Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) во наредната 2010 година е подготвена да инвестира повеќе проекти во Македонија во вредност до 150 милиони евра.

&nbsp

Ова денеска во Скопје го изјави вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, кој деновиве беше домаќин на делегација на ЕБОР.

&nbsp

Според Ставрески, претставниците на ЕБОР изразиле подготвеност да финансираат од 100-150 милиони евра во Македонија, претежно во инфраструктурата, енергетскиот сектор и гасификацијата.

&nbsp

„Веќе искажаа подготвеност за финансирање од 18 милиони евра во ремонт на пругата од коридорот 10, а го отворивме и прашањето за евентуална поддршка за изградба на пруга на коридорот 8“, рече Ставрески.

&nbsp

Тој информираше дека од страна на ЕБОР уште еднаш била потврдена подршката што во континуитет оваа финансиска институција и ја дава на Македонија, а било искажано и задоволство од спроведените реформи.

&nbsp

„Ова е уште една потврда од релевантна меѓународна институција дека реформите во Македонија се одвиваат добро, дека макроекономските политики се солидни и дека е остварено она што можеше да се оствари во криза“, рече Ставрески.(МАКФАКС)

Comments are closed.