Државата го намали домашното задолжување по основ на државни записи за околу 15 милиони евра, на нето основа, соопшти Министерството за финансии.

&nbsp

Оттаму информираат дека денеска е одржана аукција на три и шестмесечни државни записи во вкупен износ од 2,9 милијарди денари, по каматна стапка од 4,2 проценти, односно 4,1 проценти и оти утре, за враќање по основ на веќе издадени записи, ќе бидат исплатени околу 3,8 милијарди денари, односно износот на презапишаните записи е намален за 24 отсто.

&nbsp

– На овој начин, со постепено намалување на сумата на презапишаните записи, Министерството за финансии го одржува своето ветување кон бизнис заедницата, а при тоа да не предизвика нарушување на пазарот на капитал и хартии од вредност во земјава. Министерството за финансии останува посветено на определбата за подобрување на ликвидноста на стопанството, нарушена од влијанието на светската економска криза, се вели во соопштението.(МИА)

Comments are closed.