Порастот на индустриското производство за декември од 20 проценти што го објави Државниот завод за статистика и претходно порастот од четири проценти се првите сериозни знаци за стабилизација на индустријата и економијата во Македонијаи за почеток на излегување од рецесијата, изјави денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставревски.

&nbsp

Според него,несомнено тие показатели даваат охрабрувачки простор за умерен оптимизам во однос на очекувањата за годинава.

&nbsp

– Но, од друга страна потребно е и натаму да се остане активен и ангажиран и од аспект на Владата и мерките и политиките што ги носи таа и од аспект на стопанството во функција на поефикасно и навремено користење на одобрените срества од кредитната линија на Европската инвестициска банка и сите други работи кои може да помогнат индустриското производство побрзо да закрепне, изјави министерот Ставрески во републичкото Собрание.

&nbsp

Факт е, укажа тој, дека со вака сериозен пораст на индустриското производство од 20 проценти можеме да кажеме оти се видливи првите знаци на сериозно закрепнување на индустријата и на економијата во Македонија.(МИА)

Comments are closed.