Вести|

13 јануари 2021, Скопје – Годинава нашата економија ќе се врати на патеката на економскиот раст, додека следната година ќе го достигне преткризното ниво. На среден рок очекувам повисоки стапки на раст на економската активност и достигнување на просечно ниво од 5% во следните 5 години, со паралелна фискална консолидација во насока на одржливост на растот, посочи министерот за финансии, Фатмир Бесими на Форумот на Централна и Источна Европа, што го организира „Еуромани“, и е еден од водечките традиционални настани од областа на финансиите.

На панел-дискусијата на којашто учествуваше министерот Бесими, учество земаа и вицепремиерите и министри за финансии на Хрватска и Унгарија, како и министрите за финансии на Полска и Бугарија. На форумот на „Еуромани“ редовно учествуваат министри за финансии, гувернери на централни банки, раководители на финансиски институции и инвеститори. Во дискусиите и анализите на учесниците, секоја година, вниманието е насочено кон најважните прашања за финансиските пазари и воопшто за економиите во Централна и Источна Европа. Овој форум важи за редок настан од таков формат којшто овозможува поврзување на економистите заинтересирани за регионот на ЦИЕ – како на претставниците на институциите што донесуваат политики, така и на претставниците на банкарскиот сектор, учесниците на финансиските пазари и на инвеститорите.

Министерот Бесими истакна дека годинава се очекува закрепнување на инвестициската активност, потрошувачката и нето-странската побарувачка, при што е проектиран раст од 4,1%, согласно основното сценарио. Ова сценарио претпоставува слабеење на здравствената криза и етапно подобрување на епидемиолошката слика, повисока искористеност на производствените и услужните капацитети, поволни ефекти од економските мерки, како и зголемена доверба кај потрошувачите и инвеститорите.

Тој посочи дека редизајнирањето на буџетската политика и политиките насочени кон економско заздравување и забрзан раст – SmartER Growth Policies, се цврста основа за забрзување на економскиот раст во наредниот период, за враќање на економијата на преткризната патека на раст во втората половина на 2022 година и за обезбедување побрз економски раст на среден и на долг рок. Главна цел е на среден рок, како што истакна министерот, да се забрза економскиот раст од 2,6%, колку што бил просечно годишно во претходните десет години, на околу 5% просечно во следните пет години, а притоа да се постигне и фискална консолидација за да се обезбеди одржлив и инклузивен раст.

Министерот за финансии, Бесими рече дека одговорот на пандемијата од страна на нашата Влада преку фискалната политика бил брз, внимателно таргетиран и значаен од аспект на поддршката на претпријатијата и вработените во најпогодените дејности и на ранливите категории население. Четирите пакети економски мерки беа насочени кон поддршка на домаќинствата и нивната потрошувачка, помош за фирмите со цел одржување на работните места и подобрување на ликвидноста на истите, но и нивна поддршка за инвестиции и извоз. Тој нагласи дека државната помош преку различни мерки ќе продолжи и во 2021 година, со цел побрзо закрепнување на домашната економија и создавање основа за забрзан економски раст на подолг рок.

Во однос на привлекувањето странски директни инвестиции, министерот  рече дека новите законски решенија се во насока на привлекување инвестиции коишто ќе продуцираат поголема додадена вредност. Исто така посочи дека во изминативе години учеството на извозот на компаниите во ТИРЗ во вкупниот извоз на стоки е во постојан пораст, достигнувајќи 43,5% од вкупниот извоз во 2019 година. Министерот Бесими истакна и дека како резултат на странските инвестиции во зоните има подобрување во структурата на извозот, односно зголемување на учеството на производи со повисока додадена вредност, главно машини, транспортни уреди и хемиски производи, коешто во 2019 година достигна 57,2% од вкупниот извоз, наспроти 17,3% во 2010 година.

Оваа вест е достапна и на: Albanian English

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *