Прудентните макроекономски политики кои ги спроведуваше Македонија и помогнаа на земјата да ја надмине кризата подобро од најголем број останати земји. Намалувањето на БДП во 2009 година и буџетскиот дефицит беа скромни, а на скромно ниво беа и јавниот и надворешниот долг, оцени денеска постојаниот претставник на Светската банка во Македонија, Маркус Репник.

&nbsp

Toj смета дека Македонија постигна одлични макроекономски резултати и не очекува дека ќе се отстапи од проектираниот дефицит за годинава.

&nbsp

– Буџетскиот дефицит е еден од четирите елементи од макроекономската рамка заедно со економскиот раст и со нискиот јавен и надворешен долг. Живееме во време на една голема економска несигурност, а Македонија не е сама во оваа ситуација. Сите земји се соочуваат со предизвиците и треба да се прилагодат на новонастанатата состојба. Имајќи ги предвид одличните макроекономски резултати во Македонија воопшто не се сомневам дека овој тренд ќе продолжи натаму, истакна Реплик.

&nbsp

Според вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески нема да има отстапување од планираниот буџетски дефицит за годинава.

&nbsp

– Владата и досега покажа дека одговорно и дициплинирано се однесува кога станува збор за почитување на буџетската дисциплина и реализацијата на таргетираниот дефицит. Со оглед дека очекувањата за втората половина од годината ќе има подобри услови за економската активност ќе го испочитуваме она што сме го предвиделе и она што е зацртано во нашата долгорочна програма во однос на буџетот и во однос на нивото на јавниот долг. Значи ќе го исполниме таргетот за 2,5 проценти буџетски дефицит, потенцира Ставрески.

&nbsp

Излегувањето од рецесија, рече тој, не значи дека истиот ден кризата завршува. Значи само дека се подобруваат изгледите во иднина да се оствари позитивен раст и постепено економијата да закрепне.

&nbsp

– Ќе има периоди и месеци кога производството можеби ќе има негативни стапки како што имаше во февруари, меѓутоа ќе има се повеќе периоди и месеци кога производството ќе има позитивни стапки и во целина тоа ќе не одведе во помирни води во насока на остварување на проектираниот раст од два проценти за оваа година и веројатно приближно три до четири проценти следната година, смета Ставрески.

&nbsp

Според него, вчерашното намалување на каматните стапки на благајничните записи, позитивно ќе влијае на стопанството и економијата.

&nbsp

– Верувам дека намалувањето на каматната стапка од страна на Централната банка е одраз на подобрената состојба во надворешниот сектор, на подобреното ниво на девизните резерви и на подобрите показатели на економијата во целина и ќе придонесе во насока на вкупните напори да дојде до намалување на каматните стапки на кредитите што е клучно за подобрување на ликвидноста на македонското стопанство, рече вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.(МИА)

Comments are closed.