Најнови објави

МФ: Усвоен дополнетиот ребаланс на Буџетот, вградени амандмани за проекти во здравството, животната средина, инфраструктурата

Вести

5 јули 2022, Скопје – Дваесет и пет милиони денари дополнителни средства во... Read More → МФ: Усвоен дополнетиот ребаланс на Буџетот, вградени амандмани за проекти во здравството, животната средина, инфраструктурата

Потпишани договорите со ЕБОР за финансирање на изградбата на автопатот Скопје – Блаце и фотонапонските електрани Осломеј 2 и Битола

Вести

2 јули 2022, Скопје – Со 192 милиона евра обезбедени од Европската банка за... Read More → Потпишани договорите со ЕБОР за финансирање на изградбата на автопатот Скопје – Блаце и фотонапонските електрани Осломеј 2 и Битола

Бесими: Со околу 190 милиони евра од ЕБОР ќе се финансираат Скопје – Блаце, ФЕ Осломеј 2 и ФЕ Битола

Вести

28 јуни 2022, Скопје – Со 188 милиони евра од Европската банка за обнова и развој... Read More → Бесими: Со околу 190 милиони евра од ЕБОР ќе се финансираат Скопје – Блаце, ФЕ Осломеј 2 и ФЕ Битола

Николоски: Со ребалансот се подобруваат стандардот и условите за живот на граѓаните, за нови мерки обезбедени се 4,7 милијарди денари, за активни мерки за вработување 1,9 милијарди денари

Вести

24 јуни 2022, Скопје – Со ребалансот на Буџетот за 2022 година се обезбедуваат... Read More → Николоски: Со ребалансот се подобруваат стандардот и условите за живот на граѓаните, за нови мерки обезбедени се 4,7 милијарди денари, за активни мерки за вработување 1,9 милијарди денари

Николоски: Повисоки плати во кризна година за над 72% од вработените во јавниот сектор

Вести

21 јуни 2022, Скопје – За над 92000 лица вработени во јавниот сектор, или 72% од... Read More → Николоски: Повисоки плати во кризна година за над 72% од вработените во јавниот сектор

Бесими: Потребни се економски одлуки, а не дневно-политичка агенда за да ја надминеме инфлаторната криза

Вести

20 јуни 2022, Скопје – За да ја надминеме инфлаторната криза потребни се храбри... Read More → Бесими: Потребни се економски одлуки, а не дневно-политичка агенда за да ја надминеме инфлаторната криза

ТАРГЕТИРАНИ МЕРКИ И ФИСКАЛНА КОНСОЛИДАЦИЈА КАКО ОДГОВОР НА ИНФЛАЦИЈАТА И РИЗИКОТ ОД СТАГФЛАЦИЈА

Вести, Колумни

19 јуни 2022, Скопје – Понуда и побарувачка. Основни економски закони и база на... Read More → ТАРГЕТИРАНИ МЕРКИ И ФИСКАЛНА КОНСОЛИДАЦИЈА КАКО ОДГОВОР НА ИНФЛАЦИЈАТА И РИЗИКОТ ОД СТАГФЛАЦИЈА

Бесими на ПФД: Иднината на Западен Балкан е во ЕУ и единствениот европски пазар

Вести

17 јуни 2022, Скопје – Заедничка цел на сите земји од Западен Балкан е да бидеме... Read More → Бесими на ПФД: Иднината на Западен Балкан е во ЕУ и единствениот европски пазар

Бесими: Поддршката за граѓаните и компаниите во ребалансот е вградена во повеќе програми и е повеќе од 76 милиони евра

Вести

15 јуни 2022, Скопје – Поддршката за граѓаните и економијата со ребалансот не е... Read More → Бесими: Поддршката за граѓаните и компаниите во ребалансот е вградена во повеќе програми и е повеќе од 76 милиони евра

Бесими: Покачување на платите во здравството, високото, средното и основното образование, детската грижа, правосудството и полицијата

Вести

14 јуни 2022, Скопје – Со ребалансот на Буџетот, за кој деновиве се расправа на... Read More → Бесими: Покачување на платите во здравството, високото, средното и основното образование, детската грижа, правосудството и полицијата

Бесими: Наша определба и препорака на меѓународните финансиски институции е таргетирани мерки за најпогодените и стабилен Буџет

Вести

14 јуни 2022, Скопје – Наша одговорност е да го одржиме Буџетот стабилен и да... Read More → Бесими: Наша определба и препорака на меѓународните финансиски институции е таргетирани мерки за најпогодените и стабилен Буџет

