На 26 септември 2008 година во организација на амбасадата на Швајцарија и Светска банка беше приреден прием во чест на заменик претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Ставрески и неговото претседавање со Годишните собранија на Светската банка и ММФ за 2008 година, како и за реализацијата на проект за поддршка на с

На 26 септември 2008 година во организација на амбасадата на Швајцарија и Светска банка беше приреден прием во чест на заменик претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Ставрески и неговото претседавање со Годишните собранија на Светската банка и ММФ за 2008 година, како и за реализацијата на проект за поддршка на современата уметност во Македонија. При тоа беше отворена изложбата “Уметност и развој“, на која беа претставени 55 дела на 14 уметници.

Пред присутните Вицепремиерот истакна дека покрај тоа што претседавањето со овие организации е личен предизвик и чест, тоа е признание за Република Македонија и потврда за квалитетот на спроведувањето на економските реформи. Република Македонија и сите нејзини граѓани ќе бидат достојно презентирани на претстојното Годишно собрание на ММФ и Светската банка во Вашингтон што треба да се одржи во првата половина од октомври 2008 година.

Спојувајќи ги уметноста, економијата и развојот тој рече дека тие имаат неколку заеднички карактеристики, односно дека за сите е потребна идеја, креативност и инспирација, но и можност за нивна реализација.

-Визијата на сите нас, помогнати од нашите пријатели е да ја направиме Македонија подобро место, а таа ќе биде подобро место, доколку успееме во една навидум едноставна, но всушност многу сложена работа, а тоа е да се ослободи креативниот потенцијал на сите, на уметниците, на бизнисмените, на лекарите, и на сите други граѓани на оваа земја, рече Ставрески.

На настанот се обрати директорот на Канцеларијата на Светската банка во Македонија Маркус Репник, кој најде заеднички точки на уметноста и економијата и тоа во делата на уметниците помогнати од проектот на Светската банка и швајцарската Амбасада и во самиот вицепремиер.

-Едно од делата „Враќање дома потсетува враќањето на Ставрески од Светската банка во Македонија за да ја извршува сегашната функција во Владата, а друго „Враќање“ неговото враќање во во Светската банка како претседавач на Годишното собрание, рече Репник.

 

слики од настанот

 

Поважни линкови:

Обраќање на ЗПВРМ Зоран Ставрески на Проектот за поддршка на современата уметност во Македонија

Програма за развој на уметноста поддржана од канцеларијата на Светската банка во Македонија

 

Comments are closed.

Close Search Window