11 септември 2018 година, Скопје –  Со 5 милиони евра од евтините кредитни линии од ЕИБ, “Пекабеско“, има изградено нова фабрика во која денеска работат 160 работници. Ова е само еден успешен пример. На располагање се уште 100 милиони од ЕИБ за кои компаниите ќе може да аплицираат од октомври. 

Договорот за нови 100 милиони евтини кредити од ЕИБ беше потпишан денеска.

По тој повод  министерот за финансии Драган Тевдовски, потпретседателот на ЕИБ, Ендру МекДауел и Драган Мартиновски главен извршен директор на Македонската банка за поддршка на развојот ја посетија фабриката “Пекабеско“.

Првиот извршниот директор на “Пекабеско“, Слободан Кутревски, вели дека со изградбата на новата фабрика двојно го зголемиле производството и за три пати го зголемиле извозот на сувомеснатите производи. Ова им овозможило и вработување на 160 лица во новата фабрика што е за два пати повеќе од предвиденото во бизнис планот на почетокот. Денеска во оваа компанија работат над 470 лица.  

“Купивме уште 4 хектари земјиште околу фабриката за проширување на производството при што планираме да аплицираме и за новата кредитна линија“, информира Кутревски.

Потпретседателот на ЕИБ, Ендру МекДауел, рече дека е многу добро да се види каде се пласираат средствата.
“Тоа што е постигнато овде во оваа компанија, е она што сакаме да го постигнеме, а тоа е нови инвестиции, повеќе вработени, зголемено производство и зголемен извоз, истакна потпретседателот на ЕИБ.
Поддршката на ЕИБ во изминатите години придонесе да се создадат околу 6.000 нови работи места во речиси 2.000 мали и средни компании.
 

Министерот Тевдовски вели новите 100 милиони евра од евтината кредитна линија  ќе поддржат многу компани.
“Владата преку оваа кредитна линија, но и преку низа други мерки се залага да обезбеди пристап до капитал за овие претпријатија, за нови инвестиции и нови работни места“, потенцира Тевдовски.

Драган Мартиновски вели средствата од новата кредитна линија ќе бидат пласирани во 20 транши кои треба да бидат повлечени во наредните две години.
– Средствата ќе бидат пласирани како и кај претходниот по најповолни услови и нема да надминат 3,5 проценти за крајните корисници, вели Мартиновски.

Comments are closed.