Граѓаните и фирмите од денеска (02.10.2010) во сите деловни банки ќе можат да ги подигнат средствата од 18-та рата од обврзницата за старо девизно штедење.

&nbsp

Во текот на вчерашниот ден Министерството за финансии исплати 1.450 милиони денари на сметките на сопствениците на обврзниците.

&nbsp

Ги известуваме оние сопственици на обврзници кои се уште немаат посочено банкарска сметка, да се обратат до една од деловните банки на Република Македонија и да ја пополнат потребната документација.

&nbsp

Заклучно со 2011 година ќе бидат исплатени и последните две рати од обврзницата за старо девизно штедење, со што целосно ќе бидат обештетени оние граѓани и правни лица чии девизни заштеди беа заробени на сметките на деловните банки при распадот на поранешна СФРЈ.

&nbsp

Министерството за финансии останува доследно во определбата за редовно и навремено сервисирање на сите свои обврски што води кон подобрување на ликвидноста на стопанството и граѓаните.

Comments are closed.