МФ: Јавниот долг 54,9% од БДП, намален дополнителни 2,2 процентни поена

Вести

13 јуни 2022, Скопје – Дополнителни 2,2 процентни поена намалување забележа... Read More → МФ: Јавниот долг 54,9% од БДП, намален дополнителни 2,2 процентни поена

Бесими: Постепена фискална консолидација до намалување на дефицитот под Мастришкиот критериум

Вести

13 јуни 2022, Скопје – Постепена фискална консолидација, односно намалување на... Read More → Бесими: Постепена фискална консолидација до намалување на дефицитот под Мастришкиот критериум

Бесими: Ребалансот има две цели – да ја задржи стабилноста и да ги поддржи економијата и граѓаните

Вести

13 јуни 2022, Скопје – Со предлог-ребаланс на Буџетот треба да се постигнат две... Read More → Бесими: Ребалансот има две цели – да ја задржи стабилноста и да ги поддржи економијата и граѓаните

Бесими: Таргетирани мерки за најранливите категории се она што го препорачуваат и меѓународните институции

Вести

5 јуни 2022, Скопје – Мерки треба да има – таргетирани и наменски, со цел... Read More → Бесими: Таргетирани мерки за најранливите категории се она што го препорачуваат и меѓународните институции

СЕФФ 2022: ОДРЖУВАЊЕ НА РАСТОТ ВО ВРЕМЕ НА НЕИЗВЕСНОСТ И ПОТОА

Вести, Колумни

Платформа за отворен дијалог и инклузивност 4 јуни 2022, Скопје – Неделава што... Read More → СЕФФ 2022: ОДРЖУВАЊЕ НА РАСТОТ ВО ВРЕМЕ НА НЕИЗВЕСНОСТ И ПОТОА

Со новиот модел антикризни мерки остануваме на патот на заштита на граѓаните и стопанството и фискалната консолидација

Вести

2 јуни 2022, Скопје – Во насока на едновремено насочување на мерките кон... Read More → Со новиот модел антикризни мерки остануваме на патот на заштита на граѓаните и стопанството и фискалната консолидација

Бесими на настан во организација на УКИМ: Преку таргетирани мерки во борбата против сивата економија до одржлив раст на економијата

Вести

1 јуни 2022, Скопје – „Унапредување на процесот на мерење, следење и... Read More → Бесими на настан во организација на УКИМ: Преку таргетирани мерки во борбата против сивата економија до одржлив раст на економијата

МФ: Граѓаните од денеска ќе можат да аплицираат за субвенциониран кредит од проектот „Купи куќа, купи стан“

Вести

1 јуни 2022, Скопје – Граѓаните од денеска ќе можат да аплицираат за... Read More → МФ: Граѓаните од денеска ќе можат да аплицираат за субвенциониран кредит од проектот „Купи куќа, купи стан“

Поранешните министри за финансии на СЕФФ: Одржување на стабилноста на кус рок и забрзување на растот на среден рок

Вести

31 мај 2022, Скопје – Предизвикот на кус рок е да се направи баланс помеѓу... Read More → Поранешните министри за финансии на СЕФФ: Одржување на стабилноста на кус рок и забрзување на растот на среден рок

СЕФФ: 1,7 милијарди евра инвестиции во автопати, дигитализација и во човечки капитал

Вести

31 мај 2022, Скопје – Во тек е амбициозна инвестициона агенда за... Read More → СЕФФ: 1,7 милијарди евра инвестиции во автопати, дигитализација и во човечки капитал

СЕФФ: Заздравување и стапки на раст од 5% преку амбициозна инвестициска агенда

Вести

31 мај 2022, Скопје – Преку амбициозна инвестициска агенда во... Read More → СЕФФ: Заздравување и стапки на раст од 5% преку амбициозна инвестициска агенда

СЕФФ: Советите на нобеловецот Кругман се имплементираат – половина милијарда евра инвестиции во инфраструктура за повеќе СДИ

Вести

31 мај 2022, Скопје – Преку половина милијарда евра, односно 523,6 милиони евра се... Read More → СЕФФ: Советите на нобеловецот Кругман се имплементираат – половина милијарда евра инвестиции во инфраструктура за повеќе СДИ

Втор ден од Скопје економски финансиски форум – СЕФФ 2022

Вести

31 мај 2022, Скопје – Енергија и зелена транзиција, инфраструктура, поврзаност... Read More → Втор ден од Скопје економски финансиски форум – СЕФФ 2022

Европската инвестициска банка отвора претставништво во Северна Македонија

Вести

Потпретседателката на ЕИБ Лилјана Павлова и премиерот Димитар Ковачевски... Read More → Европската инвестициска банка отвора претставништво во Северна Македонија

СЕФФ: Зелена транзиција, енергетска ефикасност, дигитализација, вложувaње во човечки капитал и поврзување со земјите во регионот – за одржлив економски раст

