Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески ќе земе учество на Самитот на министри за финансии и гувернери на централни банки во Југоисточна Европа, кој се одржува денеска во Бечичи, Црна Гора.Во македонската делегација е и гувернерот на Народната банка на Република Македонија, Петар Гошев.

&nbsp

Теми на самитот се како глобалната криза влијаела на економиите во регионот, кои мерки се преземаат за „оживување“ на банкарскиот сектор, на кој начин може да се се стимулира растот во реалниот сектор и кои мерки ги имаат преземено централните банки во регионот, кои се плановите за државниот буџет во 2010, како сето ова ќе влијае на евроинтеграциите и како може да се стимулира регионалната соработка.

&nbsp

На конференцијата учествуваат и министрите за финансии на Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, како и гувернерите на Централните банки на воие земји.

Comments are closed.

Close Search Window