Најнови објави

Бесими: Буџетот за 2024 година носи поддршка на силен инвестициски циклус, фискална консолидација и поддршка на стандардот

Вести

4 декември 2023,Скопје – Предлог-буџетот за 2024 година обезбедува услови за... Read More → Бесими: Буџетот за 2024 година носи поддршка на силен инвестициски циклус, фискална консолидација и поддршка на стандардот

Бесими: Даночните работници имаат клучна улога во борбата со неформалната економија

Вести

2 декември 2023, Скопје – Јавните приходи се темелот на системот на јавни... Read More → Бесими: Даночните работници имаат клучна улога во борбата со неформалната економија

Бесими: Со нова рамка со СБ ќе се справуваме со економските предизвици, клучна улогата на човечкиот капитал

Вести

1 декември 2023, Скопје – Спроведување на реформите и политките коишто... Read More → Бесими: Со нова рамка со СБ ќе се справуваме со економските предизвици, клучна улогата на човечкиот капитал

Средба Бесими – Басани: Нотирани постигнувањата на земјава резултат на 30-годишното партнерство со СБ

Вести

30 ноември 2023, Скопје – Постигнувањата во изминатиот 30-годишен период во... Read More → Средба Бесими – Басани: Нотирани постигнувањата на земјава резултат на 30-годишното партнерство со СБ

Бесими: Исполнувањето на договорот за премиер-Албанец е влог во заедничка иднина, лично фокусиран сум на справување со економско-финансиските предизвици 

Вести

29 ноември 2023, Скопје – Исполнувањето на политичкиот договор за... Read More → Бесими: Исполнувањето на договорот за премиер-Албанец е влог во заедничка иднина, лично фокусиран сум на справување со економско-финансиските предизвици 

Бесими: Деветтиот пакет антикризни мерки ќе се финансира од Буџетот за 2023 и 2024, средствата се планирани

Вести

28 ноември 2023, Скопје – Мерките од деветтиот пакет антикризни мерки кој... Read More → Бесими: Деветтиот пакет антикризни мерки ќе се финансира од Буџетот за 2023 и 2024, средствата се планирани

МФ: Издадена 22-та емисија Обврзници за денационализација на износ од 4,5 милиони евра

Вести

27 ноември 2023, Скопје – Министерството за финансии денеска ја издаде 22-та... Read More → МФ: Издадена 22-та емисија Обврзници за денационализација на износ од 4,5 милиони евра

Бесими: „Златно правило“ – капиталните инвестиции повисоки за 187 милиони евра од дефицитот во 2024 година

Вести

26 ноември 2023, Скопје – Буџетот за 2024 година е скроен според „златното... Read More → Бесими: „Златно правило“ – капиталните инвестиции повисоки за 187 милиони евра од дефицитот во 2024 година

Бесими: До 6 декември до ЕУ ќе биде доставен Концептот на реформската агенда за Планот, со областите од Планот, инвестициските проекти и дополнителни приоритетите

Вести

23 ноември 2023,Скопје – Владата на РС Македонија ги започна активностите за... Read More → Бесими: До 6 декември до ЕУ ќе биде доставен Концептот на реформската агенда за Планот, со областите од Планот, инвестициските проекти и дополнителни приоритетите

Бесими: Со ЕК ги поставивме основите за нашата реформска агенда за Планот за раст, продолжува работата на домашните задачи

Вести

23 ноември 2023, Брисел – Република Северна Македонија, заедно со другите... Read More → Бесими: Со ЕК ги поставивме основите за нашата реформска агенда за Планот за раст, продолжува работата на домашните задачи

Бесими во Брисел – Продолжуваат активностите за Планот за раст на ЗБ дефинирани на состанокот во Скопје

Вести

23 ноември 2023, Скопје – Во Брисел денеска продолжува дијалогот на земјите... Read More → Бесими во Брисел – Продолжуваат активностите за Планот за раст на ЗБ дефинирани на состанокот во Скопје

Прв Регионален министерски состанок – ЕУ подава рака за забрзување на евроинтеграциите на ЗБ, испратена силна енергија од регионот за остварување на реформите

Вести

17 ноември 2023, Скопје – Земјите од регионот испраќаат силна енергија и... Read More → Прв Регионален министерски состанок – ЕУ подава рака за забрзување на евроинтеграциите на ЗБ, испратена силна енергија од регионот за остварување на реформите

Прв Регионален министерски состанок за Планот за раст на ЗБ – Појдовна точка за реализација на реформите за побрза евроинтеграција

