Раст на индустриското производство од пет до осум проценти и подобри резултати во работењето во рударството и металната индустрија за годинава очекува вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

&nbsp

– Рударството и металната индустрија ќе имаат добра година, а тоа ќе повлече и подобри резултати на вкупната индустрија. Моите очекувања се дека некаде меѓу пет и осум проценти  ќе оствари раст индустријата во текот на 2011 година, изјави вицепремиерот Ставрески по денешната посета на рудникот Бучим во Радовиш.

&nbsp

Тој изрази задоволство  што рудникот годинава  има планови за нови инвестиции и отварање на нови капацитети со што ќе повлече и нови дополнителни вработувања.

&nbsp

– Се на се, тоа се добри вести. Значи по кризата имаме и еден инвестиционен циклус во рударството кое е столбот во економијата и ќе повлече со себе и други сектори кои што ќе  овозможат постепено економијата да излезе од кризата, рече Ставрески.

&nbsp

Прашан дали државата ќе интервенира преку стоковите резерви за да се ублажи порастот на цените на нафтата и на прехранбените продукти вицепремиерот Ставрески рече дека Владата ја следи состојбата и оти кога ќе оцени дека треба да се стори тоа соодветно ќе донесе одлука.

&nbsp

– Меѓутоа, факт е дека движењето на цените на светските берзи не е нешто што може во целост да се неутрализира преку интервенции со стоковите резерви, нагласи Ставрески.

&nbsp

Од менаџерскиот тим на рудникот Бучим за годинава најавуваат нова инвестиција вредна меѓу 11 и 12 милиони евра. Станува збор за лужење на бакарна руда што првпат ќе се воведе во Македонија и се очекува годишно да се произведат околу 3.500 тони катоден бакар.

&nbsp

– Финансиската конструкција е обезбедена, опремата е порачана, а остануваат некои финеси околу одредени дозволи и процедури кои треба да се завршат, истакна Николајчо Николов заменик генерален директор на Бучим.
Планот на рудникот е годинава да бидат преработени околу 15,5 милиони тони рудна маса за разлика од минатата година кога биле пераработени околу 14,5 милиони тони руда.(МИА)

Comments are closed.