16 Мај 2018, Софија – Министерот за финансии, Драган Тевдовски, заедно со Сергеј Станишев, претседател на Партијата на европски социјалисти беше говорник на конференцијата „Еднаквоста е важна“ во организација на фондацијата “Фридрих Еберт“ (ФЕС). Настанот претходи на Самитот ЕУ- Западен Балкан во Софија.

Централна тема на настанот беше анализата „Нееднакви можности и нефер резултати – соочување со нееднаквоста во Југоисточна Европа“. Во неа се дадени емпириски податоци за состојбата на нееднаквоста на доходот во земјите од регионот. Се даваат и конкретни предлози како да се подобри состојбата.

ФЕС: Еднаквоста е важна

Фокусот е на пазарот на работна сила и пристојната работа, реформи на даночниот систем и системот на социјални трансфери, како и потребата од квалитетно јавно образование. 

Министерот за финансии зборуваше за важноста за креирање политики за пофер општество во земјите од регионот. Како посебно успешна беше наведена мерката за минималната плата.

  • Една од првите мерки која ја презема Влада на РМ беше покачувањето на минималната плата. Противниците на оваа мерка сметаа дека ова ќе предизвика масивно отпуштање на работници. Знаете ли кој беше резултатот? – Немаше отпуштања. Се случи пораст на најниските плати, пред се на жени кои работат во текстилната индустрија. Исто така, растот на платите ги натера компаниите да размислуваат за растот на продуктивноста и модернизација на процесите. 

ФЕС: Еднаквоста е важна

На настанот од страна на говорниците беше истaкнато дека социјалната димензија добива се позначајно место на ЕУ агендата.

Comments are closed.