Потпишани се договори за изградба на две катни гаражи во централното градско подрачје. За две години треба да се изгради катна гаража кај Судска палата, чиј инвеститор е Општина Центар, а другата е катната гаража со фасада во барок стил кај зградата на МЕПСО која ја гради Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор.

&nbsp

Договорите беа потпишани денеска меѓу Општина Центар и НЛБ Тутунска, а другиот меѓу Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор и Стопанска Банка и Комерцијална Банка. Договорите се потпишаа во Министерството за финансии, кое пак претставува посредник да се постигне договор меѓу двете страни.

&nbsp

– Потпишувањето на договорите покажува дека домашниот банкарски систем останува активен во поддршка на економскиот развој на Македонија, а во овој случај се работи за локален економски развој, рече на потпишувањето вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

&nbsp

Тој истакна дека во двата случаја станува збор за професионални проекти со кои ќе се реши прашањето за подобрување на квалитетот на живот на граѓаните и додаде дека со добар договор и добар проект може да се добијат средства од банките.

&nbsp

Катната гаража кај Судска палата, како што рече градоначалникот на општина Центар Владимир Тодоровиќ, ќе има 500 паркинг места, а треба да го растовари метежот кој настанува во овој дел од градот. Проектот е вреден 5 милиони евра, од кои 2,5 милиони евра се кредит од НЛБ Тутунска банка, а останатиот дел се очекува да биде финансиран од продажбата на деловниот простор.

&nbsp

Катната каража кај МЕПСО, како што рече директорот на ЈПССДП Владимир Бахчовански, ќе биде висока 29 метри, со 350 паркинг места и 1.300 метри квадратни административен простор. Се очекува да почне со градба во средината на март следната година.

&nbsp

Условите под кој е земен кредитот од НЛБ Тутунска се 10 години рок на отплата со каматна стапка од еуролибор плус 5,1 отсто.

&nbsp

Директорот на НЛБ Тутунска Љубе Раевски рече дека ова е втор договор што банката го потпишува со локалната самоуправа и оти претставува охрабрување и за другите општини доколку имаат интересни проекти.

&nbsp

Тој вели дека се отворени за соработка со локалната самоуправа.

&nbsp

Директорот на Стопанска банка Глигор Бишев истакна дека ова е еден од проектите што е одобрен и оти до нив се доставени повеќе проекти од локалната самоуправа кои треба да се разгледаат.

&nbsp

Катната гаража кај МЕПСО е проценета на 6 милиони евра од кои 30 отсто финансира Јавното претпријатие, а 70 отсто се со кредитот од Стопанска и Комерцијална банка.(МИА)

Comments are closed.