зелената агенда, унапредувањето на процесот на... Read More → Бесими: Значајна поддршка од УНДП за проекти за зелена транзиција

Бесими: Учеството на стопанските комори има важна улога во процесот на унапредување на економските односи меѓу двете држави

Вести

1 февруари 2022, Скопје – „Зајакнување на економската соработка, нови... Read More → Бесими: Учеството на стопанските комори има важна улога во процесот на унапредување на економските односи меѓу двете држави

Бесими – Лорер: Преку договорените конкретни чекори до остварување на заедничките цели – раст и развој

Вести

1 февруари 2022, Скопје – Република Северна Македонија и Република Бугарија... Read More → Бесими – Лорер: Преку договорените конкретни чекори до остварување на заедничките цели – раст и развој

МФ: Јавниот долг се менаџира и се одржува на стабилно ниво, на крајот на 2021 година понизок за 0,1 процентен поен во однос на 2020 година

Вести

31 јануари 2022, Скопје – Министерството за финансии денеска го објави... Read More → МФ: Јавниот долг се менаџира и се одржува на стабилно ниво, на крајот на 2021 година понизок за 0,1 процентен поен во однос на 2020 година

Министерството за финансии домаќин на првиот состанок на заедничката работна група со Република Бугарија за економија, трговија и иновации

Вести

30 јануари 2022, Скопје – Министерството за финансии утре и задутре (31 јануари... Read More → Министерството за финансии домаќин на првиот состанок на заедничката работна група со Република Бугарија за економија, трговија и иновации

Усвоена Програмата на економски реформи по предлог на МФ: клучните реформи ќе бидат со фокус на зелената и дигиталната транзиција, зајакнување на конкурентноста и на човечкиот капитал

Вести

29 јануари 2022, Скопје – Поттикнување зелена транзиција со цел зголемување на... Read More → Усвоена Програмата на економски реформи по предлог на МФ: клучните реформи ќе бидат со фокус на зелената и дигиталната транзиција, зајакнување на конкурентноста и на човечкиот капитал

МФ: 488 милиони евра поврат на ДДВ во стопанството во 2021 година или 22,8% повеќе во споредба со 2020 година

Вести

5 јануари 2022, Скопје – Државата во текот на 2021 година извршила поврат на ДДВ... Read More → МФ: 488 милиони евра поврат на ДДВ во стопанството во 2021 година или 22,8% повеќе во споредба со 2020 година

Работна средба Бесими-Лукаревска: МФ и УЈП заеднички работат на реализација на Стратегијата за реформа на даночниот систем

Вести

4 јануари 2022, Скопје – Министерот за финансии, Фатмир Бесими денеска... Read More → Работна средба Бесими-Лукаревска: МФ и УЈП заеднички работат на реализација на Стратегијата за реформа на даночниот систем

МФ: 15,3% повеќе приходи остварени во Буџетот за 2021 во однос на 2020 година, капиталните расходи со реализација од 79% од планот и 45,2% повеќе од 2020 година

Вести

3 јануари 2022, Скопје – Во Буџетот за 2021 година е остварена реализација на... Read More → МФ: 15,3% повеќе приходи остварени во Буџетот за 2021 во однос на 2020 година, капиталните расходи со реализација од 79% од планот и 45,2% повеќе од 2020 година

ВРАЌАЊЕ КОН ПОДОБРА ИДНИНА: ВО 2022 ГОДИНА БДП ЌЕ ГО НАДМИНЕ НИВОТО ОД ПРЕД КОВИД-КРИЗАТА

Вести, Колумни

  Година на економско заздравување при сѐ уште присутни предизвици 29... Read More → ВРАЌАЊЕ КОН ПОДОБРА ИДНИНА: ВО 2022 ГОДИНА БДП ЌЕ ГО НАДМИНЕ НИВОТО ОД ПРЕД КОВИД-КРИЗАТА

Бесими и поранешни министри за финансии формираат Совет што ќе биде дел од платформата СЕФФ и ќе придонесе при градење кредибилни економски политики

Вести

28 декември 2021, Скопје – Министерот за финансии Фатмир Бесими, на веќе... Read More → Бесими и поранешни министри за финансии формираат Совет што ќе биде дел од платформата СЕФФ и ќе придонесе при градење кредибилни економски политики

Бесими: Стратегијата за пазарот на капитал одличен документ којшто ќе придонесе за натамошен развој на финансискиот пазар

Вести

27 декември 2021, Скопје – Динaмизирање на пазарот на капитал во РС Македонија... Read More → Бесими: Стратегијата за пазарот на капитал одличен документ којшто ќе придонесе за натамошен развој на финансискиот пазар

Бесими: Обезбедена финансиската рамка за гасоводот кон Грција

Вести

23 декември 2021, Скопје – Обезбeдени се средства за реализација на проектот... Read More → Бесими: Обезбедена финансиската рамка за гасоводот кон Грција

МФ: Нов закон за вршење сметководствени работи со цел унапредување на сметководствената професија

Вести

22 декември 2021, Скопје – Нов Предлог-закон за сметководствени работи со... Read More → МФ: Нов закон за вршење сметководствени работи со цел унапредување на сметководствената професија

Бесими: Целосно обезбедени средства за реализација на автопатската делница од Коридорот 8, Букојчани – Кичево

Вести

21 декември 2021, Скопје – Се обезбедуваат средства за реализација на проектот... Read More → Бесими: Целосно обезбедени средства за реализација на автопатската делница од Коридорот 8, Букојчани – Кичево

Оваа вест е достапна и на: Albanian English

Comments are closed.

Close Search Window