Вести

17 ноември 2023, Скопје – Министрите од регионот на Западен Балкан денеска се... Read More → Прв Регионален министерски состанок за Планот за раст на ЗБ – Појдовна точка за реализација на реформите за побрза евроинтеграција

РС Македонија домаќин на првиот Регионален министерски состанок

Вести

16 ноември 2023, Скопје – Министри на РС Македонија, Р Србија, Црна Гора, БиХ, Р... Read More → РС Македонија домаќин на првиот Регионален министерски состанок

Бесими: Се менува структурата на Буџетот, со високи капитални инвестиции

Вести

16 ноември 2023, Скопје – Со Предлог-буџетот за 2024 година ја менуваме... Read More → Бесими: Се менува структурата на Буџетот, со високи капитални инвестиции

Бесими: Во Буџетот за 2024 година планирани се средства за повисоки плати и пензии, со исклучок на функционерските плати

Вести

16 ноември 2023, Скопје – Во Предлог-буџетот за 2024 година проектирани се... Read More → Бесими: Во Буџетот за 2024 година планирани се средства за повисоки плати и пензии, со исклучок на функционерските плати

Бесими: Со конзистентни политики до поволни средства за финансирање на растот, пристап до нови 200 милиони евра од ПЛЛ програмата

Вести

14 ноември 2023, Скопје – Владата на РС Македонија води конзистентни политики... Read More → Бесими: Со конзистентни политики до поволни средства за финансирање на растот, пристап до нови 200 милиони евра од ПЛЛ програмата

Ковачевски – Бесими: Буџетот за 2024 година е развоен, целосно се обезбедени повисоките пензии и плати, 733 милиони евра капитални инвестиции

Вести

Владата на Република Северна Македонија денеска на редовната седница, на... Read More → Ковачевски – Бесими: Буџетот за 2024 година е развоен, целосно се обезбедени повисоките пензии и плати, 733 милиони евра капитални инвестиции

Средба Бесими-Гир: Планот за раст на Западен Балкан е подадена рака за побрза конвергенција и евроинтеграција на нашата земја

Вести

9 ноември 2023, Скопје – РС Македонија и останатите земји од регионот добиваат... Read More → Средба Бесими-Гир: Планот за раст на Западен Балкан е подадена рака за побрза конвергенција и евроинтеграција на нашата земја

ЕК: Законот за буџети ја зголемува фискалната одржливост, МФ континуирано ја јакне транспарентноста

Вести

8 ноември 2023, Скопје – Новиот Закон за буџети со кој се воведуваат... Read More → ЕК: Законот за буџети ја зголемува фискалната одржливост, МФ континуирано ја јакне транспарентноста

МФ: Побарувачката за Граѓанската обврзница 80% поголема од понудениот износ

Вести

7 ноември 2023, Скопје – Втората емисија на Граѓанска обврзница успешно беше... Read More → МФ: Побарувачката за Граѓанската обврзница 80% поголема од понудениот износ

МФ: Потпишан Меморандум за соработка со Обединетото Кралство – Финансиската полиција со нов софтвер во поефикасно справување со организираниот криминал

Вести

7 ноември 2023, Скопје – Управата за финансиска полиција ги зајакнува своите... Read More → МФ: Потпишан Меморандум за соработка со Обединетото Кралство – Финансиската полиција со нов софтвер во поефикасно справување со организираниот криминал

Бесими: За да се намали, неформалната економија треба да се направи неисплатлива

Вести

5 ноември 2023, Скопје – Сивата економија годишно ја чини државата колку... Read More → Бесими: За да се намали, неформалната економија треба да се направи неисплатлива

Бесими: Во 2024 година економскиот раст ќе биде повисок од годинашниот, дефицитот и инфлацијата пониски

Вести

2 ноември 2023, Скопје – Повисок економски раст од годинашниот, пониско ниво... Read More → Бесими: Во 2024 година економскиот раст ќе биде повисок од годинашниот, дефицитот и инфлацијата пониски

Бесими – ЕБОР: Продолжува плодната соработка со реализaција на проекти за просперитет на земјата

Вести

1 ноември 2023, Скопје – Европската банка за обнова и развој е една од... Read More → Бесими – ЕБОР: Продолжува плодната соработка со реализaција на проекти за просперитет на земјата

МФ: Продолжува трендот на намалување на јавниот долг, на крајот на третиот квартал намален на 55,8% од БДП