Вести

30 мај 2022, Скопје – На кус рок – таргетирани мерки за поддршка на ранливите... Read More → СЕФФ: Зелена транзиција, енергетска ефикасност, дигитализација, вложувaње во човечки капитал и поврзување со земјите во регионот – за одржлив економски раст

СЕФФ: Преку градење сојузништва до поконкурентни и поотпорни економии во регионот

Вести

30 мај 2022, Скопје – „Одржување на растот во време на неизвесност и потоа“ е... Read More → СЕФФ: Преку градење сојузништва до поконкурентни и поотпорни економии во регионот

Бесими во пресрет на Скопје економски финансиски форум (СЕФФ) прими делегација на Светска банка

Вести

29 мај 2022, Скопје – Министерот за финансии Фатмир Бесими, попладнево прими... Read More → Бесими во пресрет на Скопје економски финансиски форум (СЕФФ) прими делегација на Светска банка

Бесими: Владините мерки влијаеја штетата врз стопанството и граѓаните да не биде поголема

Вести

27 мај 2022, Скопје – Кризата е од големи размери. Мерките што ги презеде... Read More → Бесими: Владините мерки влијаеја штетата врз стопанството и граѓаните да не биде поголема

Издадена 21-ва емисија обврзници за денационализација во износ од 6 милиони евра

Вести

26 мај 2022, Скопје – Државата денеска преку Министерството за финансии ја... Read More → Издадена 21-ва емисија обврзници за денационализација во износ од 6 милиони евра

Бесими и Гир за усвоените заеднички заклучоци: РС Македонија да ги продолжи економските и социјални реформи

Вести

26 мај 2022, Скопје – Градењето економска отпорност на подолг рок ќе се... Read More → Бесими и Гир за усвоените заеднички заклучоци: РС Македонија да ги продолжи економските и социјални реформи

Бесими на Форумот на „Еуромани“ – Спроведуваме одговорен пристап за надминување на кризата и добри политики за поволна бизнис-клима за инвестиции и економски раст

Вести

25 мај 2022, Скопје – Министерот за финансии, Фатмир Бесими денеска во Виена... Read More → Бесими на Форумот на „Еуромани“ – Спроведуваме одговорен пристап за надминување на кризата и добри политики за поволна бизнис-клима за инвестиции и економски раст

РЕБАЛАНС КАКО ОДГОВОР НА КРИЗАТА И ЗАЧУВУВАЊЕ НА РАСТОТ

Вести, Колумни

24 мај 2022, Скопје – Во саботата, пред јавноста го претставивме... Read More → РЕБАЛАНС КАКО ОДГОВОР НА КРИЗАТА И ЗАЧУВУВАЊЕ НА РАСТОТ

Владата го усвои ребалансот на Буџетот: Фискален простор за нови мерки, повисоки плати и пензии

Вести

21 мај 2022, Скопје – Нови, дополнителни 76 милиони евра во случај да се јави... Read More → Владата го усвои ребалансот на Буџетот: Фискален простор за нови мерки, повисоки плати и пензии

Средба на министерот Бесими со поранешните министри за финансии – Нивното искуство и знаење придонес во конципирањето на програмските цели на СЕФФ

Вести

20 мај 2022, Скопје – Поранешните министри за финансии, вчера во просториите... Read More → Средба на министерот Бесими со поранешните министри за финансии – Нивното искуство и знаење придонес во конципирањето на програмските цели на СЕФФ

Нобеловецот Пол Кругман доаѓа на Скопскиот економски и финансиски форум (СЕФФ)

Вести

19 мај 2022, Скопје – Американски професор, економист и автор Пол Кругман,... Read More → Нобеловецот Пол Кругман доаѓа на Скопскиот економски и финансиски форум (СЕФФ)

МФ: Обезбедени средства од ЕБОР за реализација на автопатот Скопје – Блаце и за регионалниот проект за цврст отпад

Вести

18 мај 2022, Скопје – Над 200 милиони евра поволни средства од ЕБОР се обезбедени... Read More → МФ: Обезбедени средства од ЕБОР за реализација на автопатот Скопје – Блаце и за регионалниот проект за цврст отпад

Бесими: Со реструктурирање на Буџетот ќе се направи простор за евентуални нови антикризни мерки

Вести

16 мај 2022, Скопје – Преку реструктурирање на Буџетот ќе се направи простор и... Read More → Бесими: Со реструктурирање на Буџетот ќе се направи простор за евентуални нови антикризни мерки

