Вести|

6 ноември, 2022, Скопје – Планирани се повеќе средства за повисоки пензии, за поттикнување на приносите и производството во земјоделството, за усогласување на платите со минималната, но и за развој на економијата преку инвестиции во инфраструктурата и поддршка на приватниот сектор. Предлог-буџетот за 2023 година има за цел да одговори на тековната криза, со 250 милиони евра директно наменети за справување со истата. Но, тој има за цел и да ја стимулира економијата, за да понатаму се постигнат посакуваните и потребни стапки од 5% економски раст – пишува во својата најнова колумна министерот за финансии, Фатмир Бесими.

„Во рамки на социјалните трансфери планирани се 75 милијарди денари за исплата на пензии, односно за околу 10% повеќе во однос на годинава, со цел да се обезбедат средства за усогласување на пензиите со растот на просечната плата и со трошоците за живот, по систем 50%-50%. Предвидени се и 12,5 милијарди денари за исплата на надоместоци за социјална заштита на најранливите категории граѓани. Исто така, по 1,5 милијарди денари одделно, се планирани за исплата на паричен надоместок во случај на невработеност и за активни мерки за вработување“, пишува Бесими.

Во однос на расходите за плати проектирани се 34,9 милијарди денари, согласно постојните законски решенија, односно сумата е повисока за 1,6 милијарди денари, во насока на усогласување со минималната плата во текот на следната година, согласно новата методологија. Продолжува и определбата за оптимизација на вработените во јавниот сектор.

Предвидени се и субвенции за справување со кризните состојби за снабдување со неопходните енергенси и стимулирање на домашното производство на електрична енергија. Исто така, издвоени се средства за субвенции за поддршка на земјоделскиот сектор, со цел зголемување на домашното растително и животинско производство и стимулирање на приносите. Планирани се средства за субвенции на приватниот сектор, наменети за поддршка на мали и средни претпријатија, зголемување на конкурентноста, иновативната дејност, технолошкиот развој и истражувањето, нови инвестициски вложувања, поддршка на извозот и освојување нови пазари, поддршка за нови вработувања и слично.

Бесими истакнува дека она што со право на овој буџет му го дава епитетот развоен е тоа што Буџетот за 2023 година се заснова на „златното правило“ во јавните финансии, односно капиталните расходи да бидат повисоки од буџетскиот дефицит и да се позајмува само за проекти коишто ќе дадат додадена вредност во економијата.

„Со овој буџет планираме капитални расходи на ниво од 48,9 милијарди денари (791 милион евра) или за околу 52,3% повисоки во однос на проекцијата за 2022 година. Планирано е интензивирање на инфраструктурните проекти, односно инвестициски вложувања во патната и железничката инфраструктура, енергетската и комуналната инфраструктура, како и капитални инвестиции за подобрување на условите во здравствениот, образовниот и социјалниот систем, земјоделството, културата, спортот, заштитата на животната средина и правосудството“, пишува министерот за финансии.

Оваа вест е достапна и на: Albanian English

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *