Вести

Јавна расправа за Законот за буџети: Се воведуваат фискални правила и фискален совет за поголема контрола на јавните финансии
04.12.2020

4 декември 2020, Скопје - Поставување на фискални правила и воспоставување на Фискален совет - во насока на поголема контрола, среднорочно буџетирање и воспоставување на интегриран систем за управување со јавни финансии-во насока на подобро планирање, креирање на регистар на јавни субјекти и зголемување на транспарентноста се дел од одредбите од новиот Предлог-закон за буџети. Денека на јавната расправа која се одржа во Министерството за финансии, на која учествуваше министерот за финансии Фатмир Бесими, преставници на Светска банка, ММФ и Европската комисија, како и претставници на експертската јавност, на стопанските комори и на невладините организации, беше дискутиран овој нов закон и предлозите кои биле доставени на ЕНЕР и имплементирани во законот.

Бесими на „Денови на финансиска писменост“: Двојно повисок економски раст со Стратегијата за попаметен раст
29.11.2020

29 ноември 2020, Скопје -  Преку спроведување на концептот на СМАРТ-финансии, на среден рок може да постигнеме двојно поголем економски раст во споредба со последната деценија, што би значело подобар стандард за граѓаните, нови работни места, повисоки плати, поквалитетно здравство, образование и животна средина, дигитализација на услугите и воопшто подобри јавни услуги. Концептот на СМАРТ-финансии веќе се имплементира во Предлог-буџетот за 2021 година, каде што за првпат има среднорочно планирање, но и се воведуваат механизми за следење на извршувањето. На овие теми зборуваше министерот за финансии, Фатмир Бесими на предавањата што ги одржа во рамки на „Деновите на финансиска писменост“ на Економскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и на Универзитот на Југоисточна Европа.

Ковачевски за МИА: Обврските навремено ќе се сервисираат, и во најголема криза ги исплаќавме редовно, а за капиталните инвестици
28.11.2020

28 ноември 2020 Скопје (МИА) – Тековните потреби и понатаму ќе се сервисирааат непречено. Во најголема криза пензиите ги исплаќавме порано, редовно се исплаќаат платите и не се доцни со обврските. Тие ќе се сервисираат редовно и навремено и догодина. Предлог-буџетот за 2021 година би го опишале со пет збора - реален, стратешки, ревитализирачки, развоен и транспарентен.

Средба на министерот за финансии Бесими со австрискиот амбасадор
28.11.2020

28 ноември 2020, Скопје - Спроведување на стратегијата за економско заздравување и забрзан раст - SmartER growth, даночна стратегија, но и продлабочување на соработката во делот на СДИ, беа теми на разговор  помеѓу министерот за финансии, Фатмир Бесими и амбасадорот на Австрија во Република Северна Македонија, Георг Вуцас.

Бесими: Со Буџетот за 2021 година се обезбедува поголема поддршка за домашното стопанство
25.11.2020

25 ноември 2020, Скопје - За поддршка на инвестициите, конкурентноста, малите и средни претпријатија, домашниот туризам, како и целокупната област за економски развој во 2021 година обезбедени се за 4,5 проценти поени повеќе во однос на Буџетот за 2019 година, односно со Буџетот за 2021 година 24% од расходите се наменети за економски развој, рече министерот за финансии, Фатмир Бесими на комисиската расправа за Буџетот во Собранието.

Бесими: Преку четирите столба на Стратегијата за економско заздравување и забрзан раст ќе постигне двојно повисок раст на среден
24.11.2020

24 ноември 2020, Скопје - Преку четирите столба - Економско заздравување од Ковид-19, Забрзан, инклузивен и одржлив економски раст, Зајакнување на конкурентноста на приватниот сектор и Развој на човечките ресурси и еднакви можности, ќе се спроведе Стратегијата за економско заздравување и забрзан раст на македонската економија. Преку Стратегијата, но и преку политиките за фискална консолидација и среднорочниот план за јавни инвестиции ќе се дејствува во насока на одржување на здравјето на граѓаните, економијата и општеството, порача министерот за финансии, Фатмир Бесими на почетокот на расправата за Предлог-буџетот за 2021 година на Комисијата за финансирање и буџет.

Денови на финансиска писменост – финансиската едукација е јавен интерес
23.11.2020

23 ноември 2020, Скопје - Финансиската писменост е јавен интерес, бидејќи индивидуалните и лични финансиски одлуки влијаат врз целокупниот економски раст и развој - заклучија првите луѓе на финансиските регулаторни тела, кои се дел од Координативното тело за финансиска писменост во коешто учествуваат Народната банка, Министерството за финансии, Комисијата за хартии од вредност (КХВ), Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС) и Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО). На настанот со којшто се најавија Деновите на финансиска писменост, коишто ќе се одбележуваат до 26 ноември и за првпат се одржуваат виртуелно, се обратија министерот за финансии, Фатмир Бесими, гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, претседателката на КХВ, Нора Алити, претседателот на Советот на експерти на МАПАС, Максуд Али и претседателот на советот на експерти на АСО, Крсте Шајноски.

Бесими: Со Буџетот за 2021. обезбедени 1,14 милијарди евра за поддршка на домашната економија
21.11.2020

21 ноември 2020, Скопје - Со Буџетот за 2021 година издвоени се 1,141 милијарда евра за областа економски работи. Со нив ќе  се поддржат инвестициските активности на домашните претпријатија, привлекување странски директни инвестиции, инвестирање во развојните зони, малите и средни претпријатија, подобрување на конкурентноста, поддршка на домашниот туризам, вели во интервјуто за „Капитал“ министерот за финансии, Фатмир Бесими.

ММФ потврди - ефектите од ковид-кризата врз македонската економија се ублажени преку доброто управување
20.11.2020

20 ноември 2020, Скопје - Доброто управување и преземените активности од страна на Владата и Народната банка ја задржаа макроекономската и финансиската стабилност и го ублажија ефектот на ковид-кризата врз економијата и општеството, потврдува Меѓународниот монетарен фонд во својата завршна изјава од 10-дневната редовна мисија во земјава. Се посочува и дека здравјето на граѓаните и зачувувањето на економијата се врвен приоритет на Владата, како и дека догодина ќе се интензивира економската активност, по нејзиното намалување во 2020 година како последица од кризата предизвикана од Ковид-19.

Бесими: Стапки на раст од околу 5% може да се постигнат преку 4 столба развојни политики
19.11.2020

19 ноември 2020, Скопје - Удвојување на растот, од просечната стапка од 2-2,5% во изминатите 10 години на просечна стапка од 4-5% во наредниот период, може да се постигне преку спроведување на четирите столба на политики - заздравување од ковид-кризата, политики за забрзување на растот, политики за зголемување на конкуретноста на економијата и политики за инвестирање во човечки капитал. Ова го истакна министерот за финансии, Фатмир Бесими на гостувањето во емисијата „Економски магазин“ на Алсат-М.

Pages