Граѓаните и фирмите од 3 април 2010 година во деловните банки ќе можат да ги подигнат средствата од 17- та рата од обврзницата за старо девизно штедење.

&nbsp

Како што се наведува во соопштението, во текот на вчерашниот ден Министерството за финансии исплати 1.447.273.827 денари на сметките на сопствениците на овие обврзници. За физичките лица исплатени се 1.284.249.100 денари, додека за правните исплатени се 163.024.726 денари.

&nbsp

Оние сопственици кои поседуваат обврзници за старо девизно штедење, а се уште немаат посочено банкарска сметка потребно е да се обратат до една од деловните банки на Република Македонија и да ја пополнат потребната документација.

&nbsp

До крајот на 2010 година ќе биде исплатена и 18 – та рата од оваа обврзница, додека заклучно со 2011 година ќе бидат исплатени и последните две рати, со што целосно ќе бидат обештетени оние граѓани и правни лица чии девизни заштеди беа заробени на сметките на деловните банки при распадот на поранешна СФРЈ.

&nbsp

Со исплатата на овие средства Министерството за финансии остана доследно во определбата за редовно и навремено сервисирање на сите свои обврски што води кон подобрување на ликвидноста на стопанството и граѓаните, стои во соопштението.(МИА)

Comments are closed.