Вести

31 октомври 2023, Скопје – Јавниот долг продолжува да се намалува. Последните... Read More → МФ: Продолжува трендот на намалување на јавниот долг, на крајот на третиот квартал намален на 55,8% од БДП

Наградени ученици на Конкурсот за ученици од основното и средното образование по повод Светскиот ден на штедењето ‒ 31 октомври

Вести

31 октомври 2023, Скопје – Во врска со наведениот конкурс, подолу го... Read More → Наградени ученици на Конкурсот за ученици од основното и средното образование по повод Светскиот ден на штедењето ‒ 31 октомври

Бесими: Системско решение и координиран пристап во борбата со сивата економија, активностите ќе ги следи Национален совет

Вести

27 октомври 2023, Скопје – Ефикасното справување со неформалната економија... Read More → Бесими: Системско решение и координиран пристап во борбата со сивата економија, активностите ќе ги следи Национален совет

МФ: Граѓанските обврзници од втората емисија достапни за граѓаните, барањето едноставно и лесно може да се поднесе преку шалтерите на банките

Вести

26 октомври 2023, Скопје – Процесот на издавање на втората емисија на... Read More → МФ: Граѓанските обврзници од втората емисија достапни за граѓаните, барањето едноставно и лесно може да се поднесе преку шалтерите на банките

Педесет милиони евра од Француската развојна агенција за зелени и инвестиции во социјалната сфера, потврдени на средбата на Бесими

Вести

24 октомври 2023, Скопје – Педесет милиони евра средства наменети за зелени и... Read More → Педесет милиони евра од Француската развојна агенција за зелени и инвестиции во социјалната сфера, потврдени на средбата на Бесими

МФ: Општините Тетово, Виница и Желино ќе ги намируваат доспеаните обврски со поддршка од централниот буџет – потпишани договорите за првите структурни обврзници

Вести

24 октомври 2023, Скопје – Општините Тетово, Виница и Желино се трите локални... Read More → МФ: Општините Тетово, Виница и Желино ќе ги намируваат доспеаните обврски со поддршка од централниот буџет – потпишани договорите за првите структурни обврзници

Бесими: ММФ ги покачи очекувањата за раст на македонската економија за годинава

Вести

22 октомври 2023, Скопје – Направен е значаен чекор напред во односите на... Read More → Бесими: ММФ ги покачи очекувањата за раст на македонската економија за годинава

Бесими: Граѓаните веќе можат да инвестираат во втората граѓанска обврзница

Вести

21 октомври 2023, Скопје – Министерството за финансии ја издаде втората... Read More → Бесими: Граѓаните веќе можат да инвестираат во втората граѓанска обврзница

Бесими: Испраќаме јасни сигнали за справување со инфлацијата којашто се намали од 19,8% на 6%

Вести

21 октомври 2023, Скопје – Политиките што ги спроведуваме како Влада во... Read More → Бесими: Испраќаме јасни сигнали за справување со инфлацијата којашто се намали од 19,8% на 6%

Координативен состанок во МФ и подготовки за Националниот совет за формализација на неформалната економија

Вести

20 октомври 2023, Скопје – Јакнење на борбата за сузбивање на сивата економија... Read More → Координативен состанок во МФ и подготовки за Националниот совет за формализација на неформалната економија

МФ: СБ посочува владините мерки придонесоа кон враќање на едноцифрена инфлација

Вести

19, октомври 2023, Скопје – Економскиот раст умерено ќе забрза на среден... Read More → МФ: СБ посочува владините мерки придонесоа кон враќање на едноцифрена инфлација

МФ: Објавен проспектот за втората емисија на граѓанска обврзница со каматна стапка од 5%

Вести

18 октомври 2023, Скопје – Министерството за финансии по успешно... Read More → МФ: Објавен проспектот за втората емисија на граѓанска обврзница со каматна стапка од 5%

МФ: Новата методологија за пресметка на данокот на моторни возила ќе има влијание кај луксузните возила со поголема моќност поради повисокото ниво на загадување

Вести

17 октомври 2023, Скопје – Владата на РС Македонија на денешната седница усвои... Read More → МФ: Новата методологија за пресметка на данокот на моторни возила ќе има влијание кај луксузните возила со поголема моќност поради повисокото ниво на загадување

Средба на Бесими со германската амбасадорка Дрекслер – Германија е наш поддржувач во евроинтеграциите, за што доказ е и Берлинскиот процес

