Скопје, 21 декември 2012 (МИА) – По двата прифатени предлози на Вељаноски за делобокада на Буџетот и по прифаќањето на рекордните 44 амандмани од страна на вицепрмиерот Ставрески, предлози кои СДСМ ги одби, Владата денеска повторно со предлог со кој се предвидува евтините средства од Светска банка да не се користат до одржувањето на локалните избори.

 

– Денеска сакаме да предолжиме уште една работа, бидејќи освен СДСМ што го кочи донесувањето на Буџетот, го кочи и финансирањето на Буџетот, односно земањето на евтините средства од Светска банка кои се неопходни за финансирање на Буџетот за 2013 година.  Притоа беа изнесени од нивна страна невистини дека тие ќе се користат пред избори за други намени и слично. И во таа насока за да се уверат луѓето од СДСМ дека тие средства не се наменети за тоа, туку за финансирање на Буџетот и дека и да немаше локални избори Република Македонија ќе требаше да ги земе тие средства, а за да не пропаднат средствата, бидејќи се под навистина извонредни услови со само 0,6 проценти камата за првите 50 милиони долари и 3,9 проценти вторите 250 милиони евра еве денеска им нудиме на СДСМ тие 250 милиони евра да ги ставиме на посебна сметка кај Народна банка. Во договорот што ќе го поминеме во Собранието, доколку се согласува СДСМ ќе стои дека тие средства не можат да се користат до завршување на изборите освен во делот на отплата на обврските кон странство вклучително и обврзницата. Ние сме подготвени да се договориме дека тие средства освен за отплата кон странство нема да се користат за други намени, изјави вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески по лидерската средба на коалицијата „За подобра Македонија“.

 

Тој додаде дека ова е уште еден исчекор и уште еден реален конкретен и конструктивен предлог од Владата кон СДСМ, доколку навистина сакаат да се постигне договор, односно доколку навистина сакаат да ги ослободат од заложништво граѓаните на Република Македонија. Апелираше на разум за излез од настанатата ситуација.

 

На новинарско прашање тој посочи дека сите овие чекори се прават со цел да се донесе Буџетот во рокот до 31 декември.

 

– Би било навистина поразително за Република Македонија доколку не се успее да се запази рокот до 31 декември, бидејќи неприфаќањето на овие наши конструктивни предлози ќе биде на штета на сите граѓани на Република Македонија, на штета на државата бидејќи ако не се земат овие евтини средства од Светска банка ќе треба да плаќаме дополнителни 84 милиони евра најмалку за позајмица од други извори и ќе се наруши меѓународниот рејтинг на Македонија. Но најважно од се ќе трпат граѓаните на Република Македонија оние кои очекуваат разрешница, пензионерите, стопанствениците, војската, културните, социјалните работници и сите кои се поврзани со навремено донесување на Буџетот,  рече Ставрески.

 

Запрашан дали постои расположение, кај Владата за прифаќање на евентуални нови амандмани на буџетот кои би ги поднела Комисијата за финансирање и буџет, министерот за финансии го повтори ставот на Владата.

 

– Ние се изјаснивме. Во 20 години во Македонија не се прифатиле 44 амандмани. Ние во една година прифаќаме 44 амандмани кои што вредат три милиони евра. Ако некој сака да се договори, навистина има простор да се договори. Сметам дека покажуваме многу конструктивност и треба да се отстапи од ултимативниот став на СДСМ, кој што е уцена, а не разговор, истакна Ставрески.

 

 

Оваа вест е достапна и на: English

Comments are closed.