Вести|

28 јуни 2022, Скопје – Со 188 милиони евра од Европската банка за обнова и развој ќе се поддржи изградбата на три многу важни инфраструктурни проекти во земјава – автопатот Скопје – Блаце и фотонапонските електрани ФЕ Осломеј 2 и ФЕ Битола. Собранието вчера даде зелено светло за двата закона за државна гаранција што беа изготвени од Министерството за финансии. Средствата ќе станат достапни по потпишувањето на договорите од страна на ЕБОР, ЈП за државни патишта, Електрани на Северна Македонија и Министерството за финансии.

Министерот за финансии, Фатмир Бесими неодамна истакна дека изградбата на овие проекти е од исклучително значење за развојот на државата. Со изградбата на втората подделница од автопатот Скопје – Блаце во должина од околу 10,5км значително ќе се подобри мобилноста и трговската размена, безбедноста на патот, ќе се скрати времето на патување и ќе се зголемат можностите за социо–економски развој, како на национално така и на регионално ниво. Проектот ќе го имплементира ЈПДП и ќе се финансира со средства од ЕБОР во износ од 167,6 милиони евра, инвестициски грант од ВБИФ во износ од 20,82 милиона евра и грант за техничка помош од ВБИФ (техничка поддршка за имплементација на проектот и надзор) во износ од 5,68 милиони евра. Дополнително, ЕБОР доделува грант во износ од 0,35 милиони евра за изработка на е-мобилити национална стратегија и акциски план за патна инфраструктура.

Во услови на енергетска криза од исклучително значење е реализацијата на проектот на ЕСМ за транзиција кон соларни фотоволтаици којшто опфаќа изградба на ФЕ Осломеј 2 со инсталирана моќност од 10 MW и ФЕ Битола со 20 MW, чиј имплементатор ќе биде ЕСМ. Оваа инвестиција ќе придонесе за нови вработувања, што позитивно ќе влијае врз социјалниот аспект во овие два региона, каде што е планирана изградбата на двете фотонапонски електрани.

„Основната цел на Проектот на ЕСМ за транзиција кон соларни фотоволтаици е да помогне во постигнување на европските норми за емисија на стаклени гасови, како и во исполнувањето на еколошките цели и заложби на Република Северна Македонија. Истиот ќе има позитивен ефект врз животната средина, бидејќи со пуштање во употреба на фотонапонските електрани ќе се намали производството на електрична енергија од термоцентралите“, рече Бесими образложувајќи го Законот во Собранието.

Вкупната инвестициска вредност на Проектот е 25,5 милиони евра и истиот го финансира АД ЕСМ – Скопје со заем од ЕБОР во износ од 19,8 милиони евра, обезбеден со државна гаранција, со грантот од ВБИФ во износ од 5 милиони евра и со сопствени средства во износ од 0,7 милиони евра.

Оваа вест е достапна и на: Albanian English

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *