Граѓаните до 27 јануари следната година имаат можност да го откупат дворното место од државата по 1 евро за метар квадратен. По овој период ќе треба да склучат договор со неа за закуп.

&nbsp

Со цел да се поттикнат граѓаните да ја искористат оваа можност во наредниот период, Минситерството за финансии почна кампања за да ги информира за можностите преку печатените медиуми, националните и локални телевизии, како и преку радио станиците. Ова е прва кампања што се спроведува во оваа област. Чини 250 илјади евра, а ја спроведе „Република“, избрана на јавен оглас.

&nbsp

Целта, како што рече вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески на средба со новинарите, е да се подигне вниманието на граѓаните да ја искористат оваа можност да го откупат земјиштето по симболична цена од едно евро, до 27 јануари кога истекува законскиот рок за откуп на дворното место.

&nbsp

Од почетокот на мерката, од септември 2009 – досега барања имаат поднесено 20.000 домаќинства или четвртина од вкупниот број 80.000 барања поднесени од 2005 досега. Министерот очекува дека оваа бројка ќе биде поголема во наредните месеци со спровеудвање на кампањата.

&nbsp

Се очекува уште најмалку 30.000 до 40.000 барања да пристигнат доколку сакаат сите граѓани ја искористат оваа можност.

&nbsp

Министерот Ставрески смета дека откупувањето на дворното место е многу поисплатлива варијатна од плаќање закуп.

&nbsp

Според него, нема да има продолжување на рокот за откуп на дворното место по 27 јануари 2011 година.
За да се информираат граѓаните дополнително ќе бидат организирани и средби во одредени населени места.

Comments are closed.