Вести

16 октомври 2023, Скопје – СР Германија е партнер и поддржувач на РС... Read More → Средба на Бесими со германската амбасадорка Дрекслер – Германија е наш поддржувач во евроинтеграциите, за што доказ е и Берлинскиот процес

Средба Бесими – Бо Ли: РС Македонија продолжува со спроведување здрави политики, потврдени со ПЛЛ

Вести

13 октомври 2023, Маракеш – РС Македонија води здрави макроекономски... Read More → Средба Бесими – Бо Ли: РС Македонија продолжува со спроведување здрави политики, потврдени со ПЛЛ

Бесими на средби со високи претставници на СБ – Партнерството со СБ продолжува со нова петгодишна програма

Вести

13 октомври 2023, Маракеш – Економските перформанси на РС Македонија се... Read More → Бесими на средби со високи претставници на СБ – Партнерството со СБ продолжува со нова петгодишна програма

Средби на Бесими со претставници на ММФ: Економските политики добро поставени, македонската економија ги подобрува изгледите

Вести

12 октомври 2023, Маракеш – Економските политики и мерки што се практикуваат... Read More → Средби на Бесими со претставници на ММФ: Економските политики добро поставени, македонската економија ги подобрува изгледите

Бесими на министерски состанок на Глобалната коалиција за климатска акција – Зелените обврзници и Фондот за енергетска ефикасност дел од чекорите за развој на зелена економија

Вести

11 октомври 2023, Маракеш – Министрите за финансии имаат значајна улога во... Read More → Бесими на министерски состанок на Глобалната коалиција за климатска акција – Зелените обврзници и Фондот за енергетска ефикасност дел од чекорите за развој на зелена економија

Министерот Бесими ќе учествува на Годишните средби на ММФ и СБ

Вести

11 октомври 2023, Скопје – Министерот за финансии Фатмир Бесими заедно со... Read More → Министерот Бесими ќе учествува на Годишните средби на ММФ и СБ

МФ: ММФ ги подобри проекциите за растот на македонската економија за 2023 година

Вести

10 октомври 2023, Скопје – Меѓународниот монетарен фонд со есенските... Read More → МФ: ММФ ги подобри проекциите за растот на македонската економија за 2023 година

МФ: Основните прехранбени производи остануваат со повластена стапка од 5%, допрецизирани тарифните броеви за дел од производите за исхрана

Вести

10 октомври 2023, Скопје – На денешната владина седница донесена е измена на... Read More → МФ: Основните прехранбени производи остануваат со повластена стапка од 5%, допрецизирани тарифните броеви за дел од производите за исхрана

Бесими се сретна со членовите на Фискалниот совет по конститутивната седница на ова ново независно тело

Вести

10 октомври 2023, Скопје – Фискалниот совет, односно независното тело кое ќе... Read More → Бесими се сретна со членовите на Фискалниот совет по конститутивната седница на ова ново независно тело

МФ: Добрите макроекономски политики го потврдија кредитниот рејтинг „ББ+“ со стабилен изглед од Фич  

Вести

7 октомври 2023, Скопје – Република Северна Македонија го задржа кредитниот... Read More → МФ: Добрите макроекономски политики го потврдија кредитниот рејтинг „ББ+“ со стабилен изглед од Фич  

МФ: Основните прехранбени производи и понатаму остануваат да се даночат со најниска повластена стапка од 5%

Вести

6 октомври 2023, Скопје – Основните прехранбени производи, коишто се дел од... Read More → МФ: Основните прехранбени производи и понатаму остануваат да се даночат со најниска повластена стапка од 5%

Министерот Бесими се сретна со новоименуваниот австриски амбасадор Памер – Австрија значаен поддржувач на евроинтеграциските процеси и инвеститор во земјава

Вести

5 октомври 2023, Скопје – Министерот за финансии Фатмир Бесими денеска... Read More → Министерот Бесими се сретна со новоименуваниот австриски амбасадор Памер – Австрија значаен поддржувач на евроинтеграциските процеси и инвеститор во земјава

Бесими: Сериозна финансиска инјекција за економијата со новите инструменти на пазарот на капитал и во Развојната банка

Вести

5 октомври 2023, Скопје – Иницијативите што се преземаат на национално ниво... Read More → Бесими: Сериозна финансиска инјекција за економијата со новите инструменти на пазарот на капитал и во Развојната банка

МФ: Нов закон за решавање банки за зајакнување на финансиската стабилност

Вести

4 октомври 2023, Скопје – Собранието на РС Македонија го усвои Законот за... Read More → МФ: Нов закон за решавање банки за зајакнување на финансиската стабилност

