Отворањето нов царински премин меѓу Косово и Македонија и олеснувањето на царинската процедура придонесе за унапредување на економската соработка меѓу двете земји, оценија денска македонскиот вицепремиер и министер за финансии Зоран Ставрески и косовскиот министер за финансии Ахмет Шаља по потпишувањето на билатералната Царинска спогодба. Спогодбата ја потпишаа директорите на царинските управи на двете земји Ванчо Каргов и Наим Хургулица.

&nbsp

– Македонија и Косово не се само одлични соседи, туку имаат и одлична соработка и на политички и на економски план. Косово е седми трговски партнер на Македонија. Вкупата размена во 2010 година меѓу двете земји е 450 милиони долари, од кои 430 милиони се извоз од Македонија. Размената во 2010 година е зголемена за 30 отсто во однос на 2009, но тоа не значи дека не може да биде уште подобра, а нашата цел е таа двојно да се зголеми, изјави министерот Ставрески и додаде дека за тоа да се случи треба државата да креира услови, а бизнисмените почесто да се среќаваат.

&nbsp

Токму во таа насока, како што нагласи, е и денеска потпишаната Царинска спогодба која ќе овозможи европски начин на царинење, односно царинењето ќе биде заедничко на еден пункт.

&nbsp

Ставрески најави дека во првиот квартал од годинава се очекува да се потпише и договор за избегнување двојното оданочување, што е барање на бизнисмените и за што се почнати преговори.

&nbsp

Покрај ова, за подобрување на условите за бизнисмените, е и отворањето нов граничен премин Дебалде-Станчиќ, за што иницијативата е почната преку Министерството за надворешни работи.

&nbsp

Ставрески истакна дека ваквите можности треба да бидат сигнал за бизмисмените, како и за остварување на целта двојно да се зголеми трговската размена.
Според косовскиот министер Шаља, овој договор и она што ќе следува ќе придонесе да се надминат бариерите што постојат за бизнисмените било во Македонија или Косово, како и за заштита од шверц, организиран криминал и слично.

&nbsp

Македонија, како што посочи, е пример за спроведување на фискализацијата и Косово е заинтересирано за размена на искуства. Тој му ја пренесе иницијативата на министерот Ставрески за поинтензивни меѓусебни средби на секои три месеци.(МИА)

Comments are closed.