СПРАВУВАЊЕ СО КРИЗАТА, ПРОДОЛЖУВАЊЕ СО РЕФОРМИТЕ И ОДРЖУВАЊЕ НА РАСТОТ

Вести, Колумни

15 мај 2022, Скопје – Со примени три дози вакцина, минатата недела се тестирав и... Read More → СПРАВУВАЊЕ СО КРИЗАТА, ПРОДОЛЖУВАЊЕ СО РЕФОРМИТЕ И ОДРЖУВАЊЕ НА РАСТОТ

Бесими: Продолжуваме со реформи во јавните финансии базирани на концептот СМАРТ финансии за долгорочни и одржливи решенија

Вести

13 мај 2022, Скопје – Министерството за финансии ги продолжува активностите за... Read More → Бесими: Продолжуваме со реформи во јавните финансии базирани на концептот СМАРТ финансии за долгорочни и одржливи решенија

Бесими на Годишното собрание на ЕБОР – Во време на глобални кризи остануваме посветени на реформската агенда, поддршката од ЕБОР значајна за нашите приоритети

Вести

11 мај 2022, Скопје – Во време кога глобалните и европските економии се... Read More → Бесими на Годишното собрание на ЕБОР – Во време на глобални кризи остануваме посветени на реформската агенда, поддршката од ЕБОР значајна за нашите приоритети

Николоски на Економскиот форум во Тирана: Итно отпочнување на преговорите со ЕУ и политичка стабилност со цел привлекување инвестиции и реализација на клучните проекти

Вести

10 мај 2022, Тирана – Итно отпочнување на процесот за членство на нашата... Read More → Николоски на Економскиот форум во Тирана: Итно отпочнување на преговорите со ЕУ и политичка стабилност со цел привлекување инвестиции и реализација на клучните проекти

Бесими – Улман: Се зајакнува економската соработка со Швајцарија, еден од најголемите развојни партнери на РС Македонија

Вести

5 мај 2022, Скопје – Продлабочување на економската соработка помеѓу РС... Read More → Бесими – Улман: Се зајакнува економската соработка со Швајцарија, еден од најголемите развојни партнери на РС Македонија

СКЛУЧЕНИ ДОГОВОРИ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ ВО 2022 ГОДИНА ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ФИНАНСИИ

Вести

ДОГОВОР ЗА ЈАВНА НАБАВКА НА УСЛУГИ ОД АГЕНЦИЈА ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА НАСТАНИ... Read More → СКЛУЧЕНИ ДОГОВОРИ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ ВО 2022 ГОДИНА ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ФИНАНСИИ

Задржан кредитниот рејтинг во време на меѓународна криза

Вести

30 април 2022, Скопје – Агенцијата за кредитен рејтинг „Фич“ го потврди... Read More → Задржан кредитниот рејтинг во време на меѓународна криза

МФ: Јавниот долг во услови на криза намален на 57,1% од БДП, на ниво под мастришкиот критериум

Вести

29 април 2022, Скопје – Јавниот долг, заклучно со 31.3.2022 година, изнесува 57,1% и е... Read More → МФ: Јавниот долг во услови на криза намален на 57,1% од БДП, на ниво под мастришкиот критериум

Средба Бесими – Боуман: Континуирана поддршка на проекти за надминување на кризата и обезбедување развој

Вести

28 април 2022, Скопје – Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) дава... Read More → Средба Бесими – Боуман: Континуирана поддршка на проекти за надминување на кризата и обезбедување развој

Средба на министерот Бесими со првиот човек на ММФ, Кристалина Георгиева: ПЛЛ се доделува на земјите со добри економски политики

Вести

24 април 2022, Вашингтон – Добрите економски политики и економската... Read More → Средба на министерот Бесими со првиот човек на ММФ, Кристалина Георгиева: ПЛЛ се доделува на земјите со добри економски политики

Бесими ги завршува средбите во Вашингтон со препорака за пристап до средства од ММФ, наменети за здрави економии

Вести

23 април 2022, Скопје – Министерот за финансии, Фатмир Бесими ги завршува... Read More → Бесими ги завршува средбите во Вашингтон со препорака за пристап до средства од ММФ, наменети за здрави економии

Министерот Бесими на средби во Светска банка – Oдговор на влијанието од енергетската и ценовната криза, но и фокус кон натамошен долгорочен развој

Вести

23 април 2022, Скопје – На средбите со извршниот директор на Светска банка, Кун... Read More → Министерот Бесими на средби во Светска банка – Oдговор на влијанието од енергетската и ценовната криза, но и фокус кон натамошен долгорочен развој

Бесими оствари средба со високи претставници на Трезорот на САД: МФ ќе соработува со Трезорот на САД во подобрување на ефикасноста, транспарентноста и отчетноста на јавните финансии