МФ: План за фискална одржливост – Конкретни мерки и препораки за рационализација на непродуктивните трошоци кај буџетските корисници

Вести

4 октомври 2023, Скопје – Преку конкретни мерки и препораки преточени во План... Read More → МФ: План за фискална одржливост – Конкретни мерки и препораки за рационализација на непродуктивните трошоци кај буџетските корисници

МФ: Повеќе средства за зелени инвестиции преку Фондот за енергетска ефикасност во Развојната банка, обезбедени 10 милиони евра од зелената обврзница

Вести

3 октомври 2023, Скопје – Собранието на РС Македонија денеска ги усвои... Read More → МФ: Повеќе средства за зелени инвестиции преку Фондот за енергетска ефикасност во Развојната банка, обезбедени 10 милиони евра од зелената обврзница

Собранието ја усвои Предлог-одлуката за прераспределба на средства во Буџетот за 2023 – обезбедени средства за зголемени пензии, К-15, субвенции за земјоделците, за здравствена заштита

Вести

3 октомври 2023, Скопје – Собранието денеска ја усвои Предлог-одлуката за... Read More → Собранието ја усвои Предлог-одлуката за прераспределба на средства во Буџетот за 2023 – обезбедени средства за зголемени пензии, К-15, субвенции за земјоделците, за здравствена заштита

МФ: Голем интерес за новиот финансиски инструмент – зелената обврзница, на аукцијата побарувачка од 1,635 милијарди денари, запишани 600 милиони денари

Вести

3 октомври 2023, Скопје – Голем интерес беше пројавен на денешната аукција за... Read More → МФ: Голем интерес за новиот финансиски инструмент – зелената обврзница, на аукцијата побарувачка од 1,635 милијарди денари, запишани 600 милиони денари

Бесими: По успешната граѓанска обврзница денеска се одржува аукција за зелената обврзница, ќе следуваат и проектни обврзници

Вести

3 октомври 2023, Скопје – По граѓанската обврзница денеска се одржува... Read More → Бесими: По успешната граѓанска обврзница денеска се одржува аукција за зелената обврзница, ќе следуваат и проектни обврзници

Конкурс за ученици од основното и средното образование по повод Светскиот ден на штедењето ‒ 31 октомври

Вести

Врз основа на Одлуката за објавување Конкурс за учениците од основното и... Read More → Конкурс за ученици од основното и средното образование по повод Светскиот ден на штедењето ‒ 31 октомври

Бесими за Блумберг Адрија: Очекуваме поголем интерес за зелените обврзници од страна на банките и институциите, за граѓаните нова граѓанска во октомври

Вести

30 септември 2023, Скопје – Аукцијата за зелените обврзници, за кои... Read More → Бесими за Блумберг Адрија: Очекуваме поголем интерес за зелените обврзници од страна на банките и институциите, за граѓаните нова граѓанска во октомври

МФ: Издадени првите структурни обврзници – ги помагаме општините да се справат со финансиските предизвици

Вести

29 септември 2023, Скопје – Министерството за финансии денеска ги издаде... Read More → МФ: Издадени првите структурни обврзници – ги помагаме општините да се справат со финансиските предизвици

Бесими: Со прераспределбата се обезбедува гарантирана исплата на зголемените плати, пензии и поддршка на стопанството

Вести

29 септември 2023, Скопје – Предлог-одлуката за распределување на средства... Read More → Бесими: Со прераспределбата се обезбедува гарантирана исплата на зголемените плати, пензии и поддршка на стопанството

МФ: Најниска повластена стапка на ДДВ за основните прехранбени прозводи, листата се дополнува и со дигиталните учебници

Вести

28 септември 2023, Скопје – Сите основни прехранбени производи, коишто... Read More → МФ: Најниска повластена стапка на ДДВ за основните прехранбени прозводи, листата се дополнува и со дигиталните учебници

Бесими на Годишната конференција на Македонската берза – Нови инструменти за развој на пазарот на хартии од вредност – граѓанска и зелена обврзница

Вести

27 септември 2023, Охрид – Развојот на пазарот на капитал е клучен за... Read More → Бесими на Годишната конференција на Македонската берза – Нови инструменти за развој на пазарот на хартии од вредност – граѓанска и зелена обврзница

МФ: Зелените обврзници нов финансиски инструмент на домашниот пазар на капитал, објавен проспектот за првата емисија

