Реализацијата на буџетските приходи во јануари годинава, според денеска објавената табела за извршување на буџетот е над очекувањата, односно над планираните за 0,9 отсто.

&nbsp

Според вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески буџетот во целина има солидни и добри остварувања, а посебно, како што рече, е добро остварувањето на приходите од данокот на додадена вредност за три проценти, данок кој е најсеопфатен и кој укажува на заживување на економските активности.

&nbsp

Министерот додаде дека приходите во јануари 2011 година, кои изнесуваат 10,352 милијарди денари, се значително повисоки од приходите во јануари минатата година.

&nbsp

Одговарајќи на новинарско прашање во врска со објавените податоци од НБРМ за зголемена инфлација во јануари, министерот Ставрески рече дека е прв месец од годината и оти до крајот на годината ќе биде остварена проектираната инфлација од 3 отсто.

&nbsp

– Тоа го базираме на комбинацијата на здрава умерена фискална и монетарна политика и тоа е она што е најзначајно за општиот пораст на цените. Сметам дека до крајот на годината овие проекции ќе се остварат, односно дека Република Македонија како и досега нема да има повисока инфлација од 3 проценти, изјави министерот Ставрески.

&nbsp

Тој вчера при посета на Радовишко посочи дека очекува раст на индустријата годинава за пет до осум отсто.

&nbsp

– Рударството и металната индустрија ќе имаат добра година, а тоа ќе повлече и подобри резултати на вкупната индустрија. Моите очекувања се дека некаде меѓу пет и осум проценти ќе оствари раст индустријата во текот на 2011 година, изјави вицепремиерот Ставрески.(МИА)

Comments are closed.