Јегуновце, 29 март 2013 (МИА) – Порастот на индустриското производство во февруари од 4,5 проценти во однос на истиот месец минатата година е показател дека започнува тренд на раст на индустриското производство во Македонија, оцени вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески по посетата на металуршкиот комбинат „Југохром фероалојс“ во Јегуновце.

 

– Охрабрен сум од добрите резултати на „Јухогром“ во почетокот на годинава и сметам дека комбинатот во последните неколку месеци работи добро. Вклучени се сите печки, илјада луѓе се на работа што е најмногу во последните 10-ина години. „Југохром“ е составен дел на индексот на растот на производството, очекувам во следните месеци да продолжи тој тренд и македонската индустрија да продолжи со позитивни стапки и на тој начин да го повлече и растот на економијата и на БДП во целина, изјави Ставрески.

 

Тоа, потенцира, е добро заради тоа што значи нови работни места и подобри денови за македонската економија.

 

– Секогаш бевме тука кога требаше да опстане и да продолжи со работа „Југохром“, стожерот на стопанството за овој регион, а така ќе биде и во иднина. Владата и локалната власт и понатаму ќе ја пружаат сета потребна помош како што направија и претходно кога беше потребно да се приватизира земјиштето и да се поттикне извозот во „Југохром“, рече Ставрески.

 

Генералниот директор на „Југохром фероалојс“ Бранислав Ѓуровиќ истакна дека првпат во последниве 20 години во комбинатот работат илјада работници.

 

– Работиме добро, работевме добро и порано, но не со толкав капацитет, а како што времето поминува се подобро работиме, рече Ѓуровиќ и додаде дека за сето време имале максимална поддршка од Владата и од локалната самоуправа.

 

Нагласи дека само „Југохром“ за најмалку 20 проценти го има зголемено производството во првите два месеца од годинава има реализирано извоз од 53 милиони долари.

 

„Југохром“ извезува по околу 6,5 милиони тони феросилициум на месечно ниво насекаде низ светот.

Оваа вест е достапна и на: English

Comments are closed.