Вести|

11 јуни 2021, Скопје – Економската соработка со Грција има голем потенцијал за проширување, што може да биде поддржано и преку потпишување меѓудржавни договори за заштита на инвестициите и избегнување на двојното оданочување. Ова беше дискутирано на денешната протоколарна средба помеѓу министерот за финансии, Фатмир Бесими и амбасадорот на Грција во земјава, Русос Кундурос.

Република Северна Македонија и Република Грција немаат склучено Договор за одбегнување двојно оданочување. Годинава, двете земји разменија модел на договорот и во тек е разгледување на содржината на одредбите на грчката верзија на договорот.

Исто така, двете земји немаат Договор за поттикнување заемна заштита на инвестиции. Потпишувањето ваков документ, за што има интерес од нашата страна, може да даде поддршка за раст на инвестициите помеѓу двете земји.

Приливот на странски директни инвестиции од Грција во последните 10 години изнесува 130,3 милиони евра (или 4,4% од вкупните СДИ во земјата). Грција е еден од нашите најголеми трговски партнери, но има потенцијал за продлабочување на соработката. Од почетокот на годината, односно периодот јануари-април, извозот во Грција изнесува 55,2 милиона евра, што е раст за 7,3% во однос на истиот период лани. Кај увозот е забележан раст од 20,5% од почеток на годината, односно од јануари до април увезена е стока во вредност од 188 милиони евра.

Оваа вест е достапна и на: Albanian English

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *