Вести|

27 декември 2023, Скопје – Собранието на РС Македонија денеска го усвои дополнетиот Предлог-буџет за 2024 година, којшто ги таргетира приоритетите и соодветно ги распределува средствата за исполнување на јавните потреби на граѓаните и фирмите. Вкупните приходи во Буџетот за 2024 година се планирани на ниво од 310,1 милијарда денари или за 10% повисоки во однос на 2023 година, а расходите на ниво од 343,6 милијарди денари или за околу 5,8% повеќе во однос на 2023 година. Вака планираните приходи и расходи резултираат со буџетски дефицит од 33,5 милијарди денари или 3,4% од планираниот БДП којшто е намален во однос на 2023 година за 9,2 милијарди денари.

Министерот за финансии Фатмир Бесими, претставувајќи го Предлогот во Собранието, потенцира дека политиките што се дел од Буџетот за 2024 година се во функција на одговор на продолжената неизвесност, забавување на глобалната економија и ризиците врз нашата економија.

„Стратегијата за заздравување, а понатаму и за забрзување на растот се заснова, прво и основно, на поттикнување на развојот преку силен инвестициски циклус, чиј носител е јавниот сектор преку крупните инфраструктурни проекти, но исто така и поттикнување на развојот на приватниот сектор кој ќе биде поддржан преку буџетските политики. Второ, клучно е обезбедувањето фискална одржливост преку континуирана фискална консолидација, но воедно и енергетска одржливост, одржливост во земјоделството и воопшто во економијата преку водење зелена економија“, посочи министерот во експозето.

Буџетот за 2024 година е прв буџет кој се заснова на фискалните правила од Законот за буџети и обезбедува водење здрава, предвидлива и одржлива фискална политика којашто е во насока на намалување на буџетскиот дефицит и јавниот долг, поттикнување на економската активност и таргетирана поддршка на најранливите категории граѓани и на стопанството.

Клучно е тоа што се менува структурата на Буџетот и што од минатата година капиталните расходи се планирани на повисоко ниво, дури и на повисоко ниво од буџетскиот дефицит. Капиталните расходи се проектирани на 41,2 милијарди денари и се наменети за реализацијата на веќе започнатите инфраструктурни проекти, односно инвестиции во патната и железничката, енергетската и комуналната инфраструктура, како и капитални инвестиции за подобрување на условите во здравствениот, образовниот и социјалниот систем, земјоделството, културата, спортот, животната средина и правосудството.

Со оглед на продолжената неизвесност, во Буџетот за 2024 година се предвидени и 60 милиони евра за мерки за поддршка на најранливите категории граѓани и на стопанството.

Буџетот за 2024 година обезбедува редовно и непречено извршување на сите законски обврски, непречено спроведување на изборните активности, поддршка на домашната економија, приватниот сектор и граѓаните, зголемена и забрзана реализација на инфраструктурните проекти, привлекување странски инвестиции и иновативност на домашните компании и друго.

Растот на економијата за 2024 година е проектиран на ниво од 3,4% и инфлација на ниво до 3,6%.

Оваа вест е достапна и на: Albanian English

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *