Собранието на Република Македонија попладнево со 66 гласа за, еден против и без воздржани, го донесе Буџетот за 2010 година, според кој приходите се планирани на 143 милијарди и 257 милиони денари, а расходите на 153 милијарди и 720 милиони денари. Дефицитот е проектиран на 2,5 проценти од БДП и ќе изнесува 10 милијарди и 460 милиони денари.

&nbsp

Кај приходите има зголемување од 3,4 проценти, а кај расходите за 2,8 отсто. Владината проекција за 2010 година е дека растот на БДП ќе биде два отсто, а на максимум два отсто е планирана и годишната стапка на инфлација.

&nbsp

Буџетот според предлагачот е развоен, реален и со подобрена структура. Пораст е предвиден кај субвенциите за 10,9 отсто, кај социјалните трансфери за 1,8 осто, капиталните расходи ќе се зголемат за 16,2 отсто. За образованието се предвидени 21,285 милијарди денари, за здравството 19,756 милијарди денари, за социјална и детска заштита 49,920 милијарди денари, за инфраструктура и економски развој 18,983 милијарди денари, за земјоделството 7,490 милијарди. Со Буџетот не се предвидени зголемувања на платите на администрацијата, а ќе се води и стрикна дисциплина кај вработувњата во јавниот сектор. Расходите за плати се пониски за 2,8 отсто, а помал износ е предвиден и за ставката стоки и услуги за 9,8 отсто.

&nbsp

Буџетскиот дефицит ќе се финансира од домашни и странски извори при што домашното задолжување ќе биде за 11 проценти помало од 2009 година. Проектирано е на 3,898 милијарди денари. Надворешното задолжување се планира да биде од Светска банка и ЕБРД за инфраструктурни проекти, договорената буџетска поддршка од Светска банка од 30 милиони долари, како и од други извори.

&nbsp

Опозицијата во расправата го оцени буџетот за 2010 година како нереален, неразвоен и штетен.

&nbsp

Пратениците ја продолжија работата по дневниот ред на 83-та собраниска седница, со дебата за дополнетиот Предлог закон за извршување на Буџетот за 2010 година, по скратена постапка.(МИА)

Comments are closed.