Министерството за финансии денеска исплати 483 милиони денари по основ доспеани 12 – месечни државни записи.

&nbsp

– Во насока на поддршка на стопанството и банкарскиот сектор, овие средства Министерствто не ги презапиша преку аукција на државни записи, туку истите се исплатени назад на банките, соопшти Министерството за финансии.

&nbsp

Во соопштението се наведува дека Министерството за финансии, согласно ветувањата кон бизнис заедницата во јули ја намали каматната стапка на државните записи на историско најниско ниво од 4,7 отсто.

&nbsp

– Преку намалување на каматната стапка и износите на задолжување Министерството за финансии продолжува со настојувањата за подобрување на ликвидноста во стопанството и овозможување полесен пристап до капитал за фирмите по пониски каматни стапки, се наведува во соопштението.(МИА)

Comments are closed.