22 март 2020, Скопје – Да се обезбеди сигурност на Буџетот во секое сценарио и да се обезбеди ликвидносна и финансиска инјекција во стопанството преку мерки за помош на фирмите се сегашните приоритети, рече министерката за финансии Нина Ангеловска на прес-конференција за финансирање на Буџетот во услови на криза предизвикана од коронавирусот. Министерката за финансии најави дека планот е да се повлечат 400 милиони евра поволни средства преку инструментот за премостување, 87 милиони евра од фондовите на ММФ, како и средства за развојни политики за итни ситуации од Светска банка во износ од околу 100 милиони евра.

– Потребно е да обезбедиме средства веднаш! Ги разгледавме сите можности и опции што ни стојат на располагање, ги оценивме сите ризици и го одбравме најоптималниот план. На вчерашната седница предлогот беше доставен до Владата и истиот беше усвоен. Имајќи предвид дека издавањето еврообврзница е подолг процес кој трае повеќе од 2 месеца, дека непредвидливоста е голема и кај пазарите на капитал, како и дека до вчера бевме во предизборие и не можевме порано да го почнеме тој процес, Министерството за финансии предложи за финансирањето сега да се искористи специјален инструмент заем-до-обврзница (bridge to bond facility) во износ 400 милиони евра со рок на доспевање до 12 месеци, кој ќе ја поддржи ликвидноста на државата во време на пандемијата, како и намалувањето на економската активност, потребите во секторот здравство и на стопанството. Овој заем, како што имплицира и самото име заем-до-еврообврзница, ќе биде целосно отплатен со средства кога ќе се издаде еврообврзницата. Станува збор за заем од странски банки под поволни услови. Очекуваме поволна каматна стапка за овој инструмент, дури и пониска од претходно издадената еврообврзница од 2018 година, која имаше историски најниска каматна стапка од 2,75%. – рече министерката.

Ангеловска посочи дека наскоро ќе се објават и нови мерки бидејќи во скоро време ќе се обезбеди поголема ликвидност, а со тоа и поголем финансиски простор за преземање покрупни мерки.

– Како што министерот за здравство се грижи да превенира и спречи ширење на вирусот и ниеден пациент да не стаса до респираторна машина, така целта на економскиот тим е да ја заштити ликвидноста на Буџетот и да го заштити секое едно работно место и секој граѓанин. Првиот пакет со кој излеговме беше карактеризиран како недоволен, а некои го критикуваa и тајмингот. За да ситуацијата од корона шокот кој го снајде светот биде уште потешка за менаџирање кај нас, ние бевме во услови на техничка влада и распишани избори, кога рацете ни беа врзани за речиси сите потребни работи што требаше да се преземаат. Така, без да обезбедиме дополнителни средства и ликвидност, предлагањето агресивни мерки би било несериозно во услови не неизвесност за можноста од нивно спроведување. За многу од мерките, како што знаете, потребни се законски измени кои не беше возможно да се направат пред прогласувањето вонредна состојба – нагласи министерката Ангеловска.

Таа очекува најголемите ефекти од корона кризата да се почувствуваат во следните три месеци, со што во вториот квартал се очекува забавување на економската активност, па и негативна стапка на раст. Во третиот квартал веќе се очекува подобрување, но тоа за одредени сектори нема да придонесе за драстично опоравување. Четвртиот квартал е оној кој се проектира за rebound, односно позитивен пресврт и опоравување. Како што кажав и на почетокот, Владата е тука за фирмите, бидејќи тие се оние кои креираат работни места и кои продуцираат нова вредност. Приоритет ќе ни биде фирмите да опстојат, а работните места да ги задржиме. Новите мерки што ќе се претстават се токму во таа насока.

 

Оваа вест е достапна и на: Albanian English

Comments are closed.