Вести

ЕУ за тебе - кампања за развој на човечките ресурси
04.12.2017

4 декември 2017, Скопје  „Нема подобро место каде што би можело да се зборува за развојот на човечките ресурси во Македонија од овие простории на универзитетите. Во нив се создава потенцијалот и иднината на Македонија.

Буџетските корисници задолжително ќе ги објавуваат финансиските извештаи на веб
04.12.2017

4 декември 2017, Скопје - Од утре буџетските корисници задолжително ќе треба да ги објавуваат финансиските извештаи на своите веб страници. Ова го најави министерот за финансии Драган Тевдовски. 
- Објавивме граѓански буџети, објавуваме извештаи кои претходно не беа достапни на јавноста, а и со закон воведовме обврска за задолжително објавување на финансиските извештаи на буџетските корисници на своите веб страници, истакна министерот на јавен настан кој се одржа денеска.

неформален регионален состанок на директорите на Царинските управи од Западен Балкан
01.12.2017

1 ноември 2017, Скопје - Во период од 30 ноември до 1 декември 2017 година, во организација на Царинската управа на Република Македонија и со поддршка на УСАИД и Светска Банка/IFC, се одржa неформален регионален состанок на директорите на Царинските управи од Западен Балкан.

 

Зголемена наплата на даноците и забрзан поврат на ДДВ во стопанството
01.12.2017

1 декември 2017, Скопје - Вкупните даночни приходи наплатени во 2017 година заклучно со ноември изнесуваат 95 милијарди денари и истите се за 4% повисоки споредено со истиот период од минатата година, што укажува на поволни движења во стопанството. Притоа, во периодот јануари-ноември се забележува повисока наплата на сите главни категории на даночни приходи, односно има годишен раст кај персоналниот данок на доход од 7%, кај данокот на добивка од 8,9%, кај акцизите од 5,3% и кај увозните давачки од 9,1%.

Елези на Националниот Форум на градоначалници и градоначалнички
01.12.2017

1 декември 2017, Струга - Заменик Министерот за Финансии д-р Ширет Елези учествување на  Националниот Форум на градоначалници и градоначалнички организиран од страна на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП).

 

 

Обраќање на МФ Тевдoвски на средбата со директорите на царини од регионот (ВИДЕО)
30.11.2017

30 ноември 2017, Скопје - Со воспоставување на регионална економска област ќе се постигне еден единствен заеднички пазар, каде движењето на стоката ќе биде значително олеснето. За да тоа се случи потребна е институционална подготовка и зајакнување на Царинската Управа, што е предвидено со Програмата за управување со јавните финансии 2018-2021 на Министерството за финансии.

Погледнете го обраќањето на министерот за финансии Тевдовски на средбата со директорите на царина од регионот.

 

Средба на директорите на ЦУ од Западен Балкан во насока на формирање регионална економска област
30.11.2017

30 ноември 2017, Скопје - Регионот на Западен Балкан треба да биде област каде стоките, услугите и инвестициите и обучените работници се движат слободно и каде полесно се води бизнис и каде трговијата е олеснета на повисоко ниво, со признавање на сите гранични документи, поврзани со трговијата, беше истакнато денеска на средбата на директорите на царински управи од регионот на кој присуствуваа и претседателот на Владата на РМ Зоран Заев и министерот за финансии Драган Тевдовски.

70 години даночен систем и 20 години  ден на даночни работници
30.11.2017

29 ноември 2017, Скопје - “Собирањето даноци е клучно за функционирањето на една држава. Ако даноците не се собираат како што треба нема да има пари за изградба на темелите на општеството како образование, здравство, изградба на патишта..“, истакна министерот за финансии, д-р Драган Тевдовски на прославата на Денот на УЈП, “Св. Матеј“.

Регионален семинар “Зајакнување на регионалната соработка во Југоисточна Европа во борбата против финансискиот криминал“
29.11.2017

29 ноември 2017, Скопје - Владата на РМ на својата последна седница усвои национална стратегија за борба против перење пари и финансирање тероризам, истакна министерот за финансии, д-р Драган Тевдовски на регионалниот семинар на тема „Зајакнување на регионалната соработка во Југоисточна Европа во борбата против финансискиот криминал, со фокус на перењето пари и финансирањето тероризам“ во организација на ОБСЕ.

Тевдовски: Наплатата на даноците се зголемува, повратот на ДДВ оди брзо
28.11.2017

28 ноември 2017, Скопје - Последните неколку месеци се врши сериозен поврат на ДДВ кон фирмите, истакна министерот за финансии Драган Тевдовски и посочи  дека има значително подобрување и на наплатата на даноците последните неколку месеци.

Pages