Вести

27 септември 2023, Скопје – Министерството за финансии денеска го објави... Read More → МФ: Зелените обврзници нов финансиски инструмент на домашниот пазар на капитал, објавен проспектот за првата емисија

МФ: Одлуката за прераспределба на Буџетoт е за обезбедување средства за исплата на повисоки плати и пензии од септември, поддршка на компаниите и за антикризни мерки

Вести

26 септември 2023, Скопје – Одлуката за прераспределба на Буџетот за 2023... Read More → МФ: Одлуката за прераспределба на Буџетoт е за обезбедување средства за исплата на повисоки плати и пензии од септември, поддршка на компаниите и за антикризни мерки

Бесими: Државна поддршка од 150 милиони евра за фирмите, оние со екстра добивка треба да ги поддржат антикризните мерки за граѓаните и стопанството

Вести

26 септември 2023, Скопје – Скоро 150 милиони евра изнесува буџетската... Read More → Бесими: Државна поддршка од 150 милиони евра за фирмите, оние со екстра добивка треба да ги поддржат антикризните мерки за граѓаните и стопанството

Средба Бесими-Агелер: РС Македонија да продолжи по патот за полноправно членство во ЕУ, поддршка од САД за реформите на тој пат

Вести

21 септември 2023, Скопје – Министерот за финансии Фатмир Бесими се сретна со... Read More → Средба Бесими-Агелер: РС Македонија да продолжи по патот за полноправно членство во ЕУ, поддршка од САД за реформите на тој пат

МФ: Собранието ги усвои законите од областа на даночната реформа, за поправеден и поефикасен систем и справување со кризата

Вести

19 септември, 2023, Скопје – Даночната реформа како дел од поширокиот процес... Read More → МФ: Собранието ги усвои законите од областа на даночната реформа, за поправеден и поефикасен систем и справување со кризата

СЕФФ: Kонвергенција преку забрзан економски раст

Вести

15 септември 2023, Скопје – Европската Унија е како машина за конвергенција... Read More → СЕФФ: Kонвергенција преку забрзан економски раст

СЕФФ 2023: Економскиот ефект од ЕУ е од 15 до 20 проценти повисок БДП, РС Македонија може да биде 28-мата членка

Вести

15 септември 2023, Скопје – Економскиот ефект од ЕУ е од 15 до 20 проценти... Read More → СЕФФ 2023: Економскиот ефект од ЕУ е од 15 до 20 проценти повисок БДП, РС Македонија може да биде 28-мата членка

Средба Бесими-Ју во рамки на Конференцијата на СЕФФ – Дискусиите важни за креирање политики кои добиваат поддршка од меѓународните финансиски институции  

Вести

14 септември 2023, Скопје – Министерот за финансии Фатмир Бесими денеска се... Read More → Средба Бесими-Ју во рамки на Конференцијата на СЕФФ – Дискусиите важни за креирање политики кои добиваат поддршка од меѓународните финансиски институции  

Бесими: Реализацијата на капиталните расходи досега е за 136% повисока од лани

Вести

13 септември 2023, Скопје – Капиталните расходи, заклучно 11 септември, се... Read More → Бесими: Реализацијата на капиталните расходи досега е за 136% повисока од лани

Ќе се одржи Трета годишна конференција на СЕФФ „Европа – ДА, Европа – СЕГА“

Вести

12 септември 2023, Скопје – Во рамки на платформата за дискусија на јавни... Read More → Ќе се одржи Трета годишна конференција на СЕФФ „Европа – ДА, Европа – СЕГА“

Средба Бесими-Копман: Продолжува континуираната поддршка на ЕУ за реформите што ќе не доближат до ЕУ и до повеќе европски фондови

Вести

11 септември 2023, Скопје – Владата е максимално посветена на реализацијa на... Read More → Средба Бесими-Копман: Продолжува континуираната поддршка на ЕУ за реформите што ќе не доближат до ЕУ и до повеќе европски фондови

Бесими на средба во ЦЕБ – Преговараме за нови 50 милиони евра поддршка за мали и средни претпријатија

Вести

8 септември 2023, Скопје – Владата на РС Македонија ги финализира преговорите... Read More → Бесими на средба во ЦЕБ – Преговараме за нови 50 милиони евра поддршка за мали и средни претпријатија

Бесими: Со прераспределба во Буџетот обезбедуваме повисоки плати, пензии, субвенции, инвестиции и нов пакет на антикризни мерки