Вести

22 април 2022, Вашингтон – САД ја поддржува брзата интеграцијата на РС... Read More → Бесими оствари средба со високи претставници на Трезорот на САД: МФ ќе соработува со Трезорот на САД во подобрување на ефикасноста, транспарентноста и отчетноста на јавните финансии

Бесими од Вашингтон – РС Македонија ќе може да користи средства по поволни услови

Вести

22 aприл 2022, Скопје – РС Македонија упати барање до Меѓународниот монетарен... Read More → Бесими од Вашингтон – РС Македонија ќе може да користи средства по поволни услови

Бесими – Ескобар: Зајакнување на економската соработка помеѓу две држави сојузници во НАТО

Вести

20 април 2022, Вашингтон – Mожноста за продлабочување на економската... Read More → Бесими – Ескобар: Зајакнување на економската соработка помеѓу две држави сојузници во НАТО

Министерот Бесими на Пролетните средби на ММФ и СБ во Вашингтон

Вести

20 април 2022, Скопје – Влијанието нa конфликтот во Украина врз економијата во... Read More → Министерот Бесими на Пролетните средби на ММФ и СБ во Вашингтон

МФ: Се отвора финансискиот пазар за нови даватели на услуги, нови услуги, пониски трошоци и заштита на потрошувачите

Вести

19 април 2022, Скопје – Либерализација на финансискиот пазар со влез на нови... Read More → МФ: Се отвора финансискиот пазар за нови даватели на услуги, нови услуги, пониски трошоци и заштита на потрошувачите

Бесими: Со одржливо решение за раст на платите и зголемена продуктивност до одржлив раст и подобар животен стандард

Вести

17 април 2022, Скопје – Платите во образованието треба да растат, а и во... Read More → Бесими: Со одржливо решение за раст на платите и зголемена продуктивност до одржлив раст и подобар животен стандард

За човечкиот капитал, продуктивноста и платите: Кој е патот до економски развој и подобар животен стандард?

Вести, Колумни

16 април 2022, Скопје – „Растот на продуктивноста на една нација е централниот... Read More → За човечкиот капитал, продуктивноста и платите: Кој е патот до економски развој и подобар животен стандард?

Соопштение за јавност – Покана за коментари и предлози за Програмата за реформа на управувањето со јавните финансии 2022 – 2025

Вести

15 април 2022, Скопје – Ве известуваме дека Министерството за финансии во... Read More → Соопштение за јавност – Покана за коментари и предлози за Програмата за реформа на управувањето со јавните финансии 2022 – 2025

МФ: Поефикасна и поефективна финансиска контрола на користењето на јавните финансиски средства во јавниот сектор и на користењето на средствата од фондовите на ЕУ

Вести

13 април 2022, Скопје – Министерството за финансии преку финансиската... Read More → МФ: Поефикасна и поефективна финансиска контрола на користењето на јавните финансиски средства во јавниот сектор и на користењето на средствата од фондовите на ЕУ

Средба Бесими – Рено-Басо: Енергетската криза го покажува значењето на инвестициите во зелената агенда, значајна поддршката од ЕБОР во енергетскиот сектор

Вести

9 април 2022, Скопје – Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) е најактивна... Read More → Средба Бесими – Рено-Басо: Енергетската криза го покажува значењето на инвестициите во зелената агенда, значајна поддршката од ЕБОР во енергетскиот сектор

Бесими на Делфи форумот во Грција: Владата досега реализираше мерки во вредност од 615 милиони евра за амортизирање на ценовниот шок, посветени сме на краткорочни и долгорочни решенија

Вести

8 април 2022, Атина – „Околу 615 милиони евра се издвоени досега за... Read More → Бесими на Делфи форумот во Грција: Владата досега реализираше мерки во вредност од 615 милиони евра за амортизирање на ценовниот шок, посветени сме на краткорочни и долгорочни решенија

Николоски: Јакнење на капацитетите за економско управување како дел од процесот на пристапување кон ЕУ

Вести

7 април 2022, Скопје – Ќе се зајакнуваат капацитетите на надлежните... Read More → Николоски: Јакнење на капацитетите за економско управување како дел од процесот на пристапување кон ЕУ

МФ ја следи реализацијата на капиталните инвестиции со механизмот КАПЕФ – во првиот квартал резервирани 558 милиони денари

Вести

5 април 2022, Скопје – Министерството за финансии веќе втора година го следи... Read More → МФ ја следи реализацијата на капиталните инвестиции со механизмот КАПЕФ – во првиот квартал резервирани 558 милиони денари

Бесими: Финансирање на мерките за ублажување на ефектите од постојната криза, со задржување на контурите на фискалната консолидација во услови на раст на цените и на каматните стапки

