Македонија и Русија имаат реални можности за соработка. Македонските компании имаат огромни можности за бизнис зделки на пазарот од 140 милиони потрошувачи. Иако постојат потенцијали, сепак, размената ниту по обемот, ниту по структурата не е на задоволително ниво.

&nbsp

Ова беше посочено на денешната шеста деловна средба на Македонско-руската стопанска комора што се одржа во Скопје.

&nbsp

– Русија е пазар од 140 милиони потрошувачи. Големината е импозантна – со тоа и можноста за бизнис зделки. Трговската размена е доминантен облик на економската соработка меѓу Македонија и Русија, а Руската Федерација континуирано е меѓу првите 10 трговски партнери на земјата, рече вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески обраќајќи се на средбата.

&nbsp

Тој посочи дека македонската страна во размената бележи висок трговски дефицит при што покриеноста на увозот со извозот не надминува пет отсто, што пак се должи на увозот на енергенсите без кој надворешно-трговската размена би била балансирана.

&nbsp

Според министерот Ставрески, за да се намали дефицитот потребно е да се искористат компаративните предности на македонските компании во однос на потребите на рускиот пазар. – Русија е голем потрошувач на лекови, а истовремено и голем пазар за пласман на прехранбените производи. Македонската економија, од друга страна, има добар потенцијал во делот на хемиската индустрија, во производството на лекови и препарати, како и во производството и преработката на земјоделско-прехранбените производи. За да се поттикнат овие гранки, државата е подготвена да им помогне на фирмите за воспоставување соработка да формира дистрибутивни центри во Руската Федерација за македонските земјоделско-прехранбени производи, како и да помогне во нивната промоција преку саемски манифестации, изложби и слично, истакна министерот Ставрески.

&nbsp

Тој информира дека во интерес на подобрување на конкурентноста на македонските производи на рускиот пазар, македонска Влада на последната седница на меѓувладината македонско-руска комисија ја афирмирала и инцијативата за потпишување договор за слободна трговија, што ќе придонесе без трошоци значително да се подобри позицијата на македонските производи на рускиот пазар.

&nbsp

Министерот смета дека во интерес на унапредување на соработката е да се воспостават и стратегии за развој на транспортот, како и воспоставување директна авионска линија.

&nbsp

Соработката во градежништвото, рече министерот Ставрески, бележи негативен тренд како последица на двојното оданочување на градежните работи кои се изведуваат подолго од 12 месеци, но и поради непризнавањето на банкарските гаранции од македонските деловни банки, што е неопходно при склучување инвестициски договори за настап на рускиот градежен пазар.

&nbsp

За полесен пристап на компаниите од Македонија и Русија на двата пазари се разгледува и можноста за прифатливи билатерални инструменти на меѓудржавно ниво со карактер на бартер-аранжмани, а за да се одбегне двојното оданочување, како што рече министерот Ставрески, ќе се покрене иницијатива за измена на спогодбата меѓу Владата на Република Македонија и Руската Федерација.

&nbsp

Тој посочи дека се потребни позначајни поместувања во секторот енергетика, во кој иако има поместувања со потпишување на Договорот за подмирување на клириншкиот долг. – Најавата за влез на руската компанија „Гаспром“, за реализирање на проектот „Гасификација на Република Македонија“ е исто така од особено значење за нашата земја. Соработката со рускиот гигант отвора повеќе можности меѓу кои и вклучување на Македонија во гасоводот „Јужен тек“, истакна министерот за финансии, додавајќи дека ова е значајно за Македонија и стопанството бидејќи освен што ќе се најде на мапата на европските енергетски крстосници, ќе се добие и евтин енергенс преку кој ќе се зајакне конкурентноста на македонската економија и ќе влијае позитивно врз економскиот развој.

&nbsp

Од 1997 до 2008 година во Македонија се влезени 1,3 милијарди евра инвестиции од Руската Федерација. Сепак, министерот Ставрески истакна дека Македонија може да им понуди многу повеќе на руските инвеститори. Производство на автомобилски компоненти, информатичко-комуникациска технологија, земјоделство и инфраструктура, се стратешки сектори кои може да ги искористат инвеститорите од Русија за да го оплодат својот капитал, рече министерот Ставрески.

