Над 110 милиони евра изнесува поддршката за Македонија од Банката за развој при Советот на Европа што моментно се реализира преку четири проекти, во областа на образованието и здравството, како и преку изградба на социјалните станови и реконструкција на затворите.

&nbsp

Банката цени дека Македонија е одличен партнер за соработка и, како што најави нејзиниот гувернер Рафаел Аломар по денешната средба со заменик-претседателот на Владата и министер за финансии Зоран Ставрески, планира да го зголеми бројот на проекти во земјава.

&nbsp

Минатиот петок е одобрен проект за отворање нови работни места во малите и средните претпријатија вреден четири милиони евра, а минатиот месец беше поддржан и проект од 30 милиони евра во областа на образованието.

&nbsp

– Банката за развој повеќе од една деценија е поддржувач на Македонија главно во социјалните димензии на економскиот развој. Со Банката имаме долгогодишна соработка што моментно изнесува над 110 милиони евра. Станува збор за големо портфолио и голема поддршка што Банката и ја дава на Република Македонија, изјави Ставрески по средбата со Аломар.

&nbsp

Македонија со Банката за развој при Советот на Европа реализира исклучително добра соработка од 1997 година, кога стана нејзин член. Ваквата пракса, истакна гувернерот Аломар, ќе продолжи.

&nbsp

– Досега на земјата и имаме одобрено проекти во вкупна вредност од 200 милиони евра, но подготвени сме да го зголемиме нивниот број со оглед дека реализацијата е во согласност со нашиот социјален таргет, нагласи Аломар.

&nbsp

Камата од 1,7 отсто и три години грејс период се дел од условите на поддршката што Банката за развој и ја дава на Македонија.

&nbsp

– Кога позајмувате од нас, тоа го правите по најдобри можни услови. Висината на каматната стапка е техничко прашање на кое е тешко да се одговори зашто постојано се менува, рече гувернерот.

&nbsp

Проектот во здравството што се реализира со поддршка на Банката опфаќа реконструкција на над 20 јавни здравствени установи во првата фаза, а ќе продолжи со следна, втора фаза. Притоа се очекува да надмине 100 милиони евра и да опфати 45 јавни здравствени установи со делумна или целосна реконструкција и изградба на нови објекти. Проектот за социјално домување вреден 25 милиони евра и исто толку поддршка од државата предвидува изградба на станови за социјалните категории граѓани.

&nbsp

Банката за развој учествува и во реконструирање на затворите, проект вреден околу 50 милиони евра, како и во изградбата на училишни и спортски сали што засега се спроведува главно во средните училишта. Во тек се преговори, информира вицепремиерот Ставрески, и за проект од најмалку 30 милиони евра за изградба на основни училишта, како и на нови спортски сали каде што е потребно.

Comments are closed.