Вести

3 април 2022, Скопје – На крајот на јануари државниот и јавниот долг се... Read More → Бесими: Финансирање на мерките за ублажување на ефектите од постојната криза, со задржување на контурите на фискалната консолидација во услови на раст на цените и на каматните стапки

ПРЕДИЗВИЦИТЕ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ФИСКАЛНАТА ПОЛИТИКА ВО ПРЕБРОДУВАЊЕ НА КРИЗАТА И ЗАЗДРАВУВАЊЕ НА ЕКОНОМИЈАТА

Вести, Колумни

Кратко, но важно за нотирање 2 април 2022, Скопје – На денешен ден, пред 30... Read More → ПРЕДИЗВИЦИТЕ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ФИСКАЛНАТА ПОЛИТИКА ВО ПРЕБРОДУВАЊЕ НА КРИЗАТА И ЗАЗДРАВУВАЊЕ НА ЕКОНОМИЈАТА

Поради обезбедена ликвидност, во јули само една аукција на ДХВ

МФ: Граѓаните и во 2022 година ќе имаат можност да добијат поддршка за станбен кредит преку проектот „Купи куќа, купи стан“

Вести

1 април 2022, Скопје – Министерството за финансии ќе објави нов повик за... Read More → МФ: Граѓаните и во 2022 година ќе имаат можност да добијат поддршка за станбен кредит преку проектот „Купи куќа, купи стан“

Средба Бесими – Јановски: УСАИД значаен партнер на РС Македонија во изминатите 30 години во остварување на нејзините цели

Вести

1 април 2022, Скопје – Агенцијата за развој на САД (УСАИД) е значаен партнер на... Read More → Средба Бесими – Јановски: УСАИД значаен партнер на РС Македонија во изминатите 30 години во остварување на нејзините цели

Средба на министерот за финансии со Мисијата на СБ – Подготвуваме решенија за инвестиции на компаниите во зелена и дигитална трансформација

Вести

1 април 2022, Скопје – Министерството за финансии заедно со Светска банка... Read More → Средба на министерот за финансии со Мисијата на СБ – Подготвуваме решенија за инвестиции на компаниите во зелена и дигитална трансформација

МФ: Над 40 милиони евра поддршка за стопанството со бескаматни и поволни кредитни линии преку РБСМ, како дел од последниот пакет-мерки

Вести

31 март 2022, Скопје – Бескаматни и поволни кредитни линии се ставаат на... Read More → МФ: Над 40 милиони евра поддршка за стопанството со бескаматни и поволни кредитни линии преку РБСМ, како дел од последниот пакет-мерки

МФ: Променета Уредбата за приватизација на градежно државно земјиште – индивидуалното домување останува 61 денар, комерцијалните градби 13.140 денари

Вести

29 март 2022, Скопје – Владата го усвои предлогот на Министерството за... Read More → МФ: Променета Уредбата за приватизација на градежно државно земјиште – индивидуалното домување останува 61 денар, комерцијалните градби 13.140 денари

Николоски: Се зајакнуваат капацитетите на сметководителите во јавниот сектор

Вести

29 март 2022, Скопје – „Министерството за финансии ја препозна важноста на... Read More → Николоски: Се зајакнуваат капацитетите на сметководителите во јавниот сектор

Средба Бесими – Лудва: ЕУ перспективата нема алтернатива, тоа се покажува и во време на криза

Вести

28 март 2022, Скопје – Посветеноста на новата Влада на РСМ на продолжувањето на... Read More → Средба Бесими – Лудва: ЕУ перспективата нема алтернатива, тоа се покажува и во време на криза

Финансиските регулатори потпишаа Меморандум за соработка во финтек-областа: Градиме систем за поддршка на развојот на финтек-секторот

Вести

26 март 2022, Скопје – На иницијатива на Народната банка, а заради создавање... Read More → Финансиските регулатори потпишаа Меморандум за соработка во финтек-областа: Градиме систем за поддршка на развојот на финтек-секторот

МФ: Во подготовка се правни решенија за промена на надоместокот за приватизација на државно градежно земјиште

Вести

25 март 2022, Скопје – Во тек е подготовката на правните решенија со кои ќе се... Read More → МФ: Во подготовка се правни решенија за промена на надоместокот за приватизација на државно градежно земјиште

Средба Бесими – Гарсија: Потврдена поддршката на Шпанија за нашите ЕУ перспективи, остануваме посветени на реформите од ПЕР за пристапување во ЕУ

Вести

24 март 2022, Скопје – ЕУ перспективата на РС Македонија, актуелната... Read More → Средба Бесими – Гарсија: Потврдена поддршката на Шпанија за нашите ЕУ перспективи, остануваме посветени на реформите од ПЕР за пристапување во ЕУ

