Македонската економија ќе излезе од рецесијата во првиот квартал на оваа година, изјави министерот за финансии Зоран Ставрески при денешната посета во Крушево.

&nbsp

-Македонската економија, според податоците од последните месеци на 2009 година кога во ноември индустриското производство оствари пораст од 4 проценти, а во декември кога индустриското производство се зголеми за 20 проценти, веќе излегува од рецесијата. Очекувам во првиот квартал од ова година македонската економија и формално да излезе од рецесијата и постепено ќе почне закрепнувањето. Веројатно до крајот на годинава, постепено ќе се зголемува тој раст, така што очекувам за целата година да оствариме пораст од најмалку два проценти, изјави министерот.

&nbsp

Ставрески не сакаше да коментира за колку ќе се намалат акцизите на старите возила кои ќе се увезуваат, но најави дека вестите ќе бидат поволни за граѓаните.

&nbsp

-Бидете трпеливи уште два-три дена. Речиси се завршени анализите за акцизите и поради сензитивноста на пазарот не би можел да давам изјави за тоа какви ќе бидат решенијата. Но ќе бидат добри и поволни за граѓаните и може да се очекуваат добри вести, додаде тој.
Околу намалувањето на каматите на кредитите, министерот за финансии објаснува дека сега треба и да се зголеми нивото на кредитирањето.

&nbsp

-Има неколку фактори што влијаат позитивно и кои влијаат за намалувањето на каматните стапки. Секако, намалувањето на референтната каматна стапка на Централната банка но и новиот Закон за облигациони односи каде Владата ги намали за три процентни поени казнените каматни стапки за физички лица и за еден процентен поен за правните лица со што ги обврза комерцијалните банки да ги намалат и договорните каматни стапки. Секако И намалувањето на стапката на државните записи на Министерството за финансии за само 5 проценти со февруарската аукција. Сите овие фактори влијаат на намалувањето на цената на кредитните средства. Но не само да падне цената на кредитите, туку значајно е и да се создадат услови за повеќе кредити, да се зголеми обемот на кредитите. За тоа е потребно релаксирање на монетарната политика и дисциплинирано водење на фискалната политика на што ние се обврзавме, потенцира министерот Ставрески.

&nbsp

Тој ги отфрла обвинувањата на опозицијата дека за шест месеци државата се задолжила со седум нови кредити од околу 300 милиони евра и дека непродуктивно се трошат и колку беа неопходни задолжувањата. Се е под контрола, вели што се однесува до финансирањето.

&nbsp

-Во услови на економска криза сите држави во светот го зголемија нивото на поддршка што го бараат од финансиските институции со цел да ги компензираат последиците од кризата. Така и Македонија за да може да одржува повисоко ниво на инфраструктурните проекти, мора да побара кредитна поддршка од светската, европската банка и од други институции. Добро е што во добрите економски години 2007 и 2008 предвреме го отплативме долгот. Со тоа го намаливме нивото на задолженост на земјата и со тоа создадовме услови и можности кога доаѓаат тешки времиња како овие во 2009 и 2010 да можеме со дополнителна финансиска инјекција да го помогнеме македонското стопанство и економијата. Токму тоа пја омогна македонската економија во 2009 да оствари трет најдобар резултат во Европа. Така што се е под контрола во тој дел што се однесува до финансирањето, изјави министерот Зоран Ставрески.(МИА)

Comments are closed.