14 април 2019, Вашингтон – Првата транша во износ од 15 милиони евра евтини кредити за малите и средни претпријатија преку ЕИБ, ќе биде префрлена следната недела. Ова беше истакнато на средбата помеѓу министерот за финансии Драган Тевдовски и потпретседателот на Европската инвестициска банка Ендру Мекдовел во рамки на Пролетните средби на ММФ и Светска банка во Вашингтон.

– Ова се првите средства од целосната кредитна линија за мали и средни претпријатија во износ од 100 милиони евра. Бордот ја има одобрено траншата од 15 милиони евра и истата треба да се повлече на 17-ти месецов, односно следната недела. Со ова ќе се поддржат инвестициите на 39 мали и средни фирми – рече Тевдовски.

Речиси 90% од проектите во првата транша се долгорочни инвестиции. Најмногу се инвестира во деловни објекти, опрема и транспортни средства, а помалку во обртни средства. Ова значи и отворање повеќе нови работни места.

Тевдовски посочи дека покрај за евтината кредитна линија за мали и средни претпријатија,  со ЕИБ се зборувало и за финансирање на третата делница од пругата на Коридор VIII, односно до границата со Бугарија. Исто така се зборувало и за нови 50 милиони евра за проектот за изградба на водоводи и канализации.

– Особено е значајна поддршката која ЕИБ ќе ја даде во енергетскиот сектор во земјава, односно гасно поврзување со Грција – рече Тевдовски.

Воедно се очекува ЕИБ, заедно со ЕБОР да учествуваат во финансирање на Пречистителна станица Скопје.

Делегацијата предводена од министерот за финансии Драган Тевдовски и гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска покрај со ЕИБ, оствари средба и со  Пол Томпсен, директор на ММФ за Европа и Јасмин Рахман, шефот на мисијата на ММФ за земјава.

 

Comments are closed.