Вести

7 септември 2023, Скопје – Со Предлог-одлуката за прераспределба на Буџетот за... Read More → Бесими: Со прераспределба во Буџетот обезбедуваме повисоки плати, пензии, субвенции, инвестиции и нов пакет на антикризни мерки

Бесими-Соса: Макроекономската стабилност е задржана и покрај глобалната криза, економијата е на здрави фундаменти

Вести

4 септември 2023, Скопје – РС Македонија успеа да ја зачува стабилноста и... Read More → Бесими-Соса: Макроекономската стабилност е задржана и покрај глобалната криза, економијата е на здрави фундаменти

Бесими: Членството во ЕУ ќе донесе над 20 пати повеќе средства од фондовите по глава на жител

Вести

3 септември 2023, Скопје – Разликата од чекалницата на ЕУ до влезот во... Read More → Бесими: Членството во ЕУ ќе донесе над 20 пати повеќе средства од фондовите по глава на жител

Твининиг проект „Зајакнување на функциите на буџетско планирање, извршување и внатрешна контрола“ – Оглас за вработување Јазичен асистент на резидентниот твининиг советник со полно работно време

Вести

Твининиг проектот „Зајакнување на функциите на буџетско планирање,... Read More → Твининиг проект „Зајакнување на функциите на буџетско планирање, извршување и внатрешна контрола“ – Оглас за вработување Јазичен асистент на резидентниот твининиг советник со полно работно време

Средба Бесими – Милер: Ветерни и фотонапонски електрани и други енергетски проекти се приоритети за идна соработка со КфВ

Вести

23 август 2023, Скопје – Паркот на ветерни електрани Миравци, две фотонапонски... Read More → Средба Бесими – Милер: Ветерни и фотонапонски електрани и други енергетски проекти се приоритети за идна соработка со КфВ

МФ: Обезбедени 100 милиони евра од ЕБОР, продолжува поддршката за справување со енергетската криза

Вести

22 август 2023, Скопје – Владата на РС Македонија обезбеди 100 милиони евра... Read More → МФ: Обезбедени 100 милиони евра од ЕБОР, продолжува поддршката за справување со енергетската криза

Бесими: ЕК укажува на подобрувања кај фискалното управување и дисциплина

Вести

20 август 2023, Скопје – Jавните финансии се солидни, како резултат на... Read More → Бесими: ЕК укажува на подобрувања кај фискалното управување и дисциплина

Министерот Бесими нов член на Коалицијата на министрите за финансии за климатска акција

Вести

15 август 2023 година, Скопје  –  Министерот за финансии, д-р Фатмир Бесими,... Read More → Министерот Бесими нов член на Коалицијата на министрите за финансии за климатска акција

Потврда за полтиките од „Стандард и Пурс“ – економијата ќе се стабилизира, фискалната консолидација продолжува, долгот ќе се одржува на стабилно ниво

Вести

29 јули 2023, Скопје – Економскиот раст во земјава на среден рок ќе се... Read More → Потврда за полтиките од „Стандард и Пурс“ – економијата ќе се стабилизира, фискалната консолидација продолжува, долгот ќе се одржува на стабилно ниво

МФ: Бесими и Штериев симболично го означија стартот на тргувањето со граѓанската обврзница преку Берзата

Вести

25 јули 2023, Скопје – Денеска на Македонската берза министерот за финансии,... Read More → МФ: Бесими и Штериев симболично го означија стартот на тргувањето со граѓанската обврзница преку Берзата

Бесими: Експлицитно е утврдено дека средствата од данокот за солидарност ќе се користат за антикризни мерки

Вести

24 јули 2023, Скопје – Финансирање мерки за справување со кризата е основната... Read More → Бесими: Експлицитно е утврдено дека средствата од данокот за солидарност ќе се користат за антикризни мерки

Средба Бесими – Ју: Заемното партнерство со Светската банка продолжува со новата Рамка, приоритет е постигнување инклузивен, одржлив и зелен раст

Вести

20 јули 2023, Скопје – Министерот за финансии, Фатмир Бесими, денеска оствари... Read More → Средба Бесими – Ју: Заемното партнерство со Светската банка продолжува со новата Рамка, приоритет е постигнување инклузивен, одржлив и зелен раст

МФ: Обезбедени 100 милиони евра од ЕБОР за поддршка при справувањето со енергетската криза

Вести

19 јули 2023, Скопје – Владата на РС Македонија обезбеди 100 милиони евра... Read More → МФ: Обезбедени 100 милиони евра од ЕБОР за поддршка при справувањето со енергетската криза

