Вести

Извршниот Одбор на ММФ ги заврши редовните годишни консултации со Македонија
22.11.2017

22 ноември 2017, Скопје - Во соопштението по повод завршувањето на редовните годишни консултации со Македонија во рамки на т.н. Член 4., Извршниот одбор на ММФ наведува дека формирањето на новата влада претставува значајна пресвртна точка како и можност за повторна изградба на т.н. простор на макроекономските политики и за заживување на реформите. Фондот го нотира негативниот ефект на пролонгираната политичката криза врз економскиот раст, како и недоволниот напредок на структурните реформи.

Кампања „ЕУ за тебе“ (ВИДЕО)
21.11.2017

21 ноември 2017, Скопје - „Веруваме во тебе, вложуваме во тебе, ЕУ за тебе“ е кампања на Европската унија со која се обезбедува поддршка за секторите за вработување, образование и социјална инклузија. Обезбедената поддршка од страна на ЕУ изнесува 37,5 милиони евра.

Тевдовски: Догодина рекордно највисоки средства во буџетот за активни мерки за вработување на граѓаните
21.11.2017

21 ноември 2017, Скопје - Значително повеќе средства во Буџетот за активни мерки за вработување за следната година, најави денеска министерот за финансии Драган Тевдовски на лансирањето на новата кампања „ЕУ за тебе“ која се однесува на вработувањето, образованието и социјалната инклузија и на која учествуваше заедно со еврокомесарот Јоханес Хан, евроамбасадорот во Македонија Самјуел Жбогар, вицепремиерот за евроинтеграции Бујар Османи и министерката за труд и социјална политика Мила Царовска.

Резултати од одржаната аукција на државни хартии од вредност
21.11.2017

21 ноември 2017, Скопје - Министерството за финансии на аукцијата одржана на 21.11.2017 година издаде државни хартии од вредност во износ од 1.938, 65 милиони денари (31,52 милиони евра).

Реалокација на буџетски средства за навремена исплата на стари заостанати долгови
20.11.2017

18 ноември 2017, Скопје - Редовно исплаќање на тековните обврски на сите буџетски корисници, забрзување на повратот на ДДВ, како и подмирување на старите заостанати долгови се приоритет на Владата. Во оваа насока е и прераспределбата на средствата помеѓу буџетските корисници, која беше усвоена денеска од страна на Собранието на РМ на предлог на Министерството за финансии и Владата на РМ.

Завршен настан на твининг проектот “Понатамошна хармонизација со ЕУ во областа на осигурување и зголемување на пазарни операции”
17.11.2017

17 ноември 2017, Скопје - Во насока на понатамошно усогласување со законодавството на ЕУ во областа на осигурувањето и зголемувањето на пазарните операции, Министерството за финансии во соработка со Агенцијата за супервизија на осигурување и Меѓународната ибероамериканска фондација во изминатиот 21 месец работеше на твининг проект за што денеска имаше завршен настан.

Објавен Граѓански буџет 2018
16.11.2017

16 ноември 2017, Скопје - Министерството за финансии продолжува со определбата буџетот и податоците во него да ги направи поблиски до граѓаните, затоа изработи Граѓански буџет 2018. Граѓанскиот буџет не е замена за деталниот буџет на државата, туку претставува приказ преку кој секој граѓанин во рок од пет минути може да ги дознае плановите за управување со јавните финансии.

Владата го усвои Предлог буџетот за 2018
10.11.2017

10 ноември 2017, Скопје - Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, во придружба на заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев, министерот за финансии, Драган Тевдовски и советникот за финансии, Ванчо Узунов, денеска го презентираше Предлог-буџетот за 2018 година кој Владата го доставува до Собранието на Република Македонија на понатамошно дебатирање и усвојување. Во своето обраќање, премиерот Заев истакна:

http://www.finance.gov.mk/mk/node/6790
06.11.2017

6 ноември 2017, Скопје - Денеска во Министерството за финансии беа доделени наградите за конкурсот по повод Светскиот ден на штедење. На конкурсот учествуваа над 780 деца, кои испратија ликовни и литературни творби на тема штедење и осигурување.

Јавен настан со бизнис заедницата за Предлог-буџетот за 2018
06.11.2017

6 ноември 2017, Скопје - Правиме сè да ја отвориме транспарентноста на јавните трошења затоа што таа ќе прави притисок да се трошат парите како што треба, истакна министерот Драган Тевдовски на настан пред стопанствениците во Стопанска комора на Македонија. И ММФ и Светска банка по четири - пет месеци признаваат дека имаме сериозни чекори во транспарентноста, напомена тој.

Pages