Скопје, 20 декември 2013 (МИА) – Собранието на Република Македонија по петдневна расправа денеска со 67 гласа “за“ и 26 „против“ го донесе Буџетот за 2014 година.

Приходите се планирани на 158 милијарди и 343 милиони, а расходите на 176.514 милиони денари. Буџетскиот дефицит е планиран на ниво од 3,5 проценти и ќе се финансира од домашни и од странски извори. Растот на БДП е проектиран на 3,2 проценти, а инфлацијата на 3,3 проценти.

Според вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, Буџетот за 2014 година ќе овозможи подинамичен економски раст преку реализацијата на капиталните инвестиции кои се за 11 проценти повеќе во однос на годинава и ќе ја задржи социјалната стабилност преку зголемениот износ за пензии и социјална помош, како и преку зголемениот износ за субвенции од 140 милиони евра.

– Тоа е континуитет на политиката што ја продолживме во кризни времиња и ќе ја продолжиме во 2014 година. Сите овие факти покажуваат дека Владата посветува внимание на поддршка на сите граѓани од ранливи категории. Освен силната развојна, вклучуваме и димензија на социјална стабилност, рече вицепремиерот Ставрески.

За опозицијата, Буџетот за 2014 година е неразвоен и нереален и дава можност за, како што рекоа, уште едно манипулирање и купување гласови пред избори. Сметаат дека тој не нуди можност за раздвижување на економијата и отворање нови работни места, туку предвидува непродуктивни трошоци.

Оваа вест е достапна и на: English

Comments are closed.