Зајакнати капацитетите на УФР преку проект финансиран од Кралството Холандија

Вести

24 март 2022, Скопје – Поголема свесност за ризиците од користењето виртуелни... Read More → Зајакнати капацитетите на УФР преку проект финансиран од Кралството Холандија

Стратешките проекти и влез на инвестиции од ОАЕ теми на дводневните состаноци на Бесими со Фондот за развој и со Инвестицискиот фонд на Абу Даби

Вести

22 март 2022, Скопје – Стратешките проекти што се приоритетни за Владата на РС... Read More → Стратешките проекти и влез на инвестиции од ОАЕ теми на дводневните состаноци на Бесими со Фондот за развој и со Инвестицискиот фонд на Абу Даби

Средба Бесими – Ал Суади: Можност за инвестиции во клучни области предвидени со Планот за забрзан економски раст

Вести

21 март 2022, Скопје – Можностите за инвестиции во значајни крупни проекти во... Read More → Средба Бесими – Ал Суади: Можност за инвестиции во клучни области предвидени со Планот за забрзан економски раст

Започнува Глобалната недела на парите 2022: „Градете ја својата иднина, користете ги парите паметно“

Вести

21 март 2022, Скопје – Координациското тело на финансиските регулатори за... Read More → Започнува Глобалната недела на парите 2022: „Градете ја својата иднина, користете ги парите паметно“

Бесими: Минатата година беше тешка и успеавме да оствариме раст, и годинава очекуваме раст

Вести

15 март 2022, Скопје – Се наоѓаме во енормна енергетска и ценовна криза и затоа... Read More → Бесими: Минатата година беше тешка и успеавме да оствариме раст, и годинава очекуваме раст

Бесими: Задолжувањето од 600 милиони евра ќе биде според планираното во Буџетот за 2022 година

Вести

15 март 2022, Скопје – Во Буџетот за 2022 година, што е усвоен во Собранието,... Read More → Бесими: Задолжувањето од 600 милиони евра ќе биде според планираното во Буџетот за 2022 година

Бесими: Во регионот меѓу првите реагиравме со ваков голем сет мерки

Вести

14 март 2022, Скопје – Кризата е голема, нашата економија е мала и ние не можеме... Read More → Бесими: Во регионот меѓу првите реагиравме со ваков голем сет мерки

Бесими: Обемна и навремена владина реакција на ценовните притисоци со мерки во вкупна вредност од 615 милиони евра

Вести

13 март 2022, Скопје – Најновиот пакет антикризни мерки во износ од 400 милиони... Read More → Бесими: Обемна и навремена владина реакција на ценовните притисоци со мерки во вкупна вредност од 615 милиони евра

ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА, ЦЕНОВНИОТ РАСТ И ВЛАДИНИТЕ ПОЛИТИКИ: ТАЈМИНГ, ОПФАТ И ТАРГЕТИРАЊЕ

Вести, Колумни

Oд почетокот на енергетската криза и порастот на цените донесени се над 30... Read More → ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА, ЦЕНОВНИОТ РАСТ И ВЛАДИНИТЕ ПОЛИТИКИ: ТАЈМИНГ, ОПФАТ И ТАРГЕТИРАЊЕ

Бесими: Заштита на стандардот на граѓаните и на потрошувачката кошница, со пониски цени на храната и горивата, се намали ДДВ и акцизата, дел од сетот мерки

Вести

12 март 2022, Скопје – Законските решенија од сетот мерки што Владата ги донесе... Read More → Бесими: Заштита на стандардот на граѓаните и на потрошувачката кошница, со пониски цени на храната и горивата, се намали ДДВ и акцизата, дел од сетот мерки

Бесими: Од медиумите дознав за случајот спроти „Нова Македонија“, тој ќе биде последен спроведен со Уредбата од 2011 година, очекувам етички чин од оние што ја искористиле досега

Вести

11 март 2022, Скопје – Измени на Уредбата со којашто се утврдува надоместокот... Read More → Бесими: Од медиумите дознав за случајот спроти „Нова Македонија“, тој ќе биде последен спроведен со Уредбата од 2011 година, очекувам етички чин од оние што ја искористиле досега

Средба Бесими – Брнз: Можности за продлабочување на економската соработка со САД, како главен стратешки партнер

Вести

9 март 2022, Скопје – Продлабочување на економската соработка со Соединетите... Read More → Средба Бесими – Брнз: Можности за продлабочување на економската соработка со САД, како главен стратешки партнер

Бесими – Ван Гелдер: Значајна поддршка од Светска банка за спроведување на реформите и во ковид-кризата, активно работиме на реализација на проектите

