Издвоени

Ангеловска го претстави Предлог-буџетот пред невладината, бизнис, и експертска јавност и синдикатите: инвестициите во човечки капитал во фокусот во 2020

  Ангеловска го претстави предлог-буџетот пред невладината, бизнис,  и експертска јавност и синдикатите: инвестициите во човечки

11 ноември 2019, Скопје - Во фокус на Предлог-буџетот за 2020 година ќе бидат инвестициите во човечки капитал, односно во подобар здравствен, образовен и социјален систем и силна поддршка за раст реалниот сектор. Годинава инвестираме речиси 56% од вкупните буџетски расходи во областите врз кои се потпира човечкиот капитал, односно здравството, образованието и социјалата. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска на презентацијата на предлог-буџетот за 2020 година пред бизнис заедницата, невладиниот сектор, синдикатот и експертската јавност, која се одржа денеска во Министерството за финансии.

МФ анализа: Приходите од прогресивниот и повисоката стапка на данок на личен доход пониски за 51,2% во однос на потенцијалот

МФ анализа: Приходите од прогресивниот и повисоката стапка на данок на личен доход пониски за 51,2% во однос на потенцијалот

11 ноември 2019, Скопје - Приходите кои можеле да се приберат од прогресивното оданочување и повисоката стапка на личен доход се помали за 51,2% во однос на потенцијалот, покажува анализата на Министерството за финансии насловена „Како до сеопфатен, фер и ефикасен данок вo Република Северна Македонија“, објавена на веб-страната на Министерството.

МФ, Народната банка и АСО ги доделија наградите по повод деновите на штедењето и осигурувањето: Преку финансиска едукација до посилна економија

МФ, Народната банка и АСО ги доделија наградите по повод деновите на штедењето и осигурувањето: Преку финансиска едукација до по

9 ноември 2019, Скопје - Преку подобрување на финансиската писменост кај граѓаните се овозможува тие да носат поефективни одлуки за личните финансии, што пак влијае на економијата во целост – затоа е потребно децата да се едуцираат финансиски уште од најмала возраст. Ова беше истакнато на доделувањето на наградите од традиционалниот конкурс за ликовни и литературни творби по повод Светскиот ден на штедењето и Денот на осигурувањето, кој го распишаа Министерството за финансии, Народната банка и Агенцијата за супервизија на осигурувањето.

Ангеловска на Фреја форумот: Дигиталните алатки се сè уште занемарени како клуч за подобрување на демократијата

Ангеловска на Фреја форумот: Дигиталните алатки се сè уште занемарени како клуч за подобрување на демократијата

9 ноември 2019, Скопје - Дигиталните алатки сѐ уште се занемарени како клуч за подобро раководење со државите и за подобрување на демократијата. Дигитализацијата може да помогне во адресирањето на глобални проблеми меѓу кои и најгорливиот - одржливиот развој. Новите технологии се и клуч за премостување на родовиот јаз. Обраќајќи се на отворањето на интернационалниот 13. Фреја форум што оваа година се одржува во Скопје, министерката за финансии Нина Ангеловска рече дека пред нас е откривање и користење на потенцијалот на технологиите за адресирање крупни општествени проблеми.

Елези: За целосна реализација на автопатот Кичево-Охрид се обезбедуваат допонителни средства, законот во Собрание

Елези: За целосна реализација на автопатот Кичево-Охрид се обезбедуваат допонителни средства, законот во Собрание

6 ноември 2019, Скопје - Целосното реализирање на изградбата на автопатската делница Кичево-Охрид вклучува финансирање на непредвидени и дополнителни градежни работи. За таа цел Собранието по скратена постапка да го усвои Предлог-законот за гаранција на РС Македонија на обврските по Договорот за заем за дополнително финансирање на проектот, кој ќе се склучи меѓу Јавното претпријатие за државни патишта и Експорт - импорт банката на Кина, истакна заменик министерката за финансии Ширет Елези на собраниската седница.

Ангеловска: Интензивно работиме на подобрување на фискалната транспарентност и новиот интегриран информациски систем за управување со финансиите

Ангеловска: Интензивно работиме на подобрување на фискалната транспарентност и новиот интегриран информациски систем за управува

4 ноември 2019, Скопје - Интезивно се работи на реформи во управувањето со јавните финансии, особено во насока на подобрување на фискалната транспарентност и нов интегриран информациски систем за управување со финансиите. Ова беше истакнато на Советот за управување со јавните финансии кој се одржа во Министерството за финансии по повод разгледување на полугодишниот извештај за aкцискиот план за 2019 година за Програмата за реформа на управувањето со јавните финансии (ПФМ).

Ангеловска: Осигурителните агенти веќе не продаваат полиси, ги обучуваат клиентите како онлајн да ги купуваат

Ангеловска: Осигурителните агенти веќе не продаваат полиси, ги обучуваат клиентите како онлајн да ги купуваат

4 ноември 2019, Скопје - Интернетот и онлајн можностите ги сменија навиките во осигурувањето. Само со неколку клика купуваме осигурителна полиса од каде и да сме. Агентите повеќе ја играат улогата на едукатори кои треба да го обучат клиентот како онлајн да ја купи полисата, и за тоа да бидат наградени наместо за печатење и носење на полиса до клиентот. Ова го кажа министерката за финансии Нина Ангеловска на одбележувањето на 10-годишнината од работењето на Агенцијата за супервизија на осигурување.

Ангеловска: Го намалуваме административниот товар за малите фирми и граѓаните - прагот за ДДВ обврзници го креваме на 2 милиони денари  

Ангеловска: Го намалуваме административниот товар за малите фирми и граѓаните - прагот за ДДВ обврзници го креваме на 2 милиони

1 ноември 2019 година, Скопје - Прагот за ДДВ обврзник ќе се зголеми од еден милион денари на два милиони денари. Ова ќе биде уредено со измените во Законот за данок на додадена вредност, кои ги прави Министерството за финансии.

Ангеловска: Прогресивниот данок се става во мирување, следните 36 месеци личниот доход ќе се даночи со 10 проценти

Ангеловска: Прогресивниот данок се става во мирување, следните 36 месеци личниот доход ќе се даночи со 10 проценти

1 ноември 2019 година, Скопје - Примената на прогресивниот данок на личен доход се става во мирување на 36 месеци. Во овој период, доходот од работа, доходот од самостојна дејност, доходот од авторски и сродни права како и доходот од продажба на сопствени земјоделски производи ќе се оданочува со стапка од 10 проценти.

Ангеловска: Банките исправени пред предизвикот на новите технологии

Ангеловска: Банките исправени пред предизвикот на новите технологии

31 октомври 2019 година, Скопје - Во 2019 година вкупните депозити бележат раст. Задржан е трендот на зголемување на штедењето на населението, како резултат на довербата во банкарскиот систем. Денарското штедење на населението го надминува штедењето во девизи, што укажува на задржување на доверба на граѓаните во домашната валутa. Се задржа склоноста за штедење на долг рок, пред се во денари. Значително е зголемено кредитирањето на фирмите a нефункционалните кредити се задржаа на ниско ниво. Ова е показател за голема довербата во македонскиот банкарски систем, посочи министерката за финансии Нина Ангеловска на одбележувањето на Светскиот ден на штедењето.

Subscribe to RSS - Издвоени