5 tetor 2020, Shkupi – Planifikimi i investimeve kapitale do të forcohet, njëkohësisht dhe monitorimi i tyre. Do të formohen njësi të veçanta dhe organe në Ministrinë e financave dhe Qeveri për të monitoruar investimet kapitale, njoftoi kështu Ministri i financave Fatmir Besimi gjatë intervistës në Top Tema në Telma.

– Me implementimin e konceptit të ri të financimit SMART, ne do të punojmë në përmirësimin e realizimit të shpenzimeve kapitale. Koncepti i SMART Financë është përcaktimi i një strategjie të qartë në financat publike, monitorimin dhe matjen e rezultateve dhe në të njëjtën kohë veprime të përgjegjshme dhe transversale. Ne kemi mbështetje të qartë nga institucionet ndërkombëtare dhe Komisioni Evropian. Ekzistojnë fonde shtesë për të mbështetur modelin e menaxhimit të financave publike me një grant prej 5 milion euro për buxhetin dhe programin e planifikimit. Ne gjithashtu diskutuam me Bankën Botërore në lidhje me fondet shtesë për sistemin, softuerin dhe aplikacionin si në Ministrinë e financave ashtu edhe në Drejtorinë e të Ardhurave Publike në mënyrë që të dhënat të mund të kontrollohen për të përmirësuar planifikimin. Kjo do të përmirësojë planifikimin e shpenzimeve kapitale – thotë Besimi.

Ministri i Financave theksoi se me rebalancin e buxhetit ka rialokim të pozicioneve që nuk do të realizohen plotësisht deri në fund të vitit. Ai njoftoi një sistem në të cilin do të matet realizimi dhe në përputhje me rrethanat, fondet do të alokohen në të ardhmen.

Ky lajm është në dispozicion edhe në: Macedonian

Comments are closed.