МФ: Ги штитиме интересите на граѓаните, утврдени максимални трошоци за кредитите од финансиските друштва

Вести

19 јули 2022, Скопје – Законското решение, кое го подготви Министерството за... Read More → МФ: Ги штитиме интересите на граѓаните, утврдени максимални трошоци за кредитите од финансиските друштва

Бесими: 100-те милиони евра од ЕУ потврда за посветеноста на реформските процеси и справување со кризата

Вести

17 јули 2023, Скопје – Сто милиони евра макрофинансиска поддршка за РС... Read More → Бесими: 100-те милиони евра од ЕУ потврда за посветеноста на реформските процеси и справување со кризата

Бесими: Индексирањето со просечната плата во јавниот сектор е историска одлука

Вести

16 јули 2023, Скопје – „Владата никогаш не беше „спротивставена страна“... Read More → Бесими: Индексирањето со просечната плата во јавниот сектор е историска одлука

Заменик-министерот Николоски на средби во седиштето на Светската банка – Се идентификуваат приоритетите во новата четиригодишна Рамка за партнерство

Вести

14 јули 2023, Вашингтон – Заменик-министерот за финансии, Филип Николоски,... Read More → Заменик-министерот Николоски на средби во седиштето на Светската банка – Се идентификуваат приоритетите во новата четиригодишна Рамка за партнерство

Бесими: Успешно заокружен процесот на издавање на граѓанската обврзница, граѓаните изразија двојно поголем интерес од објавениот

Вести

13 јули 2023, Скопје – Процесот на издавање на првата емисија на граѓанска... Read More → Бесими: Успешно заокружен процесот на издавање на граѓанската обврзница, граѓаните изразија двојно поголем интерес од објавениот

Заменик-министерот Николоски на средби во ММФ – Посветени сме на обезбедување фискална одржливост, стабилни јавни финансии и долгорочен раст

Вести

13 јули 2023, Вашингтон – Заменик-министерот за финансии, Филип Николоски, кој... Read More → Заменик-министерот Николоски на средби во ММФ – Посветени сме на обезбедување фискална одржливост, стабилни јавни финансии и долгорочен раст

Бесими: Клучно во преговорите беше зајакнувањето на меѓусебната доверба со синдикатите и целосната поддршка од премиерот и Владата

Вести

12 јули 2023, Скопје – Преговорите за решавање на прашањето на платите во... Read More → Бесими: Клучно во преговорите беше зајакнувањето на меѓусебната доверба со синдикатите и целосната поддршка од премиерот и Владата

Бесими: Постигнавме системско и одржливо решение со синдикатите за платите во државната администрација

Вести

11 јули 2023, Скопје – Со постигнатиот договор со синдикатите, 85.000 вработени... Read More → Бесими: Постигнавме системско и одржливо решение со синдикатите за платите во државната администрација

Бесими: Постигнавме договор со синдикатите за постојано и системско решение за раст на платите

Вести

10 јули 2023, Скопје – По интензивните средби и разговори, работната група... Read More → Бесими: Постигнавме договор со синдикатите за постојано и системско решение за раст на платите

Министерот Бесими симболично купи една граѓанска обврзница – Придонесуваме кон развојот на земјата и граѓаните можат да се вклучат во овој процес

Вести

7 јули 2023, Скопје – Министерот за финансии, Фатмир Бесими се вклучи во... Read More → Министерот Бесими симболично купи една граѓанска обврзница – Придонесуваме кон развојот на земјата и граѓаните можат да се вклучат во овој процес

Бесими се сретна со Стевкова-Штериева од МБА Процесот на граѓанскта обврзница го спроведуваме заедно со банките, граѓаните добиваат целосна поддршка

Вести

6 јули 2023, Скопје – Состојбите во банкарскиот сектор, како и процесот што се... Read More → Бесими се сретна со Стевкова-Штериева од МБА Процесот на граѓанскта обврзница го спроведуваме заедно со банките, граѓаните добиваат целосна поддршка

Бесими: Граѓанската обврзница иновативен, безризичен и транспарентен производ, со поволни приноси за граѓаните

Вести

5 јули 2023, Скопје – Граѓанската обврзница е иновативен производ на... Read More → Бесими: Граѓанската обврзница иновативен, безризичен и транспарентен производ, со поволни приноси за граѓаните

Оваа вест е достапна и на: Albanian English

Comments are closed.