Вести

9 март 2022, Скопје – Република Северна Македонија има значајна поддршка од... Read More → Бесими – Ван Гелдер: Значајна поддршка од Светска банка за спроведување на реформите и во ковид-кризата, активно работиме на реализација на проектите

Комитет за финансиска стабилност: Финансиската и стабилноста на курсот на денарот успешно се одржуваат

Вести

9 март 2022, Скопје – Гарантирана е стабилноста на курсот на денарот. И... Read More → Комитет за финансиска стабилност: Финансиската и стабилноста на курсот на денарот успешно се одржуваат

Средба Бесими – Павлова: ЕИБ е силен и посветен партнер на РС Македонија, продолжува поддршката во нови проекти за одржлива патна, железничка, енергетска инфраструктура и зелена транзиција

Вести

8 март 2022, Скопје – Министерството за финансии има успешна соработка со... Read More → Средба Бесими – Павлова: ЕИБ е силен и посветен партнер на РС Македонија, продолжува поддршката во нови проекти за одржлива патна, железничка, енергетска инфраструктура и зелена транзиција

Бесими: Интензивно работиме на сет мерки за справување со кризата

Вести

7 март 2022, Скопје – Стоковите резерви се стабилни, Буџетот е ликвиден, а... Read More → Бесими: Интензивно работиме на сет мерки за справување со кризата

МФ: Ја подобруваме енергетската ефикасност во здравствените објекти и во објектите под надлежност на општините

Вести

5 март 2022, Скопје – Министерството за финансии преку проектната единица... Read More → МФ: Ја подобруваме енергетската ефикасност во здравствените објекти и во објектите под надлежност на општините

Бесими – Ангелов: РС Македонија и Бугарија со конкретни активности ја зголемуваат динамиката на спроведување на заедничките проекти

Вести

4 март 2022, Скопје – Актуелните настани, енергетската криза и нивното... Read More → Бесими – Ангелов: РС Македонија и Бугарија со конкретни активности ја зголемуваат динамиката на спроведување на заедничките проекти

Бесими – Силвестри: Да се искористат можностите за унапредување на економската соработка меѓу РС Македонија и Италија

Вести

4 март 2022, Скопје – Енергетската криза и економските последици врз... Read More → Бесими – Силвестри: Да се искористат можностите за унапредување на економската соработка меѓу РС Македонија и Италија

Бесими за Еуроњуз Албанија: Се следи развојот на настаните во Украина, навремено и по потреба ќе одговориме како што тоа го правиме во континуитет со ковид и енергетската криза

Вести

1 март 2022, Скопје – Стоковите резерви ги имаат потребните количини и тие се... Read More → Бесими за Еуроњуз Албанија: Се следи развојот на настаните во Украина, навремено и по потреба ќе одговориме како што тоа го правиме во континуитет со ковид и енергетската криза

Бесими: Ја следиме состојбата и по потреба ќе дејствуваме со мерки за заштита на економијата и на стандардот на граѓаните

Вести

27 февруари 2022, Скопје – Подготвени сме да носиме мерки и политики во интерес... Read More → Бесими: Ја следиме состојбата и по потреба ќе дејствуваме со мерки за заштита на економијата и на стандардот на граѓаните

Светската економија пред нов предизвик: Руско-украинската војна дополнително ќе ги затегне глобалните синџири на добавување

Вести, Колумни

26 февруари 2022, Скопје – Неизвесноста е единственото извесно нешто. Оваа... Read More → Светската економија пред нов предизвик: Руско-украинската војна дополнително ќе ги затегне глобалните синџири на добавување

МФ: РС Македонија доби 225,6 милиони евра грант за инфраструктурни и енергетски проекти преку ЕК

Вести

25 февруари 2022, Скопје – РС Македонија денеска доби грант од Европската... Read More → МФ: РС Македонија доби 225,6 милиони евра грант за инфраструктурни и енергетски проекти преку ЕК

Бесими – Лукаревска: Владата во поддршка на конкурентноста на компаниите и стандардот на граѓаните, намалена царината за 258 суровини, зголемена минималната плата

Вести

25 февруари 2022, Скопје – Вработените со минимална плата од следниот месец ќе... Read More → Бесими – Лукаревска: Владата во поддршка на конкурентноста на компаниите и стандардот на граѓаните, намалена царината за 258 суровини, зголемена минималната плата

Ангеловска-Бежоска – Бесими: Денарот и финансискиот систем ќе останат стабилни

Вести

25 февруари 2022, Скопје – Монетарните и фискалните власти се координираат и... Read More → Ангеловска-Бежоска – Бесими: Денарот и финансискиот систем ќе останат стабилни

Оваа вест е достапна и на: Albanian English

Comments are closed.

Close Search Window