Скопје, 8 мај 2013 (МИА) – Буџетот е во добра кондиција. Приливот на средствата во првите четири месеци од годинава е соодветен на очекувањата, а плаќањата се вршат навремено, изјави вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески на денешната прес-конференција одговарајќи на новинарски прашања.

– Имаме прелиминарни податоци за април и како што очекувавме април е завршен со мал суфицит што ќе помогне да се изврши нивелација на зголемените расходи што беа во февруари, на почетокот на годината и во март поврзани со исплаќањето на обврските кон стопанството и субвенциите. Така, дефицитот е во рамки на очекувањата за првите четири месеци и таков ќе биде до крајот на годината. Очекуваме да се исполнат проекциите, изјави министерот Ставрески.

Тој потенцира дека нема заостанати обврски и оти сите фирми навреме добиваат поврат на ДДВ и навреме се исплаќаат сите фактури.

– Владата го исполнува она што го вети за стопанството. На нула е сведен износот на заостанати обврски уште во февруари. Тој и денеска е на нула. Сите фирми добиваат навремено поврат на ДДВ и ги исплаќаме сите фактури така што согласно времињата во кои се наоѓаме и согласно ситуацијата во Европа сметам дека македонскиот буџет сосема добро се справува со предизвиците и дека ќе успееме да ги реализираме сите проекции за приходите и расходите до крајот на годината, истакна министерот Ставрески.

Тој потенцира дека финансирањето на буџетот е во согласност со планираното, што подразбира домашно финансирање преку аукции и обезбедените средства со ниска камата со гаранцијата на Светска банка.

Оваа вест е достапна и на: English

Comments are closed.