Општина Кочани со 600 илјади евра од заемoт од Светската банка, ќе реконструира дел од водоводната мрежа.Договорот за подзаемот го потпишаа денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески и градоначалникот на Кочани Ратко Димитровски.

&nbsp

Кочани е првата општина која ги исполни условите за користење средства од проектот за подобрување на општинските услови финансиран од Светска банка во вкупна вредност од 18,9 милиони евра, наменет за инвестиции кои ќе овозможат општините да заштедат на оперативните трошоци или да ги зголемат општинските приходи.

&nbsp

Министерот Ставрески истакна дека покрај Кочани, во процедура за одобрување на проекти се и општините Илинден, Богданци, Новаци и Градско.

&nbsp

– Интерес пројавија 40-тина општини, а 10-тина се очекува да добијат средства во првиот кваратал од наредната година, посочи Ставрески.

&nbsp

Условите под кои ги добиваат средствата се оние по кои Република Македонија ги има добиено од Светска банка, односно рок на отплата 10 години, грејс период од три години и каматна стапка шестмесечен ЛИБОР.

&nbsp

Градоначалникот Димитровски истакна дека со добиените средства ќе се заменат една третина од цевководот во средната зона на градот со должина од 6,4 километри. Дополнително општината ќе обезбеди средства за да ги замени сите цевки кои се стари 40 години и се азбестни.(МИА)

Comments are closed.