27 декември Скопје – ТВ Нова – Во присуство на министерот за финансии, Кирил Миноски, денеска во Кабинетот на градоначалникот на Општина Аеродром, Ивица Коневски, беше објавено дека е потпишан Договор за изградба на Тениски центар покрај кејот на реката Вардар, преку јавно приватно партнерство со фирмата што победи на тендерот, „Тенис парк“.

Како што претходно беше најавено, станува збор за изградба на модерен тениски спортски центар со четири тениски терени на тврда и четири на земјена подлога, со современи материјали, како и со други компатибилни содржини, меѓу кои игротека, супермаркет и кафе-бар.

Новите тениски терени треба да се изградат според високи меѓународни стандарди, со цел тие да можат да се користат за организирање државни и меѓународни професионални натпревари.

Со изградбата на новите тениски игралишта ќе се облагороди уште едно запуштено катче покрај Вардар, а истовремено ќе се подобрат условите за одржување спортски настани. Со тоа се очекува да се зголемат спортските активнoсти во Општината, која е позната по спортскиот дух што се негува во неа.

Тенискиот центар ќе им овозможи на граѓаните не само да следат квалитетни тениски натпревари, туку и да спортуваат и да се рекреираат во нив.

За таа цел, приватниот партнер се обврза бесплатно да организира два тениски турнири годишно АЕРОДРОМ ОПЕН за сите ученици во основните училишта на територијата на Општина Аеродром, но и да овозможи за граѓаните бесплатно користење на еден тениски терен.

„Нашата посветеност во развојот на спортот има за цел да создадеме услови младите да спортуваат и да станат здрави носители на нашата иднина“, изјави градоначалникот Коневски.

Инаку, изградбата на нови тениски терени беше реална потреба во Општина Аеродром и се базира на неодамна изработената физибилити студија за изградба на тениски спортски центар, со оглед на фактот што тенисот во Општина Аеродром има долга традиција. Според оваа физибилити студија, инвестицијата ќе чини над 2 милиони евра.

Comments are closed.