Република Македонија и годинава ќе добие 50-тина милиони евра од Светска банка, но многу позначаен и посуштински е трансферот на знаења што ќе ни биде пренесен за подобрување на капацитетот на институциите во државата и дизајнирање на реформите.

&nbsp

Ова го истакна вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески по денешната средба со управниот директор на Светска банка Нгози Оконџо-Ивеала во Владата на Република Македонија.

&nbsp

Тој посочи дека дел од средствата ќе се наменат за буџетска поддршка, за регионалниот проект за осигурување од природни непогоди и други катастрофи, како и за поддршка за реализација на проект во енергетскиот сектор, продолжување на проектот за катастарот со Управата за имотно-правни работи и за други инвестициски проекти.

&nbsp

– Останува да се договорат дел од проектите и за идните години зависно од агендата на Владата и од потребата за зајакнување на конкурентноста на економијата и подобрување на перформансите на македонската економија, рече вицепремиерот Ставрески.

&nbsp

Со поддршка на Светска банка, како што нагласи, годинава ќе стартува Проектот за условени парични трансфери кој предвидува обезбедување финансиска поддршка од 1.000 денари месечно за сиромашните семејства и примателите на социјална помош под услов редовно да ги праќаат децата во училиште.

&nbsp

Оконџо-Ивеала истакна дека е многу задоволна од напредокот што Македонија го има постигнато во изминативе 10 години и додаде дека Светска банка ќе обезбеди поддршка за земјава во насока на градење напредна инфраструктура, подобрување на човечките капацитети, регионална интеграција и отворање пазари, како и за пристапувањето во ЕУ со искуства и знаења.

&nbsp

– Македонија е врвен реформатор. Извештајот на Doing Business ја рангира како 38. земја во светот и најдобра земја на целиот Балкан. Постигнат е значаен напредок и во однос на обезбедувањето на имотните права преку развивање катастарски систем кој претставува пример во регионот, рече Оконџо-Ивеала.

&nbsp

Таа искажа задоволство од прогресот што го направил Катастарот во изминатите пет години и рече дека би сакала да го покани македонскиот тим да ги пренесе своите искуства на други земји. Задоволително е, како што кажа, и подобрувањето на состојбата на ромското население, а особено поголемиот опфат на децата Роми во образовниот систем.

&nbsp

Според неа, креирањето нови работни места е еден од клучните начини за намалување на сиромаштијата, еден од главните проблеми на регионот.

&nbsp

– Фокусот на нашата програма е како да се создаде средина која ќе поттикне намалување на сиромаштијата, а тоа се прави со креирање нови работни места. Затоа го поддржуваме таквиот раст, а и ИФЦ, делот од Светска банка кој работи со приватниот сектор, има свој инструмент кој дава поддршка на малите и средните претпријатија со тоа што обезбедува средства за започнување свој бизнис, истакна Оконџо-Ивеала.

&nbsp

На денешната средба, како што беше посочено, станало збор за реформите во образованието, подобрувањето на бизнис климата и намалувањето на невработеноста и сиромаштијата, како и за сите аспекти на реформската агенда на Владата за следниот тригодишен период и подолгорочно. Се разговарало и за имплементирање на неколку проекти кои ќе помогнат за економскиот развој на земјава, како и да се реализираат одредени инвестиции, но и да се спроведат значајни структурни реформи кои ќе ја подобрат конкурентноста во целост.

&nbsp

Соработката меѓу Светска банка и Македонија трае две децении и за тој период на земјава и се доделени повеќе од милијарда долари во форма на заеми и околу 190 милиони долари во форма на грантови.(МИА)

Comments are closed.