Владата го продолжи рокот за поднесување барања за откуп на дворното место по едно евро за метар квадратен до 31 декември 2012 година.

&nbsp

Како што изјави вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, Владата го оценила проектот како успешен и денеска на седница одлучи да го продолжи рокот во кој барање ќе можат да поднесат граѓаните кои не успеале тоа да го направат до 27 јануари годинава.

&nbsp

– Владата на денешната седница го разгледа извештајот за оценките и резултатите од мерката „Откуп на дворното земјиште од едно евро за метар квадратен“ и констатираше дека проектот е исклучително успешен и еден од најмасовните проекти што се реализираа во овие 20 години во Република Македонија со најголемо учество на граѓаните. Над 100.000 граѓани и 1.776 фирми покажаа интерес и поднесоа барање за откуп на земјиштето, изјави министерот Ставрески, додавајќи дека тоа покажува дека и во тој дел предлогот и мерката на Владата беше добро дизјанирана.

&nbsp

Анализата, посочи, покажала дека одреден број граѓани не успеаја да поднесат барање поради недоволна информираност, како и непостоењето детални урбанистички планови и дека тоа ќе може да го направат во дополнителниот рок.

&nbsp

Министерството за финансии и Управата за имотно-правни работи оценуваат дека овој дополнителен рок ќе биде доволен за сите граѓани и фирми да можат да поднесат барање за откуп на дворното место.

&nbsp

Одговарајќи на новинарско прашање за интервенција на стоковите резерви, Ставрески рече дека досега немало таква точка на дневен ред на седницата.

&nbsp

– Владата, внимателно ја следи ситуацијата и доколку оцени дека има потреба ќе има дискусија на таа тема. Ги имаме податоците како и колку би можела државата да интервенира доколку има потреба за тоа, рече министерот Ставрески.

&nbsp

На денеска одржаната аукција на државни записи, како што информира, запишани се 2,3 милијарди денари што е нешто помалку од државните записи што доспеваат, а кои се во износ од 2,6 милијарди денари.

&nbsp

– Министерството за финансии продолжува со политиката на намалување на износот на запишани државни записи и оставање повеќе пари за стопанството и банките, рече Ставрески и додаде дека и каматната стапка е дополнително намалена на 4,1 отсто.

&nbsp

Одговарајќи на новинарско прашање за владината мерка за увоз на автомобили од САД, рече дека мерката наскоро ќе почне да се применува по нејзино објавување во Службен весник, а целта е да овозможи дополнително да се овозможи одреден број граѓани на поединечна основа да можат да увезат возило произведено во САД.

&nbsp

– Владата со сите мерки што ги дизајнира настојува да реализира политики што се во функција на подобрување на економскиот стандард на граѓаните и една таква можност е да се дозволи купување возило на амерканскиот пазар, каде цените се поповолни од европскиот. Таа можност се дава со исполнување на одредени стандарди во делот на емисијата на издувни гасови и заштита на животната средина, изјави министерот Ставрески.

&nbsp

Тој истакна дека со оглед на тоа што американскиот пазар на автомобили е доста софистициран ќе дојде до увоз на возила кои ги задоволуваат сите стандарди како и европските возила.(МИА)

Comments are closed.