Со финансиска поддршка во висина од 250.000 евра обезбедени преку заем од Кредитната банка за обнова – KfW банка ќе се изврши реконструкција на водоводната мрежа во општина Неготино.

&nbsp

Заемот е дел од проектот „Водовод и канализација на општините – фаза 1“ за кој Владата на Република Македонија во декември 2009 година потпиша Договор со KfW банката во висина од 8,6 милиони евра наменети за ревитализација на водоводната мрежа во осум општини во државата.

&nbsp

Договорот за заемот денеска во Неготино го потпишаа вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, градоначалникот на општината Ване Трајков и директорот на Јавното комунално претпријатие „Комуналец“.

&nbsp

– Владата на Република Македонија со поддршка на Германија и KfW банката во осум општини во државата овозможи да се обезбедат средства за неопходните проекти за реконструкција и санација на водоводната мрежа што ќе овозможи поквалитетна вода за пиење и помалку загуби за Јавното комунално претпријатие, истакна вицепремиерот Ставрески по потпишувањето на Договорот.

&nbsp

Според градоначаникот Трајков, заемот е значаен за општината затоа што со него ќе се изврши потребната санација на водоводната мрежа.

&nbsp

Со добиените финансиски средства се очекува да се намалат загубите на комуналното претпријатие и граѓаните да добијат поквалитетна вода за пиење.(МИА)

Comments are closed.