Луѓето што денеска садат дрвца ја сакаат природата и сакаат други луѓе бидејќи само човек што сака да создаде подобри услови за иднината е подготвен да сади дрво, изјави денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески кој засади дрвца на локалитетот Марково крувче на Средно Водно.

&nbsp

Укажа на значењето на денешната акција „Ден на дрвото“ што се одвива под мотото „Садиме заедно со нас“ и порача дека садењето дрвца е обврска како за денешните, така и за идните генерации.

&nbsp

Според вицепремиерот, меѓу садењето и растењето дрва и економијата има голема аналогија, бидејќи, како што рече, и едното и другото барат добра основа. И дрвата и економијата, нагласи тој, низ годините што доаѓаат ќе бидат изложени на предизвици, но ќе бидат жилави и верувам дека успеат да израснат за доброто на Република Македонија.

&nbsp

Ставрески укажа дека благодeтите на природата денес сите ги уживаме поради подвизите на тие што пред десет или дваесет години засадиле дрвца.

&nbsp

– Веруваме дека и други луѓе во државава по десет или давесет години ќе ги уживаат користите од оваа акција која доби и меѓународни димензии и Македонија стана препознатлива по тоа, изјави Ставрески.

&nbsp

Иницијаторот на акцијата маестро Борис Трајанов вели дека во тек на акцијата се планира засадување на седум милиони дрвца доколку дозволат временските услови.

&nbsp

– Не може да се засадат сите за еден ден, не сме ловци на рекордни. Нам ни е важно тоа што поради оваа акција, поради желбата за садење и на народот, на власта и на невладините организиации, по 2,5 години веќе има резултати и се гледа како растат садниците, рече Трајанов.

&nbsp

Од друга страна, посочи, свеста за садење е енормно подигната.

&nbsp

– Насекаде се зборува за дрвцето, насекаде се сади и надвор од акцијата во парковите, приватните куќи, рече Борис Трајанов.(МИА)

Comments are closed.