Во минатиот месец се остварени буџетски и даночни приходи кои ги надминуваат планираните фискални приходи за 1,6 проценти што се случува трет месец по ред, соопшти денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

&nbsp

Тој појасни дека севкупните и даночните приходи се повисоки од планираните додека приходите од ДДВ како најзначаен репрезент на вкупната економска активност во земјата се поголеми за 2,8 проценти.

&nbsp

– Септември потврди дека продолжува тенденцијата да остваруваме приходи повисоки од истиот месец лани. Како во јуни и во август и во септември вкупните приходи се повисоки од минатогодишните во истиот период за 2,24 проценти, посочи министерот Ставрески.

&nbsp

Истакна дека во првите девет месеци од годината вкупниот буџетски дефицит изнесува 1,6 проценти од БДП што, според него, покажува дека е целосно во рамки на планираниот буџетски дефицит и оти до крајот на годината ќе остане во контролираното ниско ниво од 2,5 проценти од БДП.

&nbsp

Одговарајќи на новинарско прашање министерот Ставревски посочи дека државата нема долг по основ на поврат на ДДВ и оти во законски предвидениот рок од 30 дена се враќаат обврските кон фирмите.

&nbsp

Заклучно со септември сите обврски се исплатени по основ на поврат на ДДВ, подвлече Ставрески.

&nbsp

Во однос на двојното оданочување посочи дека Владата и Министерството за финансии постојано работат на подготвување нови договори за избегнување на двојното оданочување и заштита на инвеститорите, а посебен таков договор кој треба да биде потпишан со Црна Гора помина на вчерашната владина седница.

&nbsp

– Вакви договори се потпишани со десетици еврпски земји. Но ние ќе ги разгледаме барањата на бизнисмените во тој дел. Се она што може да го прифатиме ќе го прифатиме и ќе инцираме постапка за преговори со земјите со кои што Бизнис заедницата е заинтересирана. Мислам дека е значајно да се отвораат нови пазари и доколку има такви идеи од бизнис секторот Владата ќе одговори на нив, рече министерот Ставрески одговарајќи на новинарски прашања.(МИА)

Comments are closed.