&nbsp

Ваквите средби, како денешната, тој истакна дека не се само свечени сали и кристални чаши, туку се одлична можност да се види каде се наоѓаат постоечките бизнис релации и каде треба да одат во иднина. – Досегашната соработка е добра основа од која може да се тргне натаму. Постојат сите услови и двете страни да извлечат максимален бенефит од економските релации. Дополнително со долгогодишното пријателство меѓу Македонија и Русија шансите за успех при реализација на проектите се огромни, истакна министерот Зоран Ставрески.

&nbsp

Амбасадорот на Руската Федерација Олег Николаевич Шчебрак, обраќајќи се пред присутните, рече дека двете страни ќе ги искористат потенцијалите за во 2012 година да се достигне размена од 1 милијарда долари. – Во насока на ваквата оптимистичка прогноза зборува и зголемената активност на македонскиот пазар од страна на крупните руски компании, рече амбасадорот при тоа набројувајќи ги инвестиции од 35 милиони долари на „Лукоил“, 50 милиони инвестиции од „Солвеј“ во рудниците Саса и Бучим, потоа 166 милиони евра инвестиции на „Синтез груп“ во изградбата на ТЕ-ТО, како и проектот што за реконструкција и модернизација на трите блока на РЕК битола што го работи „Силви машини“.

&nbsp

Според него важна задача што треба да се направи меѓу двете земји е да се поправи огромниот трговски дебаланс, кој создава тежок дефицит за македонскта економија, како и диверзификација на рускиот извоз во македонија, структура која за жал во моментот повеќе од 90 отсто се однесува на јаглеродно енергенси.

&nbsp

Тој истакна дека Руската Федерација е заинтересирана за изградба на гасоводниот систем во Македонија, во што е вклучено и порамнувањето на клириншкиот долг – се надеваме дека наскоро околу прашањата за реализација на првата фаза на проектот за гасификација ќе почнат и двостраните консултации. Сметаме дека и во однос на проектот за приклучување на Македонија кон „Јужен тек“ уште годинава двете страни се должни да најдат конкретно решение.

&nbsp

Главен фактор, смета амбасадорот, за решавање на овие две важни задачи мора да биде остварување и развој на директни деловни врски меѓу бизнис заедниците на двете земји, како на федерално, така и на регионално ниво, притоа обезбедувајќи ефективна размена на информации за руските компании заинтересирани за работа на македонскиот пазар, исто така и на македонските компании подготвени за работа на рускиот пазар. – Не треба да се потценува солидниот потенцијал на руските региони, особено на оние кои се објективно заинтересирани за испорака на своето производство во вашата земја и оние кои се заинтересирани за увоз на македонските земјоделски производи. Амбасадата заедно со Македонско-руската стопанска комора веќе работи во таа насока и наскоро очекуваме во Скопје да пристигне бизнис делегација на Стопанската комора на Вологда, рече рускиот амбасадор во земјава.

&nbsp

Тој смета дека силен и конкретен импулс на економската соработка ќе даде одржување нова седница на меѓувладината комисија до крајот на годинава во Македонија.

&nbsp

Претседателот на Руско-македонската стопанска комора Ѓорѓи Дика, истакнувајќи дека постојат потенцијали за зголемување на соработката меѓу двете земји, рече дека рускиот пазар е заинтересиран за земјоделските производи и пијалоците.

&nbsp

– Руските региони се вистински потенцијал за развој на економијата, рече Дика додавајќи дека постои интерес за прехранбените производи и пијалоците.

&nbsp

Тој посочи дека 65 отсто од прехранбените производи на рускиот пазар се од увоз и оти тука може да се најдат македонските производи.

&nbsp

Дика го посочи и проблемот што се јавува на рускиот пазар со македонски производи кои го губат идентитетот дека се од Македонија бидејќи се увезуваат во Русија преку други земји.

&nbsp

Според него, поттик ќе даде и отворање канцеларија за лобирање кај потенцијалните руски партнери за создавање мешовити компании.

&nbsp

– Русија може да биде вистински стратешки партнер на Македонија, истакна претседателот на Комората.(МИА)

Comments are closed.