Владата донесе одлука за преку 70 проценти да ја намали цената за откуп односно приватизација на градежно земјиште за фирмите.

&nbsp

– За над 70 проценти се намалува цената за приватизација на изграденото градежно земјиште кое го кoристат фирмите, изјави денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

&nbsp

Во првите три реони што го опфаќаат Скопје и 20 други општини цената за метар квадратен од 22 евра се намалува на пет евра за метар квадратен доколку сумата се плати одеднаш во денарска противредност, а седум евра би чинело доколку се плаќа на рати за десет години.

&nbsp

Во четвртиот реон кој, исто така, опфаќа околу дваесетина помали општини откупот за метар квадратен ќе чини 2,8 евра доколку се плати во готово, а четири евра доколку се плаќа на рати.

&nbsp

Во петтиот реон што опфаќа над 40 рурални населби едно евро ќе чини метар квадратен доколку се плаќа одеднаш, односно доколку се плаќа во готово, а 1,5 евра на рати на десет години.

&nbsp

– Ова е едно барање кое што произлезе од нашите средби со компаниите и со трите стопански комори во земјата, изјави Ставрески.

&nbsp

Тој посочи дека оваа уредба на Владата се однесува и на веќе доставените барања на фирмите за приватизација на земјиштето.

&nbsp

Ставрески потенцира дека не е предвиден рок до кога да се доставуваат овие барања од страна на домашните стопанственици и оти проблематиката е уредена со Уредба од страна на Владата. – Нема рок. Ова е уредба која што со денешното усвојување од страна на Владата и објавувањето во Службен весник стапува во сила. Се додека не се донесе нова уредба оваа ќе биде важечка, рече вицепремиерот.

&nbsp

Оваа крупна одлука на Владата според Ставревски е во насока на заокружување на сопственоста на земјиштето и од која се очекува да придонесе за нови сериозни инвестиции од страна на домашните фирми, но и за нови вработувња.

&nbsp

– Стопанствениците во многу наврати го истакнуваа тоа како основен предуслов за да ги зголемат сопствените инвестиции и да отворат нови работни места и ние со ова им го овозможуваме тоа да се случи. Го изразуваме задоволството што преку непосредни средби со коморите, со фирмите дојдовме до овој заеднички предлог кој верувам дека ќе предизвика сериозни инвестиции во Република Македонија и отворање нови работни места, што е основната цел на Владата на Република Македонија, изјави Ставрески.(МИА)

Comments are closed.