17 март 2019, Скопје – Политиката на зголемување на платите е приоритет на Владата. Затоа Владата презема низа мерки за раст на платите, меѓу кои и покачување на минималната плата, но и воспоставување законски механизам за нејзино редовно усогласување. Ова го вели министерот за финансии Драган Тевдoвски во интервју за Радио Слободна Европа. Тој посочува дека покрај покачувањето на платите, расте и продуктивноста, а се зголемува и вработеноста.

– Главниот приоритет на Владата е платите да растат, бидејќи животниот стандард на мнозинството граѓани, кои немаат приходи од капитал, зависи од платите. Кога растат платите, расте и животниот стандард. Зголемувањето на минималната плата придонесе за значајно зголемување на најниските плати, но и за придвижување на спиралата на плати – што значи дека почнаа да растат и платите повисоки од минималната. За  мене како економист е важно дека ова направи и придвижување на продуктивноста. Работник кој е подобро платен повеќе придонесува – вели Тевдовски.

Тој посочува дека со законското решение за минимална плата е поставен механизам за нејзино редовно усогласување, зависно од растот на просечната плата, на бруто домашниот производ и од растот на цените.

– Министерството за труд и социјална политика најави дека во април  минималната бруто плата ќе се зголеми за околу 600 денари. Платите продолжуваат да растат. Tреба да се направат дискусии со работодавачите, бидејќи постои простор за дополнително зголемување на минималната плата – вели министерот за финансии.

Во однос на растот на БДП, Тевдовски вели дека е клучно тоа што се случува широко базиран раст, односно дека се јавува во повеќе сектори и не се должи на државна интервенција, за разлика од порано.

– Сега, приватниот сектор го влече растот и тоа во повеќе сегменти. На пример, расте преработувачката индустрија, растат услугите, трговијата, градежниот сектор – еве, гледаме во четвртиот квартал растот е околу 19%. Потрошувачката кај домаќинствата исто така забележува раст, што се должи на растот на бројот на вработени, но и поради растот на платите кој минатата година е највисок во споредба со последните девет години. Странските инвестиции изнесуваат 624,5 милиони евра и се скоро трипати повисоки во однос на просечното ниво од претходните осум години. Еден од најважните показатели дека економијата се движи во правилна насока е намалувањето на невработеноста. Таа за првпат од независноста се спушти под 20%. На годишно ниво, во 2018 вработеноста е зголемена за околу 20.000 лица. Со намалување на невработеноста и растот на платите се подобрува животниот стандард – вели Тевдовски.

Во однос на јавниот долг, Тевдовски вели дека истиот е стабилизиран и дека сега за разлика од порано не се троши на проекти како што се жални врби, споменици и фасади.

– Јавниот долг во 2008 година од 23% од БДП порасна на 48,8% од БДП кон крајот на 2016 година. Сега, на крајот на 2018 година тој изнесува 48,7% од БДП – вели Тевдовски и посочува дека како резултат на растот на довербата на инвеститорите, намалени се каматите за сервисирање на долговите. Тој додава дека во 2020 и 2021 година, по основ на стари долгови од претходната власт, доспеваат за враќање околу 880 милиони евра, сума која оваа власт ја намалила со реоткуп на еврообврзницата.

Во однос на капиталните инвестиции, министерот за финансии вели дека за разлика од минатата година, Јавното претпријатие за државни патишта, кое не спаѓа под Буџетот, има одлична реализација, која е за трипати повисока од лани. Тој вели дека и Министерството за финансии има одлична реализација на капитални инвестиции и e оптимист дека до крајот на годината ќе има добра реализација на планираното.

Целото интервју погледнете го на линкот.

Оваа вест е достапна и на: English

Comments are closed.