Издвоени

МФ Миноски во работна посета на ЦРМ

МФ Миноски во работна посета на ЦРМ

Скопје, 24 февруари 2017 (МИА) - Дваесет илјади правни субјекти своите годишни пресметки ги доставиле по електронски пат до Централниот регистар на Република Македонија. Како што информираат од Централниот регистар, бројката е во значителен пораст од лани кога во истиот период изнесувала 12.000.

Heritage – the progress Macedonia achieved in 10 years has been unheard of so far

Heritage – the progress Macedonia achieved in 10 years has been unheard of so far

Skopje, 22nd February 2017 (MIA) – Ranking of Macedonia at the 31st position according to the Index of Economic Freedom of Heritage Foundation, and the progress by 10 points in only ten years is stunning and something I have never seen elsewhere.  You should be proud thereof, the Ambassador Terry Miller, the Director of the Center of Trade and Economic of this Foundation said at today's presentation of the Report in Skopje.

Херитиџ: Напредокот на Македонија за 10 години невиден досега

Херитиџ:Напредокот на Македонија за 10 години невиден досега

Скопје, 22 февруари 2017 (МИА) - Рангирањето на Македонија на 31 место на индексот на економски слободи на фондацијата Херитиџ, и напредокот за 10 поени во само десет години е феноменален и нешто што не сум го видел на друго место. Треба да се гордеете со тоа, порача амбасадорот Тери Милер, директор за трговија и економија на оваа фондација на денешната презентација на извештајот во Скопје.

Миноски: Државата редовно ги сервисира обврските

Миноски: Државата редовно ги сервисира обврските

Скопје, 20 февруари 2017 (МИА) - Државата редовно ги сервисира обврските кон стопанството, изјави  министерот за финансии Кирил Миноски.

EUR 1.7 million for new water supply system in Gevgelija

За нов водоснабдителен систем во Гевгелија 1,7 милиони евра

Gevgelija, 15th February 2017 (MIA) – Today, realization of the Project for Improvement of the Water Supply System with financial support of the IPA funds and the World Bank commenced in Gevgelija, being aimed at improving the water supply o 17,000 inhabitants  in Gevgelija, Mrzenci, Moin, Bogorodica, as well as Selemi and Stojakovo in Bogdanci Municipality.

За нов водоснабдителен систем во Гевгелија 1,7 милиони евра

За нов водоснабдителен систем во Гевгелија 1,7 милиони евра

Гевгелија, 15 февруари 2017 (МИА) - Со финансиска поддршка од фондовите на ИПА и Светска банка, денес во Гевгелија почна реализацијата на проектот за унапредување на водоводниот систем со кој треба да се подобри водоснабдувањето на 17000 жители во Гевгелија, Мрзенци, Моин, Богородица, како и Селеми и Стојаково во општина Богданци.

Почетокот на изградбата на новиот водоснабдителен систем го означија евроамбасадорот Самуел Жбогар, министерот за финансии Кирил Миноски и градоначалникот на Гевгелија Иван Франгов.

Миноски: ЕК со идентична проекција со Владата за невработеноста

Миноски: ЕК со идентична проекција со Владата за невработеноста

Скопје, 14 февруари 2017 (МИА) - Последниот извештај објавен од  Европската комисија ги потврдува добрите фундаменти на економските политики што ги спроведува Владата на Република Македонија и проекции за намалување на невработеноста. 

Расте бројот на големи даночни обврзници, од годинава во групата нови 170 компании

Расте бројот на големи даночни обврзници, од годинава во групата нови 170 компании

Скопје, 25 јануари 2017 (МИА) - Нови 170 компании станаа корисници на Дирекцијата за големи даночни обврзници на Управата за јавни приходи (УЈП), со што бројката се искачи на вкупно 435 корисници на услугите на оваа Дирекцијата, кои создаваат 44,42 проценти од приходите во Буџетот на РМ. Корисници се компании од нафтена индустрија, енергетскиот сектор, металургијата, банките, осигурителни и лизинг комлпании, јавни претиријатија, како и компании кои вршат општествено значајни дености и странски инвестиции кои работат во ТИРЗ.

Minoski at "Euromoney” Conference: More than 35% of Macedonian total export is produced in TIDZ

Миноски на „Euromoney“: Над 35% од македонскиот извоз се произведува во ТИРЗ

17th January 2017, ViennaMachinery and transport equipment sophisticated goods accounted for 5% of the total export in the period before, while now, they represent one third of the total export. More than 35% of Macedonian total export is produced in the technological industrial zones,. Minister of Finance Kiril Minoski pointed out at the annual ”Euromoney” Conference held in Vienna, also attended by the Governor of the National Bank Dimitar Bogov.

МФ:Поради големата побарувачка, намалена каматата на државните хартии од вредност на денешната аукција

МФ:Поради големата побарувачка, намалена каматата на државните хартии од вредност на денешната аукција

10 јануари 2017, Скопје И покрај политичката пропаганда на СДСМ која настојува да ги прикаже државните хартии од вредност како нешто ненормално во јавноста – иако самите ги воведоа, довербата на инвеститорите во економските политики е огромна, што продонесе за намалување на каматата на државните хартии од вредност.

Pages

Subscribe to RSS - Издвоени